Öne Çıkanlar kurumlar vergisi yastık adam prömiyer Orhan Birdal toki ne kadar tazminat ödedi 2017 nüfus cüzdan bedeli CHPli Arslan: Bu Hesabı Sormaya Geliyoruz Mide ilacı Kullanan Erkekler Baba Olamayabilir ilan reklam vergisinin 1inci taksidi son ödeme tarihi orman bakanı Solingen felaketi TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem

Şeker Kurumu'ndan, yüksek yoğunluklu tatlandırıcı kullanımı konusunda önemli açıklamalarda bulunuldu.

ANKARA

Şeker Kurumu'ndan yapılan açıklamada, yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların izlenmesi ve denetiminin, gerek şeker piyasasına olan etkileri gerekse de yasal limitler dahilinde kullanılmamaları sonucunda oluşabilecek sağlık problemleri açısından oldukça önemli olduğu belirtildi.

İlgili mevzuat ile yasal kullanım limitinin aşılması, şeker yerine yüksek yoğunluklu tatlandırıcı kullanılması gibi suistimallerin önüne geçilmesinin amaçlandığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde, yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların gıdalarda kullanılmasına ilişkin hükümler ve gıdalardaki maksimum kullanım limitleri, Avrupa Birliği (AB) mevzuatıyla uyumlu olup, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ile düzenlenmiştir. Kurumumuzca son yıllarda gerçekleştirilen izleme ve denetim faaliyetleri neticesinde, mamullerinde yüksek yoğunluklu tatlandırıcı kullanan üreticilerin yaklaşık yüzde 25'inin, üretimlerinde Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne aykırı yüksek yoğunluklu tatlandırıcı kullandıkları tespit edilmiştir. Kullanımda yasal limitleri aştıkları tespit edilen firmalar hakkında, mevzuatın gerektirdiği hükümler uygulanmaktadır." 

Yükselen şeker fiyatları, alternatiflerinin üretimini artırdı 

Şeker fiyatlarının yükselmesiyle, alternatiflerinin pazarının genişlediği ve tüketimlerinin arttığı aktarılan açıklamada, yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların şeker eşdeğerlerinin oldukça yüksek olması ve şeker eşdeğeri fiyatlarının pancar şekeri ve nişasta bazlı şekere oranla oldukça düşük olmasının, üreticilerin yüksek yoğunluklu tatlandırıcılı ürün üretmelerini cazip kıldığı bildirildi. 

Söz konusu şartların, diyet olmayan ürünlerde dahi yüksek yoğunluklu tatlandırıcıların tercih edilmesine neden olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Ülkemizde 2006 yılında yaklaşık yüzde 6 olan yüksek yoğunluklu tatlandırıcı pazar payı, 2013 yılında yüzde 11, 2014 yılında ise yüzde 13 olarak gerçekleşmiştir." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.