Öne Çıkanlar sinema Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar çukurova belediye başkanı soner çetin AİLE ırak suriye türk telekom Prof. Dr. Rana Sanyal

Yetersiz Uyku Gribi Tetikliyor

Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Demet Yalçın, gripten korunma yöntemleri için “Günde en az yedi saat uyunması, en az yarım saat açık havada yürüyüş yapılması da gripten korunmada büyük önem taşıyor. Çünkü kronik yorgunluk bağışıklık sistemini kötü yönde etkilenmesine neden oluyor” açıklamasında bulundu.

Uzman Yalçın, özellikle mevsim geçişlerinde daha sık görülen gripten korunmak için doğru beslenmenin, kişisel hijyene önem vermenin, günde en az 7 saat uyuyarak ve açık havada yürüyüş yaparak bağışıklık sistemini güçlendirmenin, gribi önlemede yardımcı olduğunu belirtti.

Grip virüslerinin etkisiyle ortaya çıkan hastalığın çoğunlukla kendini yüksek ateşle gösterdiğini ancak gribe kırgınlık, halsizlik, baş ağrısı, gözlerde yanma, sulanma, boğaz ağrısı ve yaygın kas ağrılarının da eşlik edebileceğini belirten Yalçın şu ifadeleri kullandı:
“Grip hastalığında ana tedavi istirahatten geçiyor. Buna ek olarak belirtileri önleyici (semptomatik) tedaviler de uygulanıyor. Öksürürken tek kullanımlık mendillerin tercih edilmesi, beklenmedik öksürük ve hapşırıklarda kolun kullanılması, hasta kişilerin eşyalarının (bardak, havlu vs.) ortak kullanılmaması da hastalığın bulaşmasını önlemede önem taşıyor. Grip belirtileri olan kişilerin mutlaka bir uzman hekime başvurmaları, kendi başlarına antibiyotik veya ilaç alma yoluna başvurmamaları, tedavinin hekim tarafından başlatılması önemlidir.

Günde En Az Yedi Saat Uyku Şart

Grip ve soğuk algınlığından korunmak için yeterli miktarda yüksek kaliteli protein ve sebze tüketmek, rafine şeker, işlenmiş gıda, ambalajlı meyve suyu, alkol ve tütün ürünlerinin kullanımından kaçınmak da hastalığa yakalanma riskini azaltıyor. Ayrıca günde en az yedi saat uyunması, en az yarım saat açık havada yürüyüş yapılması da gripten korunmada büyük önem taşıyor. Çünkü kronik yorgunluk bağışıklık sistemini kötü yönde etkilenmesine neden oluyor.”

Ellerinizi 20 Saniye Sabunla Yıkayın

Yalçın, hastalıktan korunmak için alınması gereken en önemli tedbirler arasında kapalı ortamların havalandırılması, optimal oda ısısının sağlanması, yeterli kişisel alanın sağlanması, klimaların bakımlarının düzenli yapılması, kullanılan yüzeylerinin ve tuvaletlerin sık aralıklarla temizlenmesinin yer aldığını belirterek ellerin sık sık, su ve sabun ile en az 20 saniye yıkanması, bunun mümkün olmadığı zamanlarda ise alkol bazlı el dezenfektanlarının kullanılmasını vurguladı.

Risk Grupları Mutlaka Aşı Yaptırmalı

Öte yandan hastalıklardan korunmanın en önemli yollarından birinin de aşı olduğunu belirten Yalçın, “Bu nedenle sonbahar aylarında özellikle risk grubundaki kişilerin grip ve zatürre aşısı yaptırmaları büyük önem taşıyor” dedi.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.