Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ırak türk telekom Prof. Dr. Rana Sanyal Büyük Macera 2: Sürpriz Misafir (Big Trip 2: Special Delivery) Bıcırıklar: Yeni Yuvamız (The Muckles: The Quest for a New Home) Kutsal Damacana 4

Kılıçdaroğlu: Egemen Güçlerin Bölgeden Ellerini Çekmesi Lazım

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Suriye’ye yapılan operasyona ilişkin, “Bir vekalet savaşı yapılıyor orada. Rusya ile Amerika karşılıklı güç gösterisi yapıyorlar. Kendi ülkelerinde yapmıyorlar. Başka bir yerde de yapmıyorlar, Ortadoğu’da yapıyorlar. Egemen güçlerin bölgeden ellerini çekmesi lazım” dedi.

Hatay’da iş adamları ile kahvaltıda buluşan CHP Genel Başkanı Kılıçdraoğlu şöyle dedi:

“Orda yaşayan Arapların kanı, orada yaşayan Ezidilerin kanı, orada yaşayan değişik mezheplere mensup Müslümanların kanı. Niçin, hangi gerekçeyle oluyor bunlar ve neden yıllardır devam ediyor? Bir vekalet savaşı yapılıyor orada. Rusya ile Amerika karşılıklı güç gösterisi yapıyorlar. Kendi ülkelerinde yapmıyorlar. Başka bir yerde de yapmıyorlar, Ortadoğu’da yapıyorlar. Ölenler kimin silahlarını kullanıyor ya Amerika’nın ya da Rusya’nın silahlarını kullanıyor. Ölenler kim, bölgenin insanı. Ve artık bu bölgenin Türkiye’de dahil bu bölgedeki bütün devletlerin oturup bir karar vermeleri lazım. Bana sordular, nasıl, dedim çok basit, Türkiye, İran, Irak, Suriye bir araya gelsinler. Bu devletlerin yetkilileri bir araya gelsinler, oturup konuşsunlar, bu bölgede 4 ülkede yaşanan sorunun dördünüzün çözme kapasitesi yok mu? Türkiye’nin, İran’ın, Irak’ın, Suriye’nin yöneticileri kendi dertlerini çözemezler mi, kendi dertlerini çözmek için ihaleyi illa egemen güçlere mi çıkarmak lazım. Oturun kardeşim, dört devletin başkanı oturun bir araya gelin, böyle bir sorun var, oturalım bu sorunu çözelim, ihale ediliyor ve vekalet savaşları yapılıyor Ortadoğu’da. Zararı kim görüyor, biz görüyoruz. Suriye görüyor, Irak görüyor, İran görüyor, herkes görüyor bu bölgede zararı, diğerleri silah satıyor, onların keyfi yerinde zaten. Bir dertleri yok ki onların. Oturuyorlar 50 kilometreden 30 kilometreden 100 kilometreden düğmeye basıyor, bombayı atıyor, adam mı öldü, sivil mi öldü, asker mi öldü, çocuk mu öldü, kadın mı öldü, ne olacak ya, onların umurunda mı? Bölge insanının ve bölgeyi yöneten siyasilerin oturup doğru dürüst bir karar vermeleri lazım. Biz kendi sorunumuzu kendimiz çözebilecek kapasitedeyiz demeleri lazım.

Sorun çözülebilir. Egemen güçlerin bölgeden ellerini çekmesi lazım.”

BM'DEN BİR UZMAN HEYETİ GELİR, BAKARLAR KİMYASAL SİLAH KULLANILDI MI, KULLANILMADI MI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Saldırı var, Suriye’ye karşı yönelik saldırı var kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle. Kim olursa olsun hangi devlet olursa olsun kimyasal silah kullanmak bir insanlık suçudur. Ama kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı konusunda tereddütler var. Birleşmiş Milletler’den bir uzman heyeti gelir, bakarlar kimyasal silah kullanıldı mı, kullanılmadı mı, kullanılmışsa bu kimyasal silah hangi ülkede üretilmiş gayet açık ve net tespit edilebilir, yapsınlar bunu ve gereğini yapsınlar. İtirazım yok. Ama bunlar yapılmadan bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyoruz” dedi.

