Öne Çıkanlar diyarbakır Kent azerbaycan istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut eNBE Kuşadası Belediyesi Suriye Sorunu Funda Arar milli güvenlik kurulu

Yeşilay: Sigara Kullanımı Koronavirüs Riskini 14 Kat Artırıyor

Sigara kullanımının koronavirüs riskini 14 kat artırdığına dikkat çeken Yeşilay, “Sigarayı bırakmanın tam zamanı” sloganıyla bir film hazırladı. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, “Sigara hem bağışıklığı zayıflatarak tedaviyi güçleştiriyor, hem de virüsün solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor” dedi.

100 yıldır bağımlılıklarla mücadele eden Yeşilay, yeni tip koronavirüs salgını döneminde sigarayı bırakma çağrısı yapan bir film hazırladı. Sigara kullananların koronavirüse karşı 14 kat daha fazla risk altında olduğunun belirtildiği filmde, “Koronavirüs sigarayı sever, şimdi sigarayı bırakmanın tam zamanı” denildi. “Sigarayı bırakmanın tam zamanı” sloganıyla yürütülecek kampanya, televizyon, radyo ve dijital kanallarda yayınlanacak. Sigarayı bırakma kararı verenler için de bir film hazırlayan Yeşilay, 10 adımda sigarayı bırakmanın yollarını da paylaşacak.

Yeşilay’ın sağlıklı yaşamın bir bütün olduğu yaklaşımıyla hem sağlıklı alışkanlıkların kazandırılması hem de bağımlılıklarla mücadele edilmesi alanlarında faaliyetlerini sürdürdüğünü belirten Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, şunları söyledi:

“Yeşilay olarak 100. yaşımızı ‘Nice Sağlıklı Nesillere’ sloganıyla kutluyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi salgın döneminde de iyi ve sağlıklı yaşamın önemini anlatmanın, bireyleri iyi yaşamaya davet etmenin en önemli sorumluluğumuz olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle herkesin sağlığına dikkat ettiği bu dönemde sigaranın verdiği zararlara özellikle dikkat çekmek istedik. Çünkü koronavirüsün akciğerleri hedef aldığını, enfekte hastaların tablolarından biliyoruz. Tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı da akciğerde tahribat yaratıyor; bağışıklığı zayıflatıyor. Ayrıca duman akciğerde öksürük refleksini bloke ederek, ciddi enfeksiyonlara yol açabilen virüs ve bakterilerin solunum yolları ve akciğerde tutunmasını kolaylaştırıyor. Bağışıklık sisteminin zayıflığı da özellikle bu salgın döneminde tedavi sürecini geciktirmesi ve tedaviyi güçleştirmesi gibi nedenlerle de sağlık için bir tehdit oluşturuyor. Bu nedenle sigara kullananların bu dönemi bağımlılıklardan kurtulmak için bir fırsat olarak görmesini öneriyoruz ve onlara ‘Sigarayı bırakmanın tam zamanı’ diyoruz.”

Yeşilay, YEDAM ile sigarayı bırakmak isteyenlerin yanında

“Sigarayı bırakmanın tam zamanı” diyen Yeşilay, tütün ve tütün ürünü kullananlara yardımcı olmak amacıyla, 10 adımda iyi, sağlıklı ve bağımlılıklardan uzak bir yaşama geçiş rehberi niteliğinde bir video da hazırladı. Videoda sigarayı bırakmak isteyenlere, bırakma gününü belirleme, küçük hedefler koyma, spor, müzik gibi uğraşlar bulma, diş fırçalama ve sık duş alma, iyi beslenme ve su içme, sigara içme isteğini tetikleyecek ortamlardan uzak durma, temiz hava ve düzenli hareket etme vb. önerilerde bulunuluyor.

Bağımlılıklardan kurtulmak isteyenler için Yeşilay’ın her zaman desteğe hazır olduğunu belirten Öztürk, “Bu filmi Yeşilay Danışmanlık Merkezi’miz ile birlikte hazırladık ve yol gösterici olacağına inanıyoruz. Ancak vatandaşlarımız bunun dışında bir destek almak isterlerse 444 79 75 Yeşilay Danışmanlık Merkezi Danışma Hattı'nı arayarak bilgi alabilirler. Yeşilay Danışmanlık Merkezlerimizde bağımlılıkla ilgili sorunlar yaşayan kişilere ücretsiz psikolojik ve sosyal destek sağlayarak yeniden hayata kazandırılmaları için yardımcı oluyoruz” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.