Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu Kuşadası Belediyesi

Kurtulmuş'tan Kanaltürk ve Bugün TV Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kanaltürk ve Bugün TV Logolu tv kanalarının Türksat Uyduları üzerinden iletiminin sonlandırılarak sözleşmelerinin feshinin özel hukuk hükümleri çerçevesinde, iki tarafa borç, taahhüt ve yükümlülükleri düzenleyen sözleşme uyarınca taraflara tanınan tek taraflı fesih hakkı doğrultusunda yapıldığını belirterek, “Yönetim Kurulumuza bu yönde verilmiş herhangi bir talimat bulunmamaktadır” dedi.  

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu’nun soru önergesini yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türksat uyduları üzerinde hali hazırda yerli 419, yabancı 102 (18 ülke), HD 95 (31 adet şifresiz) toplam 565 Tv ve 208 adet radyo kanalının yayın yaptığını söyledi.

-“SÖZLEŞMEYİ FESHETME HAKKI TANINMIŞTIR”-

Kanaltürk ve Bugün Tv Logolu Tv kanalarının Türksat Uyduları üzerinden iletiminin sağlanmasına yönelik Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri AŞ İle özel hukuk hükümlerini havi bir sözleşme imzalandığını ifade eden Kurtulmuş şöyle dedi:

“Taraflar arasındaki hukuki ilişki, Türk Ticaret Kanunu ve özel hukuk hükümlerine göre kurulmuş bir A.Ş. olan müvekkil şirket ile yine aynı özelliklere haiz Yaşam Televizyon Yayın Hizmetleri A.Ş. arasında kurulan bir özel hukuk sözleşme ilişkisidir. Akdedilen Sözleşmede taraflara herhangi bir gerekçe sunmaksızın feshi ihbar yöntemi ile sözleşmeyi feshetme hakkı tanınmıştır.”

-“TARAFLARA TANINAN TEK TARAFLI FESİH HAKKI DOĞRULTUSUNDA YAPILMIŞTIR”-

Söz konusu düzenleme doğrultusunda Türksat A.Ş. Yönetim Kurulu'nun 12 Ekim 2015 tarih ve 36 nolu kararı İle sözleşme ilişkisinin sonlandırıldığına işaret eden Kurtulmuş şöyle devam etti:

“Sözleşmenin sonlandırılmasında Yönetim Kurulunun tasarrufu söz konusu olup, Yönetim Kurulumuza bu yönde verilmiş herhangi bir talimat bulunmamaktadır. Dolayısıyla Kanaltürk ve Bugün TV Logolu t v kanalarının Türksat Uyduları üzerinden iletiminin sonlandırılarak sözleşmelerinin feshi; özel hukuk hükümleri çerçevesinde, iki tarafa borç, taahhüt ve yükümlülükleri düzenleyen sözleşme uyarınca taraflara tanınan tek taraflı fesih hakkı doğrultusunda yapılmıştır.”

-“BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLEMEYE YÖNELİK BİR EYLEM OLARAK DEĞERLENDİRİLMEMELİDİR”-

“Türksat A.Ş. uydu işletmecisi olarak sektörde tekel özelliğini haiz değildir. Türkiye'nin bulunduğu bu coğrafyada çok fazla uydu İşletmecisi söz konusudur” diyen Kurtulmuş şöyle dedi:

“Örneğin; Eutelsat'ın hotbird ve diğer uyduları, Azersat'ın Azercosmos uydusu, SES'in Astra uyduları, Yunanistan'ın Hellasat, Arabsat'ın Bedir uyduları gibi çok sayıda uydu işletmesi bulunmaktadır. Türkiye'de faaliyet gösteren yayıncılık alanındaki şirketlerden bir kısmı Eutelsat uydularından, bir kısmı da Azercosmos uydusundan yayın yapmaktadır. Dolayısıyla Kanaltürk ve Bugün Tv logolu kanalların her zaman başka bir uydu üzerinden yayın yapması mümkün olduğu gibi karasal yayınları da hali hazırda bulunmaktadır. Yine internet üzerinden de söz konusu kanalların yayınlarına ulaşım imkanı vardır. Bu itibarla söz konusu kanalların Türksat uydularindaki yayınlarının sonlandırılması basın ve ifade özgürlüğünü engellemeye yönelik bir eylem olarak değerlendirilmemelidir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.