“Saldırı var, Suriye’ye karşı yönelik saldırı var kimyasal silah kullanıldığı gerekçesiyle. Önce şu düşüncemi açıklıkla ifade edeyim, kim olursa olsun hangi devlet olursa olsun kimyasal silah kullanmak bir insanlık suçudur. Ama kimyasal silah kullanılıp kullanılmadığı konusunda tereddütler var. Bana sordu gazeteci arkadaşlar, ne yapmamız lazım, gayet basit dedim, Birleşmiş Milletler’den bir uzman heyeti gelir, bakarlar kimyasal silah kullanıldı mı, kullanılmadı mı, kullanılmışsa bu kimyasal silah hangi ülkede üretilmiş gayet açık ve net tespit edilebilir, yapsınlar bunu ve gereğini yapsınlar. İtirazım yok. Ama bunlar yapılmadan bölgeyi daha da kritik bir sürecin içine sokacak bir savaşı asla doğru bulmuyoruz.

Egemen güçler petrolü ve doğalgazı kontrol etmek için her türlü ama her türlü çatışmaya ortam hazırlıyorlar. Artık 21. yüzyıldayız, insanların uyanması lazım.

Kinle sorun aşılmaz, öfkeyle sorun aşılmaz. Dış politika ülkelerin çıkarları üzerine inşa edilir bu gerçeği de biliyoruz ama karşılıklı çıkarları dengelemek mümkündür. Zarar. Hatay zarar görüyor. Kilis zarar görüyor. Gaziantep zarar görüyor. İstanbul’da zarar görüyor.

Daha önce Suriye ile ilişkilerimiz iyiydi. Hiçbir sorun yoktu. Bir gece kalktık birden bire Suriye’yi düşman ilan ettik, niye düşman ilan ettik, hangi gerekçeyle ilan ettik? Efendim ‘Esad demokrat değilmiş’, Esad’ın demokrat olup olmadığına Suriye halkı karar verir. Esad mı kalır başka birisi mi gider ona karar verecek olan biz değiliz, karar verecek olan Suriye halkı.

“TÜRKİYE’NİN BU KONUDA ÇOK DİKKATLİ BİR ÜSLUP TAKINMASI LAZIMDIR”

Ortadoğu’da petrol ve doğalgaz kavgası veriliyor. Ölen kim, garibanlar, yoksul insanlar. Türkiye’nin bu konuda çok dikkatli bir üslup takınması ve politika izlemesi lazımdır. Maalesef izleyemedik. Bizim gösterdiğimiz duyarlılığı keşke hükümet edenlerde gösterselerdi aynı duyarlılığı gösterselerdi. Barıştan yana huzurdan yana bir tavır takınsalardı. Emin olun çok daha farklı bir tablo ortaya çıkabilirdi.

Ben her şeyi bilirim ve her şeye tek başıma ben karar veririm demek devleti yönetmek değil, devleti felakete sürüklemek demektir. Devlet akılla yönetilir.

“FUTBOL TAKIMI TUTULUR GİBİ PARTİLER TUTULMAZ”

Sandığa ön yargıyla gidilmez. Futbol takımı tutulur gibi partiler tutulmaz. Demokrasilerde yoktur böyle bir şey. Efendim ben doğuştan Fenerbahçeliyim. Olabilir . Ama bir partiyi doğuştan aynı parti ölünceye kadar aynı parti, peki aynı parti felakete sürüklerse yine aynı parti mi diyeceğiz.

Savaştan yana değiliz. Ortadoğu’da yaşananları büyük bir kaygıyla takip ediyoruz. Bir an önce bu savaşın bitmesini istiyoruz. Güç gösterisi alanı olmamalı Ortadoğu.

Bir an önce Ortadoğu’ya barışın gelmesi lazım.

Savaşa destek vermek asla ve asla doğru değil.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.