Öne Çıkanlar palandöken gündem tbmm chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi çin kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi

Epilepsi Hastalığına Çözüm: Ameliyat  

Nöbetler nedeniyle zor zamanlar geçiren epilepsi (sara) hastaları artık ameliyat olarak kurtulabiliyor. Medipol Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi hekimlerinden Prof. Dr. Nejat Akalan epilepsi ameliyatı hakkında bilgi verdi.
 
Epilepsi hastalığı yeni doğandan başlayarak her yaşta ortaya çıkabiliyor. Tedavide doktorlar tarafından ilk öneri ilaç tedavisi oluyor. Akalan, ameliyatın ise son çare olarak düşünülmemesi gerektiğini, hastanın tedaviye cevap vermediği durumlarda çok geç kalmadan ameliyat şansının gündeme getirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Epilepsi tedavisinde öncelikle nöbetleri durdurucu ilaçlarla tedavi uygulanıyor. Nöbet kontrolü sağlanamıyorsa, hastalara ameliyat tedavisi öneriliyor.

 

İlaç Tedavisi Cevap Vermiyorsa Çözüm: Ameliyat
 
Peki, tüm epilepsi hastaları için ameliyat gerekir mi?
Epilepsi hastalığının tedavisi temelde ilaç tedavisidir. Hastaların bir kısmında ilaç tedavisine rağmen sonuç alınamaz. Bu durum doktorlara, hastalarda epilepsiye neden olan, diğer hastalarda olmayan bir odak olduğunu düşündürür. Bu odak tespit edilebilirse ve çıkarılması hastada nörolojik bir sorun oluşturmayacaksa, bu hastalarda ameliyatla tedavi edilme yoluna gidilir ve en az ilaçla tedavi kadar başarılı sonuçlar alınabilir.
 
Akalan epilepsi cerrahisinin detaylarını şöyle açıklıyor, “Epilepsi hastasının cerrahi adayı olması için ilk şart ilaca dirençtir. İlaçları yeterli dozda kullandığı halde nöbetleri olan bir hasta pratik olarak cerrahi adayı olarak kabul edilir. Bu karardan sonra bu hastalarda epilepsiye neden olan bir odak araştırılır. Bu odağın özellikle son zamanlarda gelişmiş yöntemlerle bulunması ve çıkarılmasının hastaya zarar vermeyecek bir lokasyonda olmasının saptanması hastayı doğal bir epilepsi cerrahisi adayı yapar.”
 
Ameliyat Nöbetleri Kesiyor
 
Ameliyat sonrası genel olarak ilaca dirençli epilepsi hastalarının yarısından fazlasının nöbetleri kesilir, bir süre sonra da ilaçsız devam edebilecek duruma gelirler.  Akalan, ameliyat başarısının değişkenlik gösterebileceğini belirterek şunları ekliyor, “Her epilepsi hastası için aynı başarı oranını vermek doğru değildir. Tabi bu hastaların birlikte iki üç ilaç kullanımına rağmen sürekli nöbet geçirdiklerini göz önüne alırsak bu yüzde elliden fazla başarı yakalanması hastaların hayat kalitesini düzeltmede çok önemli bir oran olarak görülmektedir. Epilepsi cerrahisi sonrasında nöbetlerin devam etmesi ya da bir süre sonra tekrar başlaması mümkündür. Çok ayrıntılı araştırmalara ya da bilgi birikimine rağmen halen bir grup hastada sekiz, on yıl sonra bile belirli epilepsi tiplerinin tekrarladığı bilinmektedir.”
  
Ameliyatla Tedavinin Riskleri Var Mı?
 
Akalan bu soruya şu cevabı veriyor:
 “Her cerrahi tedavide olduğu gibi epilepsi cerrahisinin de kendine göre riskleri olabiliyor. En çok korkulan risk, yapılan tüm tetkiklere, cerrahi işleme rağmen nöbetlerin kesilmemesi ve devam etmesidir. Bunun dışında ameliyatın ve anestezinin getirdiği beyin cerrahideki tüm riskler epilepsi cerrahisi için de geçerlidir. Nöbetlerin geçmemesi dışında en çok çekinilen nokta ise beyinde kalıcı bir hasar oluşma riskidir. Bu nedenle epilepsi ameliyatlarında karar alınırken hasta, alanında uzman hekimler tarafından farklı branşlarla multidisipliner bir yaklaşımla ele alınmalıdır.”
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.