Öne Çıkanlar palandöken gündem tbmm chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi çin kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi

İYİ Parti'li Kabukcuoğlu: ‘’İktidar Vatandaşlarımızı Yurt İçinde Tutmakta Zorlanıyor’’

Türkiye'den beyin göçü son yıllarda gittikçe artıyor. Akademisyenler, öğrenciler, girişimciler gibi hemen her alandan yetişmiş önemli sayıda insan artık yurt dışına gitmeyi tercih ediyor.  
Bu duruma dikkat çeken İYİ Parti, konuyu TBMM gündemine taşıdı.  İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması isteğiyle soru önergesi verdi. 


Kabukcuoğlu önergesinde; ‘’Ankara Ticaret Odası'nın ‘Türk Beyin Gurbetçileri’ başlığı ile hazırladığı rapora göre, Türkiye beyin göçü en fazla olan 32 ülke içinde 24'üncüdür. İyi eğitim görmüş her 100 kişiden 59'u yurt dışında çalışmayı tercih ettiği görülmektedir. İktidar, bu vatandaşlarımızı yurt içinde tutma konusunda zorlanmaktadır.’’ sözlerine yer verdi.

‘’ÜLKEMİZ İÇİN BÜYÜK KAYIP’’

Kabukcuoglu, dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de “beyin göçü” nün, güncelliğini koruyan en önemli sorunlardan biri olduğunu ve ülkeden her yıl, kendi alanlarında yetişmiş, her meslekten vatandaşın, ülkeyi terk edip, sosyo-ekonomik olanakları daha iyi olan ülkelere çalışmaya ve yaşamaya gittiğini ve bu durumun ülkemiz için büyük bir kayba neden olurken göç edilen ülkeler için de önemli bir kazanç merkezi haline geldiklerini sözlerine ekledi.

TÜİK; GÖÇ % 27 ARTTI

İYİ Partili Kabukcuoğlu TÜİK verilerine de dikkat çekerek şunları söyledi; ‘’Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınlamış olduğu Uluslararası Göç İstatistikleri’nde; Türkiye'den göç eden kişi sayısı 2018 yılında bir önceki yıla göre %27,7 artarak 323 bin 918 olduğu; göç edenlerin 136 bin 740'ı T.C. vatandaşı iken 187 bin 178'ini yabancı uyruklu nüfusun oluşturduğu ifade edilmektedir. Bu hususa 2020 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programında da değinilerek, Yurtdışına göç eden Türk vatandaşı sayısının 137 bine ulaştığı belirtilmektedir.’’

Arslan Kabukcuoğlu’nun önergesindeki sorular şöyle; 

1-)  2018 yılında bir önceki yıla göre yaşanan %27.7’lik artışın nedenleri nelerdir? Yurtdışına göç eden 136 bin 470 vatandaşımız olduğu saptandığına göre, bu sayının ne kadarı beyin göçü olarak gerçekleşmiştir? Göç eden vatandaşlarımızın eğitim düzeyi ve mesleki sınıflanmadırmasına yönelik bir çalışmanız var mıdır? 
2-) Beyin göçü sepeblerinin ortadan kaldırılması için ne tür çalışmalar yürütülmüş ve yürütülmektedir? Ülkemizin beyingöçü veren değil, beyin göçü alan bir ülke olması için ne tür bir planlama söz konusudur?
3-) 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programında, beyin göçüyle ilgili sadece nedenlerinin analiz edileceği yer almaktadır. Eğer bu analiz daha önce yapılmadıysa bu zamana kadar neden geciktirilmiştir? Beyin göçünün önlenmesine yönelik  “ Somut” tedbirlere programda neden yer verilmemiştir?

Anahtar Kelimeler:
İyi Parti
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.