Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Akşener Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE Entübe Sayısı milliyetçi hareket partisi

Bakan Çavuşoğlu: Avrupa 2. Dünya Savaşı Öncesi Değerlere Dönüyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Avrupa şu anda 2. Dünya savaşı öncesi değerlere dönüyor. Bu da nedir vahşet, faşizm, şiddet, hoşgörüsüzlük, birbirini yok etme ve savaşlar  bu yüzde çıktı. Maalesef Avrupa’nın gidişatı bu yönde Almanya ki Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden bir tanesi Almanya’nın bu çizgiye gelmemesi lazımdı” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Slovenya’da Angela Merkel ve Martin Schulz görüşmelerine ilişkin açıklamalarda bulundu.  Çavuşoğlu, Almanya ve Avrupa’da ırkçılığın, yabancı karşıtlığının, İslam ve Yahudi karşıtlığının artığını bunlarla ilgilenilmesi gerektiğini belirterek “Esasen bu tartışmalara baktığımız zaman popülizmin ne kadar hat safhada olduğunu görüyoruz. Yani Avrupa’nın bu popülist siyasetten kurtulması lazım ve Avrupa halklarının da buna dikkat etmesi gerekiyor hangisinin kazandığı fark etmiyor bir diğeri zorluyor televizyonda birini, o da  mecburen uymak zorunda kalıyor neden  bak diğeri popülizm yapıyor ben de yapmazsam acaba oyum azalır mı? Bu merkez siyaset için ciddi bir zafiyettir” dedi.

“Bu Popülizmin Gözü Kör Olsun”

Merkez partilerin çok zemin kaybettiğini ifade eden Çavuşoğlu,  şunları kaydetti:

“Şimdi sosyal demokrat parti Almanya’daki alternatif parti ya da diğer Avrupa’daki ırkçı partilerin seviyesine giderse gerisini siz düşünün Avrupa’nın geleceği ne olacak. Esas Avrupa’nın değerlerinden uzaklaşan bunlar. Avrupa şu anda 2. Dünya savaşı öncesi değerlere dönüyor. Bu da nedir vahşet, faşizm, şiddet, hoşgörüsüzlük birbirini yok etme, ve savaşlar  bu yüzde çıktı. Maalesef Avrupa’nın gidişatı bu yönde Almanya ki Avrupa’nın en güçlü ülkelerinden bir tanesi Almanya’nın bu çizgiye gelmemesi lazımdı. Umarım bu yönde tevessül ettikleri yoldan dönerler. Türkiye ile Avrupa Birliği’nin Türkiye ile Almanya’nın ilişkilerinin iyi olması herkesin karşılıklı yararınadır tek taraflı değil, kötü olması da iki tarafın zararınadır. Biz bu bilinçle hareket ediyoruz. Almanya da aynı anlayış içinde olması lazım. Türkiye ile ilgili bir fasıl açılsa Almanya ya ne faydası var, açılmadığı zaman Almanya’nın karı ne. Ama işte bu popülizmin gözü kör olsun, Avrupa’daki  seçimlere baktığımız zaman halka var olan sorunları çözmek için vaatler yerine popülizme kayıyorlar işin kolayı bu birbiriyle yarış ediyorlar.”

Erdoğan Myanmar Lideri İle Görüşecek

Arakan konusuna da değinen Çavuşoğlu, Arakan’daki olaylara yönelik kalıcı bir çözüm için çaba sarf ettiklerini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın birçok liderle telefonda görüştüğünü ve temaslarının devam ettiğini belirtti.

Arakan’la ilgili komisyonun başkanlığını Kofi Annan’ın yaptığını hatırlatan, Çavuşoğlu, “Raporlarını yeni yayınladılar. Bu rapor yayınlandıktan sonra hemen bir şiddet olayı başladı ve daha sonra saldırdılar. Biz bunları tesadüf olduğunu zannetmiyoruz, bunların sistematik ve planlı olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Öte yandan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugün Myanmar lideri Ang San Su Çi ile görüşeceğini ifade etti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.