Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Entübe Sayısı Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu

HDP: Bildirinin İmzalanmaması Politik Skandaldır

HDP, Birleşmiş Milletler’in İstanbul’da düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi’nde yayınlanan ve 49 ülkenin imza attığı ortak bildiriye Türkiye’nin imza vermemesine ilişkin, “AKP iktidarının bugünkü uygulamalarının bir dışavurumudur. Aynı zamanda büyük bir politik skandaldır, çünkü imza verilmeyen konuların tamamı ‘Çatışmalarda uluslararası insan hakları hukukunun uygulanması ve sivillerin güvenliğinin sağlanması’ ile ilgilidir” açıklamasında bulundu.

HDP’den yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler’in İstanbul’da düzenlediği Dünya İnsani Zirvesi’nde yayınlanan ve 49 ülkenin imza attığı ortak bildiriye Türkiye’nin imza vermemesi, “AKP iktidarının bugünkü uygulamalarının bir dışavurumu” olarak değerlendirildi.

“BM İnsani Zirvesi’nin, en temel insan haklarının, yaşam ve barış hakkının, düşünce ve ifade etme özgürlüğü hakkının çiğnendiği bir ülkede yapılması zaten yanlıştı” denilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bizler biliyoruz. Cizre’de, Sur’da, Nusaybin’de ve aylardır Kürt coğrafyasının birçok ilçesinde yaşanan sokağa çıkma yasaklarının, insan hakları ihlallerinin ve insanlık dışı uygulamaların müsebbibi olan, bu bildiride ifade edilen kuralların hemen hepsini çiğneyen Saray-AKP iktidarının, sonuç metnine imza atması elbette beklenemez. Uluslararası yükümlülüklere aykırı davranan bir siyasi iktidarın, yaptıklarını engelleyecek bir metne imza atması elbette söz konusu olamaz. Ya da Suriye'de Lazkiye vilayetinin Cable ve Tartus kentlerinde, hastane ve otogarda, Ahrar'ul Şam ve IŞİD tarafından gerçekleştirilen bombalı saldırılarda 100'den fazla sivil kişinin hayatını kaybetmesini lanetlemeyen bir siyasi iktidarın böyle bir metne imza atması beklenemez.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.