Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook Pandemi İdlib Kuşadası Belediyesi Akşener bugünün gündemi

Gebelik Döneminde Tiroid

Türkiye’de sıklıkla gözlemlenen çok farklı tiroid hastalıkları olduğunu belirten Doç. Dr. Yusuf Aydın, iyot eksikliği, tiroid bezinin çok çalışması (hipertiroidi), tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi), tiroid nodülleri ve tiroid kanseri şeklindeki tiroid hastalıklarının gebelik sırasında da görülebileceğini söyledi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yusuf Aydın, tiroid hastalıkları ve gebelikte tiroid ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

İyotun tiroid hormonunun temel elementi olduğunu, eksikliğinde tiroid hormonu üretiminin azaldığını ve buna bağlı olarak gebede hipotiroidin oluşabileceğini ifade eden Aydın, “Bebeğin anne karnında beyin gelişiminin iyi olabilmesi için iyot gerekmektedir. Özellikle Türkiye ve bölgemizde orta derecede iyot eksikliği olduğu biliniyor. 1992’den beri tuzlarımızda iyot olsa da yeraltı su kaynaklarımızda iyot az bulunduğu için hala iyot eksikliği toplumumuzda ve gebelerde gözlemlenmektedir. Ciddi iyot eksiliği, doğuştan özürlü (kretinizm) denilen hem fiziksel hem de zihinsel geriliğe yol açan bir hastalığa sebep olabilir. Bu sebeple gebeler iyot almalı ve iyottan zengin deniz ürünleri ile beslenmeli” önerisinde bulundu.

Tiroid bezinin hızlı çalışmasının hipertiroidi olarak adlandırıldığını ve hipertiroidinin karışık bir durum şeklinde nitelendirildiğini belirten Aydın, “Bu durumla karşılaşan gebenin mutlaka endokrinoloji doktorları tarafından takibi gerekmektedir. Aksi takdirde yanlış ve gereksiz tedaviler verilebilmektedir” açıklamasında bulundu.

-“ÇOCUKTA GELİŞME GERİLİĞİNE SEBEBİYET VEREBİLİR”-

Hipertiroidinin tedavi edilmezse hem anne hem de çocuk üzerinde olumsuz etiklere yol açabileceğine dikkat çeken Aydın, hastalığın annede kilo alamama, erken doğum, kalpte ritim bozuklukları, şiddetli bulantı ve kusma gibi şikayetlere neden olabileceğini ekledi. Annenin fazla hormonlarının çocuğa da geçeceğini belirten Aydın, bu durumun çocukta gelişme geriliği, fetal taşikardi, doğumda hipertiroidi gibi olumsuz sonuçlara sebebiyet vereceğini vurguladı.

Doç. Dr. Aydın, Hipertiroidi hastalığının tedavisini şöyle açıkladı:

“Gebelerde ilaç seçimi çok dikkatli yapılmalı, hem anneyi hem de çocuğu düşünerek tedaviler uygulanmalıdır. Böyle bir tedavi için elimizde çok fazla seçenek yok. Bu tedavide verilecek ilaç dozu miktarı çok düşüktür. İlaçların yan etkilerinden korunmak için çok düşük dozlarda ilaçlar kullanılması gerekmektedir. Zaman zaman gebelerde ilaçlar ile kontrol edilemeyen hipertiroidi vakalarında alternatif olarak cerrahi tedavi veya geçici plasmaferez denilen kandan tiroid hormonunun temizlenmesi şeklinde tedaviler yapılabilmektedir.”

-“HİPOTİROİDİ HASTALIĞI TEDAVİSİ ZOR DEĞİL”-

Hipotiroidi hastalığı tedavisinin zor olmadığını ifade eden Aydın, hastaların tiroid hormonunu her gün düzenli olarak almaları ve doz ayarlamalarını 4-5 haftada bir TSH değerine baktırarak yaptırmaları gerektiğini belirterek, gebelerin ise her ay tiroid hormonu ihtiyacı değişeceği için sık sık kontrole gitmeleri tavsiyesinde bulundu.

Doç. Dr. Yusuf Aydın, gebelik planlayan annelere önemli uyarılarda bulundu:

“Gebelik planlayan annelerin eğer tiroid hastalıkları var ise gebelik öncesinde mutlaka hekimleri ile görüşerek tiroid testlerini kontrol ettirmelidir. Gebelik boyunca yakın takip ile ilaçlarını uygun dozda kullanmalıdır. Bölgemizdeki tüm anne adayları, gebelik öncesi iyot desteği almaya başlamalı ve iyottan zengin gıdaları bol tüketmelidir.” 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.