CHP’li Böke: Ekonomi İçin İlk Adım Ülkede Güven Ortamının Sağlanması

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Türkiye güvenli ve huzurlu bir ülke haline getirilmeden turizmdeki kayıpların önlenemeyeceğini savunarak, “Bütün ekonomi politikaları için ilk ve öncelikli adım ülkede güven ortamının sağlanmasıdır” ifadelerini kullandı.
 
Böke yaptığı açıklamada, turizmdeki çöküşün ekonomik verilere yansımaya başladığını ifade ederek, TÜİK’in açıkladığı verilere göre, 2015 yılının ilk iki çeyreğinde yaklaşık 13,9 milyon yabancı turist tarafından ziyaret edilen Türkiye’nin, bu yılın ilk iki çeyreğinde 10,3 milyon turist ağırladığını, bunun da 3,6 milyon turistin kaybedildiği anlamına geldiğini belirtti.

“Peki bu düşüşün ülkemize maliyeti ne kadar?” diye soran Böke, yılın ilk yarısında turizm gelirlerindeki kaybın 3,8 milyar dolara yakın olduğunu kaydederek, “Turizm açısından gelirlerin en yüksek olması beklenen üçüncü çeyrekte kayıpların çok daha yüksek olması kaçınılmaz. Geçimini turizmden sağlayan esnaf kepenkleri kapatmış durumda, bu sektörün çalışanları da işsiz” dedi.
 
 
‘’En Yüksek Kayıplar Rusya ve Almanya’dan’’
 
Rusya ile bozulan ilişkiler nedeniyle ortaya çıkan maliyetin iç açıcı olmadığını ifade eden Böke, şöyle devam etti:
 
“2015’in ilk yarısında 1,5 milyona yakın Rus turist ağırlamışken bu yıl sadece 184 bin Rus turist çekebildik. Bu azalmanın maliyeti kabaca hesaplandığında ortaya çıkan rakam 840 milyon dolar. Aynı dönemde Avrupa’dan gelen turist sayısındaki azalma 2,1 milyon kişiyi buldu. Avrupa ülkeleri arasında en çok kaybımız ise Alman vatandaşı turistlerden kaynaklanıyor. Geçen yıl 2,1 milyon Alman turist ağırlarken bu sene bu rakam 1,5 milyona geriledi ve bu gerilemenin ülke ekonomisine maliyeti 400 milyon dolar oldu.”
 
4 Madde Sıraladı
 
Türkiye güvenli ve huzurlu bir ülke haline getirilmeden turizmdeki kayıpların önlenemeyeceğini savunan Böke, “Bütün ekonomi politikaları için ilk ve öncelikli adım ülkede güven ortamının sağlanmasıdır. Güven ortamının sağlanması, hukuk kurallarının işlemesi ve özgürlükçü demokrasi, yatırımcı için uygun ortamı yaratırken, turisti de ülkemize çekmemizi kolaylaştırır” dedi. Böke, turizmde uygulanabilecek “mikro politikaları” ise 4 başlık altında şöyle sıraladı:
 
“Turizm tanıtım faaliyetlerini etkinleştirilerek turist sayısı arttırılmalı.
Turizm çalışanları desteklenerek yaşanan istihdam kayıplarının önüne geçilmeli.
Turizm ve bu sektörle bağlantılı sektörlerde işverenlere teşvikler verilerek sektörün tekrar canlanması sağlanmalı.
Turizm sektöründe çeşitliliğe gidilmeli ve mutlaka alternatif ülke ve turist grupları içinde cazibe merkezi olacak çalışmalar yapılmalı.”
 
Türkiye’nin her alanda olduğu gibi turizm alanında da oluşan yaraları iyileştirme potansiyeline fazlasıyla sahip olduğunu, işverenlere, çalışanlara ve esnafa sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Böke, “Yaşadıklarımız bize demokrasinin, uzlaşmanın ve hukukun üstünlüğünün ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Çare demokrasiden uzaklaşmak değil, özgürlükçü demokrasiye geçebilmektedir” dedi. 
 
 

Anahtar Kelimeler:
Selin Sayek Böke
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.