Öne Çıkanlar palandöken gündem tbmm chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi çin kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi

Meclis'te Önerge Atışması

Meclis Genel Kurulu’na dün gece yarısı iktidar ile muhalefet arasındaki asgari ücrete ilişkin yeni madde ihdasına dair  önerge tartışması damgasını vurdu. İtirazlar üzerine önerge geri çekilirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, “Bunun işverene bir kıyak olarak nitelendirilmesini de son derece absürt bir yaklaşım olarak değerlendiriyorum” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda dün gece yarısı Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde yeni madde ihdasına ilişkin önerge tartışması yaşandı.

-ÇEKİLEN ÖNERGE-

Çekilen önerge Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna geçici madde eklenmesini öngörüyordu.

Çekilen önergeye göre işverenlerce, sigorta primine esas günlük kazancın alt sınırı üzerinden bildirilen kayıtlı toplam sigortalı sayısı esas alınmak suretiyle hesaplanacak prim ödeme sayısının 1 Ocak 2016 ila 31 Aralık 2016 tarihi arasındaki dönem için günlük 3,67 TL ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin cari aya ilişkin kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilerek kurum tarafından fatura edilmek suretiyle Hazinece karşılanmasını öngörüyordu.

-ÇEKİLEN ÖNERGENİN GEREKÇESİ-

Önergenin gerekçesinde işverenlerin rekabet gücünün artırılması ve kayıtlı istihdamın teşviki, asgari ücretle çalışanların yoğunlukta olduğu küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesinin amaçlandığı belirtildi.

-HDP İTİRAZ ETTİ-

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken verilmiş olan bu önergenin hem  Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'yla ilgili geçici madde eklenmesi hem de 3213 sayılı Maden Kanunu'nun geçici 29'uncu maddesiyle ilgili bazı düzenlemelerin yapıldığını belirterek, “İç Tüzük'e göre, görüşülmekte olan tasarı veya teklifin, konusu olmayan sair kanunlarda ek ve değişiklik getiren yeni bir kanun teklifi niteliğindeki değişiklik önergeleri işleme konamaz” dedi.

-ÇALIŞMA BAKANI ÖNERGEYİ ANLATTI-

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu,  2 Aralık 2015 tarihinden itibaren Asgari Ücret Tespit Komisyonuyla ilgili çalışmaları sürdürdüklerine işaret ederek, “Özellikle işveren, ciddi bir maliyetle karşı karşıya kaldığını, normal tasarlanan asgari ücret artışının her sene olduğu gibi enflasyon artı üzerinde bir artış olması lazım geldiğini ama yüzde 30'luk bir artışın ciddi bir şekilde maliyet yüklediğini ve bunun rekabet gücünü azalttığını, onun için de kamu tarafından kısmen de olsa desteklenmesi lazım geldiğini ifade etti” dedi.

Eylül 2015 tarihi itibarıyla yaklaşık 5 milyon 300 bin asgari ücretli olduğunu ifade eden Çalışma Bakanı,  “Bu asgari ücretlilerin aldıkları maaş 1.005 lira. Eğer 1.300 lira bugün olsaydı, 1.000 lira ile 1.300 lira bandı arasındaki asgari ücretli sayısı 8 milyon 520 bin olacaktı. Biz de şunu sağladık: Bu 8 milyon 520 bin kişiye bir destek ortaya koyalım. Mikro ölçekli işletmeleri korumak adına bir desteğin ortaya konulması, hem sivil toplum örgütleri hem işveren tarafları hem girişimciler tarafından bizden istendi” dedi.

-“İŞVERENİN ORTALAMA YÜKÜ, BİR ASGARİ ÜCRETLİ KARŞILIĞINDA TOPLAM YÜKÜ 274 LİRA”-

İşverenin ortalama yükünün bir asgari ücretli karşılığında toplam yükünün 274 lira olduğunu belirten Çalışma Bakanı, “Bu 274 liranın bir kısmının paylaşılması konusunda bir talepleri var. Bunun üzerinden yaptığımız çalışmalarda, bu 274 liranın bir kısmının genel bütçe içerisinden karşılanması konusunda bir mutabakata varıldı” dedi.

-“BEYLER, BİZ MAAŞLARIMIZI BU İNSANLARIN VERDİĞİ VERGİLERDEN ALIYORUZ”-

Bunun işverene bir kıyak olarak nitelendirilmesini son derece absürt bir yaklaşım, haksız da bir yaklaşım olarak değerlendirdiğini kaydeden Çalışma Bakanı, “Yani, siyaseten birbirimize karşı olabiliriz ama milletten ne istiyoruz? 14 milyon insandan ne istiyoruz? Beyler, biz maaşlarımızı bu insanların verdiği vergilerden alıyoruz; asgari ücretliden de alıyoruz, işverenin verdiği vergiden de alıyoruz. Sorumluluklarımızı yerine getirmek zorundayız” diyerek tepki gösterdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.