Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk cumhurbaşkanı erdoğan terörist azerbaycan cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

‘‘Umreye Giden Vekiller Paylaşımlarını Siliyor, Umreden Dönen Önceki Kafilelerin Durumu Ne?!’’

CHP Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, Çin'in Hubei Eyaleti'ne bağlı Wuhan şehrinde çıkan ve birçok ülkeye yayılan Covid-19 salgını sonrası alınan tedbirler kapsamında umreden dönen kafileleri meclis gündemine taşıdı.

Suzan Şahin yaptığı açıklamada ‘‘Umreye giden milletvekilleri umre paylaşımlarını siliyor, umreden dönen önceki gelen kafilelerin durumu belli değil. Önceki kafilelerle beraber toplamda 20 binin üzerinde vatandaşımız umreye gitti ve döndü. 5300 tanesinin karantinaya alınması doğru bir girişimdir ancak önceki kafilelerin durumu belirsiz. Hükümet kamuoyunu aydınlatmalı, virüs taşıma riski olan bu potansiyel vakaları ve doğrudan ilişkide olduğu vatandaşları da gözlem altına almalıdır.’’  ifadelerini kullandı.

Suzan Şahin, Sağlık Bakanının Twitter üzerinden 14.03.2020 saat 11.52’de yapmış olduğu ‘‘Umreden yeni döndüyseniz 14 Gün Kuralına uymanızı ısrarla istiyoruz. Son bir hafta içinde dönen bir yurttaşımızın testi MAALESEF POZİTİF çıktı. Yeni vakalardan endişeliyiz. Lütfen ziyaretçi kabul etmeyin. Sağlık taramasından geçmiş olmak sıfır risk anlamına gelmez.’’ açıklamasının ardından, Medine’den Ankara’ya 14.03.2020 tarihinde gelen umre yolcularının, Ankara Esenboğa Havalimanı’na inen uçakların içerisinde yapılan sağlık taramasının ardından karantinaya alınmak üzere Ankara Gölbaşı’nda bulunan ve özel olarak bu potansiyel vakalar için boşaltılan 5 farklı öğrenci yurduna sevk edilerek gözetim altına alındığını belirterek daha önce yurtda giriş yapan umre kafilelerin durumunu sordu. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın 15.03.2020 saat 01.19’da sosyal medya platformu Twitter’da şahsi hesabından ‘‘Bugün Umreden son 5300 umrecimiz dönüyor. Hem kendi sağlıkları ve hem de çevresindeki insanların sağlıklarını korumak için 14 gün boyunca kesinlikle evlerinden çıkmamalarını ve ziyaretçi kabul etmemelerini yeniden hatırlatmak istiyorum.’’ ifadelerini kullandığını, Diyanet İşleri Başkanının tarafından son kafile sayısı olarak belirtilen ve karantinaya alınan 5300 sayısı ile daha önce yurda dönen kafilelerdeki vatandaşların durumunun belirsizliğinden kaynaklı kamuoyunda soru işaretleri olduğunu söyleyen Şahin, umreye giden bazı milletvekillerinin de olduğunu ve vekillerin umreye gittiklerine dair yapmış oldukları sosyal medya paylaşımlarını sildiğini söyledi!

Cumhurbaşkanlığı sözcüsü tarafından yapılan açıklamaya da dikkat çeken CHP’li Şahin, ‘‘Umre yolcularının 14 gün boyunca gözlem altında tutulacağı, Ankara ve Konya olmak üzere öğrencilerin başka yurtlara nakledilerek 5 yurdun karantinaya uygun hale getirildiği, tedbir amaçlı olarak vatandaşların karantinaya alındığı belirtilmiştir. Verilen bilgilere göre Ankara’da Şehit Özel Harekatçılar Öğrenci Yurdu’nda 2 bin 64, Milli İrade Kız Öğrenci Yurdu’nda bin 880, Gölbaşı’ndaki yurtta bin 448 kişi olmak üzere toplam 5 bin 392 kişi; Konya’da ise Tahir Büyükkörükçü Öğrenci Yurdu’nda 2 bin 228 kişi, Kutalmışoğlu Süleyman Şah Öğrenci Yurdu’nda ise 2 bin 710 kişi olmak üzere toplam 4 bin 938 kişi gözlem altına alındığı basına yansımıştır. Ancak önceki gelen kafilelerin durumu belli değil. Önceki kafilelerle beraber toplamda 20 binin üzerinde vatandaşımız umreye gitti ve döndü. 5300 tanesinin karantinaya alınması doğru bir girişimdir ancak önceki kafilelerin durumu belirsiz. Hükümet kamuoyunu aydınlatmalı, virüs taşıma riski olan bu potansiyel vakaları ve doğrudan ilişkide olduğu vatandaşları da gözlem altına almalıdır.’’ dedi.


20 binin üzerinde umre yolcusu olduğunu söyleyen ve son gelen 5300 kişi dışında kalan yaklaşık 15 bin kişinin durumunu TBMM gündemine taşıyan CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin’in, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplandırılmasını istediği sorular şöyle;

1.    Çin'in Hubei Eyaleti'ne bağlı Wuhan şehrinde 20.12.2019’tarihinde görülen ilk vakadan bugüne kadar umreden dönen kişi sayısı nedir? 
2.    Eylül 2019’dan itibaren kaç kafile, kaç kişi olarak umreye gitmiştir ve geri dönmüştür?
3.    Umreden dönen kişilerin kaçı karantinaya alınarak 14 günlük izleme protokolüne tabi tutulmuştur? Bu kişiler hangi merkezlerde gözetim altında tutulmaktadır?
4.    Umreden gelen her uçak için aynı kontroller yapılmış mıdır? Virüs tespit edilen kişi var mıdır? Var ise kaç kişide virüs görülmüştür? 
5.    Karantina tedbirleri Umre dönüşleri için ne zamandır uygulanmaktadır?
6.    Umreden gelip kontrol edilmeyen kafile var mıdır? Eğer gerekli kontroller yapılmamışsa neden yapılmamıştır, bu durum halk sağlığı için risk taşımamakta mıdır?
7.    Diyanet İşleri Başkanının 15.03.2020 tarihinde açıkladığı 5300 kişilik son kafile dışında önceki kafilelerle Türkiye’ye gelen vatandaşlar ve bu vatandaşların ülkeye girişi sonrası olası virüsü bulaştırabileceği yakın ilişkide olduğu kişilere karşı bir sağlık denetimi yapılmış mıdır? Yapılmış ise bu kişiler hangi protokole göre denetlenmiştir?
8.    Korona virüsünün çıktığı 20.12.2029 tarihinden bu yana umreden dönen milletvekili ve üst düzey bürokrat sayısı nedir? Bu kişilere karşı ne gibi sağlık denetim tedbirleri alınmıştır? Bu kişiler de diğer kafilelerdeki vatandaşlar gibi karantinaya alınmış mıdır? Alınmamışsa neden alınmamıştır?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.