Öne Çıkanlar çin tbmm gündem chp palandöken facebook Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Entübe Sayısı Akşener milliyetçi hareket partisi kemal kılıçdaroğlu

Bitki Çayları Her Derde Deva

Vücuda önemli faydaları bulunan bitki çaylarının yeterli miktarda tüketilmesi gerekiyor.  Kan şekerini düzenlemeden sakinleştirmeye, yağ yakmadan mikroplara karşı savaşmaya, depresyondan mide bulantısına birçok faydası bulunan bitki çayları diyet sürecini de destekliyor.
 
Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Gülünay, bitki çaylarının önemli birer doğal şifa kaynağını olduğunu belirterek, günde 2-3 fincandan fazla bitki çayı içmenin tansiyon problemine yol açabileceğini söyledi. Gülünay, her besin gibi bitki çaylarının da vücuda büyük faydası olduğunu ifade ederek, bitkilerin içerdiğindeki bazı maddelerin fazla tüketilmesinin de zarara yol açabileceği uyarısında bulundu.
 
 
Kan Şekerini Düzenleyen Chai Çayı
 
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülünay, Chai çayının, özellikle kansere karşı savaşan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren birçok antioksidan ve fitokimyasal içerdiğini kaydederek, “İçeriğinde bulunan tarçın ve zencefil özütleri sayesinde soğuk kış günleri için iyi bir grip savar. Özellikle adet dönemlerindeki kadınlarda oluşan tatlı ataklarını önlemede ve adet sancılarını dindirmede rol oynuyor. Sindirim ve pankreatik enzimleri uyarıcı etkisiyle kan şekerini düzenlemenin yanı sıra doygunluk hissi vererek metabolizmanın daha hızlı çalışmasına da yardımcı oluyor” dedi.
 
Gençlik İksiri Beyaz Çay
 
Düzenli tüketiminde metabolizmayı hızlandırmanın yanı sıra yağ üretimi üzerinde baskılayıcı etki oluşturarak kilo vermeye yardımcı bitki olan beyaz çayın faydalarına dair bilgiler paylaşan Gülünay, “Antioksidan yapısıyla kanser oluşumundaki önemli etkenlerden olan serbest radikalleri azaltarak hastalıklarla başa çıkmada etkili rol oynuyor. İçeriği ile kolajen yıkımını sınırlandırıp, cilde esneklik veren elastin maddesinin azalmasını önlüyor. Cildi güzelleştirerek yaşlanma, kırışıklık gibi durumların önüne geçerek sıkı ve pürüzsüz cilt oluşumunu destekliyor. Damarları genişletici etkisiyle kalp sağlığını korurken, iyi kolestrolün yükseltilmesi, kötü kolestrolün ise düşürülmesine yardımcı oluyor” dedi.





Yağ Yakan Yeşil Çay
 
Gülünay, yeşil çayın, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımını destekleyerek sindirim enzimlerinin aktivitesini yavaşlatıp,  bağırsaktan emilimini azaltıp kilo kaybını artırmaya yardımcı olduğunun altını çizdi. Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülünay, “Düzenli tüketiminde özellikle deri altı karın yağları ve kandaki trigliseritin düşmesi üzerinde etkin rol oynuyor. Böbrekler tarafından salınan anjiyotensin dönüştürücü enzime bağlı kan basıncını düzenleyerek tansiyonun düşürülmesine yardımcı oluyor. Yüksek antioksidan içeriğiyle DNA hasarı, kanser gibi birçok hastalığın önlenmesinde etkin olup vücutta zararlı maddelere karşı kalkan görevi yapıyor. Anti-inflamatuvar etkisiyle ülseratif kolit, Chrohn gibi bağırsak hastalıklarının etkilerini azaltılmasına destek oluyor” açıklamasında bulundu.
 
Mikroplara Savaş Açan Ihlamur Çayı

Soğuk algınlığı ve gribin en geleneksel tedavi yöntemi olan ıhlamur çayını, bu hastalıklara karşı bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin yanı sıra öksürük için de kullanılan iyi bir destekleyicisi olarak nitelendiren Gülünay, “ İçeriğiyle boğazda oluşan tahrişleri önlerken, ağrı kesici ve iltihap giderici etkisiyle tahrişlerin onarımına da yardımcı oluyor. Yatıştırıcı özelliğiyle de strese karşı etkili ve ayrıca hastalık durumunda terletici etkisiyle rahatlatıyor. İdrar söktürücü özelliğe sahip ıhlamur çayını 6 aydan büyük bebekler dâhil her birey rahatlıkla tüketebiliyor” ifadesini kullandı.
 
