Öne Çıkanlar tbmm gündem chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi palandöken çin Kuşadası Belediyesi aylin nazlıaka kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı

Nazlıaka: "Hükümet Tüm Olumsuzlukların Faturasını Vatandaşa Kesiyor"

Ankara Bağımsız Milletvekili Aylin Nazlıaka, Kamu Personeli Seçme Sınav (KPSS) ücretlerinde kabul edilmesi mümkün olmayan bir oranda artış yapıldığı iddiasını TBMM'ye taşıdı.

Nazlıaka, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemesiyle TBMM Başkanlığı'na bir soru önergesi verdi.
Borç yükü bedelinin kat kat üzerinde gerçekleşen kamu yatırımları, yandaşlara peşkeş çekilen kamu kaynakları, hükümetin giderek artan israfı ve savurganlığının devlete ağır bir yük getirdiğine dikkat çeken Nazlıaka, “Hükümet ise tüm bu olumsuzlukların faturasını vatandaşa kesmektedir. Zamların yanı sıra vergi ve harçlarda yapılan yüksek oranlı artışlar halkın belini bükmektedir” dedi.

“BU TABLO VATANDAŞI MÜŞTERİ GİBİ GÖREN ANLAYIŞIN BİR SONUCUDUR”
Kamu Personeli Seçme Sınavında (KPSS) kabul edilmesi mümkün olmayan bir oranda artış yapılarak, geçen yıl 165 TL olan KPSS sınav ücretlerinin yüzde 157,5 artıp 425 TL’ye yükseldiğini hatırlatan Vekil Nazlıaka, şunları kaydetti:
“Örneğin, 2016'da A grubu KPSS'de 5 test ve genel yetenek-genel kültür sınavı için 110TL ödendi. Şimdi aynı sınavların ücreti 260 TL. Aday eğer 60 TL'lik genel yetenek-genel kültür ile 9 oturuma girmek isterse 425 TL ödeyecektir.
KPSS başvurularının kayıtları 23 Mart 17.00’a kadar devam edecek, sınav ücretleri ise en son 24 Mart saat 17.00’a kadar alınacaktır.
Bu tablo, devleti şirket, vatandaşı müşteri gibi gören anlayışın bir sonucudur. ÖSYM’nin her yıl sınavlardan 1 milyar TL’ye yakın gelir elde ettiği iddia edilmektedir. Bütün vatandaşların kamu hizmetlerinden eşit yararlanması ilkesi gereğince ücretsiz ya da çok düşük ücretlerle yapılması gereken bir sınavın bu kadar yüksek ücretle yapılıyor olması izah edilemez. Vatandaşa 'paran varsa sınava gir yoksa girme' denilmektedir.”
Nazlıaka, TBMM Başkanlığına Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesi şöyle devam etti:
“ÖSYM’nin KPSS sınavına giren bir öğrenci için yaptığı harcama tutarı nedir? Geçtiğimiz yıl 165 TL’ye yapılan ve kuruma ciddi gelir bırakan bir sınavın giriş ücretinin yüzde 157,5 artmasının gerekçesi nedir? Asgari ücretle çalışan bir ailenin çocuğunun bu ücreti ödemesi mümkün müdür? Başbakanlık hava araç filosunda yer alan 11 uçak, 3 helikoptere, kurumun 2015 raporuna göre sadece bakım masrafı için 25 milyon 900 bin TL harcanmıştır. Hükümet sadece Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanların kullandığı uçakların bakımına yaklaşık 26 milyon TL harcarken milyonlarca gencin hayatını etkileyecek bir sınava kaynak mı bulamamaktadır? KPSS ücretleri ivedi olarak makul düzeye çekilecek midir?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.