Öne Çıkanlar sinema Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çukurova belediye başkanı soner çetin AİLE ırak suriye türk telekom

Baygınlık ile Epilepsiyi Karıştırmayın

Baygınlık ve öncesinde görülen baş dönmesi, göz kararması ve halsizlik gibi belirtilerin, epilepsi nöbeti öncesinde de görülebildiğini ifade eden Memorial Ankara Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Funda Uysal Tan, baygınlık ile gerçek bir epilepsi nöbetini ayırt etmek için detaylı bir araştırma yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Memorial Ankara Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Funda Uysal Tan, baygınlık ve epilepsi nöbetleri konusunda dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

-“ÖKSÜRMEK VE IKINMAK BAYGINLIĞA NEDEN OLABİLİR”-

Beyin kan akımında ani gelişen yetersizliğe bağlı bilinç kaybının, “senkop” yani “baygınlık” olarak adlandırıldığını belirten Tan, baş dönmesi, göz kararması ve halsizlik gibi belirtilerle ortaya çıkan baygınlığa, geçici bilinç kaybının da eşlik edebileceğini söyledi. Tan, ani gelişen korku, gerginlik, kan görme, şiddetli ağrı, öksürme, ıkınma, idrar yapma, soluk tutma veya ağırlık kaldırma gibi bazı durumlarda baygınlık veya öncesindeki belirtilerin ortaya çıkabileceğini bildirdi.

-“KALP VE DOLAŞIM SİSTEMİNDEKİ SORUNLAR BAYGINLIĞA YOL AÇABİLİR”-

Baygınlığın pek çok farklı nedeni olabileceğini ifade eden Tan, bu durumun, sıklıkla kalp ve dolaşım sisteminin kendini kontrol etme mekanizmalarında ortaya çıkan problemlerden kaynaklandığını kaydetti. Tan, bu tablonun kardiyoloji doktorları tarafından da değerlendirilmesi gerektiğini, bilinç bozukluğu ya da düşmeye yol açan diğer nedenler arasında; epileptik nöbetler, geçici iskemik ataklar, ani gelişen düşme atakları ve baş dönmesinin sayılabileceğini belirtti.

Baygınlık ve epilepsi nöbetleri öncesinde ortaya çıkan tablonun oldukça benzer olduğu bilgisini aktaran Tan, bu şikayetlerle hastaneye başvuran bir hastanın sorununun doğru teşhis edilmesi gerektiğini dile getirdi ve epilepsi nöbetleri ile baygınlık arasındaki farkları şöyle sıraladı:

-Epilepsi atağı, kişi herhangi bir pozisyondayken görülebilir, baygınlık genellikle ayaktayken gerçekleşir.

-Baygınlık öncesinde cilt renginde solukluk ve terleme sık görülür, epilepsi nöbeti öncesinde ise bu belirtiler sık görülmez.

-Epilepsi nöbetlerinde düşme ve yaralanma olasılığı daha yüksektir, bilinç kaybı hızlı geliştiğinden refleks savunma mekanizmaları devreye giremez. Baygınlıkta bu olasılık daha düşüktür.

-Gözlerin yukarı doğru dönmesi, kol ve bacaklarda kasılma ve ardından idrar kaçırma gibi durumlar, genellikle epilepsi nöbetleri sırasında yaşanır. Kısa süreli baygınlıklarda görülmeyen bu durumlar, uzun süren baygınlıklarda ortaya çıkabilir.

-Epilepsi nöbetlerinde bilincin düzelmesi yavaş olurken, baygınlıkta bilinç daha çabuk yerine gelir.

-Baygınlıktan sonra sadece fiziksel bir güçsüzlük olurken, epilepsi nöbeti sonrasında kafa karışıklığı, uykulu bir hal ve baş ağrısı da görülebilir.

-“MUTLAKA DOKTORA BAŞVURULMALI”-

Baygınlığın gerçek bir epilepsi nöbetinden ayırımının detaylı muayene ve araştırmayla yapıldığını bildiren Tan, “Muayene sırasında hastanın ve olayı gören yakınlarının vereceği bilgiler, tanı için çok değerli veriler sağlar. Tanıyı teyit etmek ve altta yatan nedeni araştırmak için yardımcı laboratuvar incelemeleri kullanılabilir. Baygınlık geçirildiğinde mutlaka uzman bir doktor hastayı yönlendirmeli ve uygun bir tedavi planlaması yapılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.