Depresyona Karşı Papatya Çayı

Papatya çayını, sinirleri yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisiyle doğal antidepresan olarak adlandıran Diyet Uzmanı, şunları söyledi:
 
“Strese bağlı uyku problemleriyle savaşarak uykusuzluğun önlenmesinde yardımcı oluyor. Özellikle kadınların regl döneminde yaşadığı gerginlik ve adet sancılarının yatıştırılmasında fayda sağlıyor. İçeriğindeki alfa bisabolol ve azulene sebebiyle ülser, mide yanması gibi mide rahatsızlıklarına karşı iyi geliyor. 6 aydan büyük bebeklerde gaz spazmlarının önlenmesinde kullanılabiliyor. Papatya çayında dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; papatya çeşitlerinin birçoğu zehirli olduğu için, çayın yapımında kullanılacak kurutulmuş papatyalar güvenilir yerlerden alınmalıdır.”
 
Anneler ve Çocuklara Rezene Çayı
 
Gülünay, 6 aydan büyük bebeklerden annelere kadar her yaş grubuna faydalı olan rezene çayının kasları yumuşatarak spazmlara iyi gelerek, gaz ve şişkinliği azalttığını vurguladı.
Gülünay, “Anne sütünün yapımını artırır. Bayanlarda östrojenin etkilerini artırdığından adet öncesi sendrom ve menopoz dönemine iyi gelir. Antimikrobiyal etkisiyle bağışıklığı kuvvetlendiriyor. İştah problemi olup yemeyen çocuklar da düzenli tüketiminde iştah artırıcı özelliği bulunuyor” değerlendirmesinde bulundu.
 
Mide Bulantısına Nane Çayı

Nanenin antioksidan özelliğiyle virüs, tümör ve bakterilerle savaşarak vücudu koruduğunu söyleyen Gülünay, “Yatıştırıcı etkisiyle mide yanması, mide bulantısı gibi durumlarda olumlu etki yaratıyor” dedi.
 
Enfeksiyon Düşmanı Kuşburnu Çayı

Vitamin içeriğiyle vücuda dinçlik sağlayan ve bağışıklığı destekleyen bitki çaylarını baş tacı olarak nitelendiren Diyet Uzmanı Merve Gülünay,  kuşburnunun, enfeksiyonlara karşı bedeni koruyarak İçeriğiyle etkin bir kan temizleyicisi ve raşitizm ilacı olarak görüldüğünü ifade etti.  Gülünay, kronik yorgunluğu olan bireylere enerji veren kuşburnunun, A vitamini ve karotenoid içeriğiyle göz sağlığını koruğunu sözlerine ekledi.

Doğal Antibiyotik Ada Çayı

Ada çayının, yapraklarında bulunan doğal antibiyotik sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirdiğini kaydeden Gülünay şunları söyledi:
“Soğuk algınlığı durumlarında hem bakteri çoğalmasını engeller hem de öksürüğün giderilmesine yardımcı oluyor. Buharının solunması durumunda sinüslerin ve akciğerin temizlenmesine de destek veriyor. İshalin azaltılmasında ve mide kramplarında etkin.  Asetilkolini parçalayan enzimi yok etme özelliğiyle hafızayı kuvvetlendirerek, beyin gelişimini destekliyor. Fakat östrojen içeriğiyle ergenlik öncesi çocuklar için ve kasılmalara neden olduğundan hamilelik döneminde kullanılmaması öneriliyor. 
 
Sakinleştiren Melisa Çayı
 
Melissa çayının, yatıştırıcı içeriğiyle düşük ve orta depresyon tedavisine iyi geldiğini belirten Gülünay şunları dedi:
“Bunun yanı sıra hazımsızlık, gaz, şişkinlik, kolik gibi sindirim sistemi sorunlarının giderilmesine yardımcı oluyor. Yapraklarında bulunan uçucu yağ sayesinde virüslerle savaşmada ve özellikle uçuk virüsünün üzerinde etkin rol oynuyor. İçerisinde bulunan maddelerden biri olan rozmarinik asitin beynin öğrenme ve algılama işlevlerini artırmada yardımcı oluyor”
 
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.