Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türk telekom Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) Avrupa Robotik Topluluğu Audi FAW NEV Company

CHP’den AYM Kararına Cevap: Hukuk Devleti Açısından Skandal

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AYM’nin Kanun Hükmünde Kararnamelerin iptali için yapılan başvuruyu reddetmesine ilişkin, “Anayasa Mahkemesinin bu yapısıyla kendi içtihatlarını ve emsalini gözetmeksizin vermiş olduğu karar tam anlamıyla hukuk devleti açısından bir skandaldır” dedi.

Gök, Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin kanun hükmünde kararnamelerin iptali için yaptığı başvuruyu reddetmesine ilişkin TBMM’de basın mensuplarına açıklama yaptı.

Gök, şöyle dedi:

“Bizim de basından öğrendiğimiz kadarıyla Anayasa Mahkemesi başvurularımızın reddine karar vermiş. Elbette kararın gerekçesini bilmiyoruz. Ancak 1990 yılında aynı konuda benzer bir olağanüstü hal dönemi ilişkin kararnamelerde kendisini yetkili ve görevli sayan Anayasa Mahkemesinin iptal kararıyla oluşan bir içtihat ve emsal kararı karşısında Anayasa Mahkemesinin bu yapısıyla kendi içtihatlarını ve emsalini gözetmeksizin vermiş olduğu karar tam anlamıyla hukuk devleti açısından bir skandaldır. Devleti devlet yapan kurumlarıdır, gelenekleridir, içtihatlarıdır. Mahkemeleri de mahkeme yapan özellikle bağımsız olmaları, bağımsız karar vermeleri ve kendi içtihatlarıyla oluşan kararlar çerçevesinde hukuki güvenliği sağlamalarıdır. Biz Anayasa Mahkemesinin 1990 yılında aynı konularda vermiş olduğu emsal kararlara dayanarak ve o kararlardaki Anayasa Mahkemesinin gerekçelerini ifade ederek açtığımız başvuruda bugün Anayasa Mahkemesinin eski kararlarını çiğnemek suretiyle almış olduğu bu kararın hukuk devleti açısından çok ciddi sorunlar yaratacağı muhakkaktır. Bu kararı bir skandal olarak yorumlayabiliriz.

-“DİĞER KARARNAMEDEKİ ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ”-

Biz hukuk devleti bakışı içerisinde Anayasa Mahkemesine başvurma hakkı olan anamuhalefet partisi olarak hukuk düzeninin sağlanması, iktidarın yaptığı eylemlerin, yürütmenin yaptığı eylemlerin Anayasa Mahkemesinde denetlenmesi açısından diğer kararnamedeki çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Anlaşılıyor ki bu kararla Anayasa Mahkemesi kendi içtihadından dönmek suretiyle tartışılacak bir karara imza atmıştır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.