Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse vizyona girecek yeni filmler Cuma günü vizyona girecek yeni filmler türk telekom Aubameyang hatay reyhanlı avantaj Atom tedavisinden sonraki süreç nedir avcı avcılar belediye başkanı handan toprak memur

"Hacettepe Suyun Önemine Dikkat Çekti"

Dünya Su Günü dolayısıyla suyun önemine dikkat çeken Hacettepe Üniversitesi, giderek artan su kıtlığı sorunu için doğa temelli çözüm önerilerinde bulundu.

22 Mart 1993 tarihinden bu yana farkındalık arttırmak amacıyla her yıl kutlanan ‘’Dünya Su Günü’’nde, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı bir bildiri yayınladı. İçilebilir su kaynaklarının öneminin vurgulandığı bildiride, su kıtlığı, su sorunlarını çözmek için doğadan nasıl yardım alınabileceği bilgisi paylaşıldı.

TÜRKİYE SU AZLIĞI YAŞAYAN ÜLKE KATEGORİSİNDE...
Bildiride, kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8 bin – 10 bin m3 olan ülkelerin su zengini, 2 bin m3'den az olanların su azlığı çeken, bin m3'ten az olanların da su fakiri ülkeler arasında kabul edildiği belirtilerek Devlet Su İşleri (DSİ) 'nin verilerine göre Türkiye’nin, kişi başına düşen ortalama bin 500 m3 ile su azlığı yaşayan bir ülke olduğunun altı çizildi.Günümüzde 663 milyon insanın evine yakın güvenli suya erişemediği, yaklaşık 20-30 yıl içinde ise,su miktarının ve kalitesinin azalması ile birlikte su ihtiyacının %30 artacağının tahmin edildiği açıklandı.

“SUYU KORUMAK HAYATTA KALMAKTIR”
Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı, su kıtlığına karşı doğa temelli çözümlerin birçok su sıkıntısını çözme potansiyeline sahip olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri paylaştı:

“'Yeşil' altyapı artırılmalı ve bu mümkün olduğunca 'gri' altyapı ile uyumlu hale getirilmelidir. Bu çözümler ormanları yenilemek için ağaç dikmek, nehirleri sel yataklarına geri döndürmek, sulak alanları yeniden düzenlemek gibi yöntemlerle sürdürülebilir ve maliyet açısından etkili bir yoldur. Doğa temelli çözümler su döngüsünü dengelemeye yardımcı olur, iklim değişikliğinin etkilerini azaltır ve insan sağlığının iyileştirilmesine katkıda bulunur.

Su kıtlığına karşı doğa temelli çözümler getirilmesi gelecekte sağlıklı ve güvenliği suya erişim açısından önem taşımaktadır. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi ancak doğanın korunması ve çevrenin tüm canlılar için yaşanabilir kılınması ile mümkündür. Su hayattır ve suyu korumak hayatta kalmaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.