Öne Çıkanlar sinema Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çukurova belediye başkanı soner çetin AİLE ırak suriye türk telekom

Başbakan Davutoğlu: AB ile PKK terörüne karşı omuz omuza olma sorumluluğumuz var

ANKARA (ANKA) – Başbakan Ahmet Davutoğlu, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a “DEAŞ’a karşı yürütülen mücadelede omuz omuza olunduğu gibi, PKK terörüne karşı da omuz omuza olma sorumlulukları olduğunu” söyledi.

Davutoğlu, Tusk’la görüşmesi sonrasında birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, artık bütün insanlığın meselesi haline gelen “mülteci sorununun” insani boyutu konusunda ortak bir perspektif taşıyor olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Son 4 yıl içinde mülteci sorununun, "çevre ülkelerin sorunu" olarak görüldüğüne dikkat çeken Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Türkiye bu dönemde 2 milyon mülteciyi ülkesinde ağırlayarak şu an itibariyle en çok mülteci barındıran ülkesi oldu. Biz bunu yaparken insani bir görevi yerine getirmek için yaptık. Irk, mezhep, din ayrımı gözetmeden Suriye’den, Irak’tan gelen mültecilere insani bir perspektifle baktık. Aynen Aylan’ın, Suriyeli 3 yaşındaki çocuğun cansız bedeninin ruhumuzda uyandırdığı derin izler gibi… Şu anda Suriyeli mülteciler krizi, Avrupa kapılarına dayandı. Avrupa’ya dönük yeni bir sorun alanı oluşturdu. Dolayısıyla bu konunun Türkiye’yi ve Avrupa’yı ilgilendiren ortak bir konu olarak ele alınması, hepimiz için önemlidir. Bugün Avrupa’da ortaya çıkan duyarlılık ve acil eylem ihtiyacı, geç kalınmış olsa da olumlu bir gelişmedir. Tusk’la bu konuları dostane bir şekilde paylaştık. Önümüzdeki dönemde etkin şekilde istişarelerimizin devam etmesi konusunda da ortak perspektifimizi paylaştık. Bu çerçevede atılacak adımlar konusunu da ele almak üzere görüşmelerimiz devam edecek.”

-“TÜRKİYE’NİN KUZEY IRAK’TAKİ OPERASYONLARI DÜN VE BUGÜN DE DEVAM ETMİŞTİR”-

Tusk’a PKK, DEAŞ, DHKP-C’nin Türkiye’ye düzenlediği saldırılar konusunda gösterdikleri dayanışma için teşekkür eden Davutoğlu, şunları ifade etti:

“Bu gelişmeler gösteriyor ki, terör ırk, din, mezhep ayrımı gözetmeksizin bir insanlık suçudur. Avrupa Birliği’nden, bütün Avrupa ülkelerinden DEAŞ’a karşı yürütülen mücadelede omuz omuza olduğumuz gibi, PKK terörüne karşı da aynı omuz omuza olma sorumluluğumuzu bir kez daha paylaştım. Teröre karşı yürütülen çalışmalarla ilgili bilgi aktardık. Şunu da ifade etmek isterim; bir kez daha şehit verdiğimiz güvenlik birimlerimize, vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Bu mücadeledeki kararlılığımız herkes tarafından bilinmelidir. Türkiye’nin Kuzey Irak’taki operasyonları da dün ve bugün de devam etmiştir ve hedeflere dönük neticeler elde edilmiştir.

Kıbrıs’ta da yürüyen müzakereler bağlamında istişarelerde bulunduk. Tusk, buradan Kıbrıs’a gidecek. Önce mülteci kamplarını ziyaret edecek, sonra Kıbrıs’a geçecek. Kıbrıs konusunda da müzakerelerin ve bu krizin sona ermesi bağlamında sürdürülen görüşmelerin daha netice odaklı sürdürülmesi konusunda da bir mutabakatımız var. Önümüzdeki günlerde bu temaslarımız artan bir tempoyla devam edecek.”

-“AVRUPA, PKK’YA VE DEAŞ’A KARŞI TÜRKİYE’YE DESTEĞİNİ SÜRDÜRECEK”-

Tusk da Avrupa’nın, PKK ve DEAŞ’a karşı Türkiye’ye desteğini sürdüreceğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bunun yanı sıra Suriye’deki savaştan ve bölgedeki istikrarsızlıktan söz ettik. Bunun yanında sığınmacı krizi ve bunun getirdiği sorunları dile getirdik. Bu sorunların çözümü için işbirliği içerisinde olmamız gerekiyor. Ben hiç kimseye ders vermek amacıyla gelmedim ya da kimseden talimat almak için gelmedim. Ben burada işbirliğimizin güçlenmesini istiyorum. PKK konusunda şu hususu dile getirdim; barış sürecinin yeniden doğru yolda ilerlemesi konusunda yapılması gerekenlerin hemen başlaması gerektiğini söyledim. Bu konuda başarılı olabileceğimize eminim.” (ANKA)
(AYÇ/ORH)

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.