Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi Akşener Entübe Sayısı milliyetçi hareket partisi akbank

"Döviz'den TL’ye Yönelik Adımda Milletim Daha Da Yüklenmeli"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dövizden TL’ye geçiş için atılan adımlara yönelik “Dövizden TL’ye yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum. Halkıma ülkem adına, milletim adına gerçekten çok teşekkür ediyorum ama yeterli mi? Değil. Bence, buna milletim daha da yüklenmeli” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda alınan kararların müteşebbisleri ve piyasayı rahatlatmaya yönelik olduğunu söyleyen Erdoğan, aynı zamanda işsizliğe de ilaç olduğunu belirterek, “Süre itibariyle 9 ay da olsa, bu 9 aylık süreci özel sektörün gayet iyi değerlendireceğine inanıyorum. Bu şekilde de 500 bin işsizimizin iş bulması, bunun bedelinin İŞKUR tarafından ödenmesi, 100 binin de kamuda istihdam edilmesi geçiş süreci için gayet iyi tespit edilmiş bir adımdır” dedi.

“ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM AMA YETERLİ DEĞİL”
“Geçen cumadan bugüne dövizden TL’ye yönelik atılan adımda da halkımın tercihini takdirle karşılıyorum” diyen Erdoğan, “Halkıma ülkem adına, milletim adına gerçekten çok teşekkür ediyorum ama yeterli mi? Değil. Bence, buna milletim daha da yüklenmeli. Nitekim dün Sayın Başbakanımız bununla ilgili de bir açıklama yaptı. Devletin de kamuya ilişkin olarak yapacağı alımlarda, ihalelerde ve saire fevkalade bir durum olmadıkça TL ile bu adımların atılacağını söylemiş olması da bizi rahatlatacaktır” şeklinde konuştu.

“PARALARIMIZIN ÜZERİNDEKİ KUR BASKILARINI ORTADAN KALDIRIRIZ”
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le konuştuğunu ve iki ülke arasında yerli para ile ithalat, ihracat yapılması kararı aldıklarını hatırlatan Erdoğan, şöyle açıkladı:
“Çünkü bizim Rusya Federasyonu ile aramızdaki ticaret hacmi 35 milyar dolara kadar çıkmıştı. Tabii, çok ciddi bir rakam. Bunun Rusya Rublesiyle yapılıyor olması, bizden aldıklarını da TL ile alıyor olmaları ciddi manada bir rahatlama getirecektir. Bunu İran’la yaptığımız görüşmelerde de konuşmuştuk. İran da şimdi Tümen’e geçecek. Onlarla da bizim hedefimiz çok yüksek bir rakama ulaşmaktır. Çin’le yapmış olduğum görüşmede, Şi Cinping’le de bunları konuştuk. O da buna çok olumlu baktı. Bunları daha da yaymamız mümkün. Ticaret hacminin geniş olduğu ülkelerle bu adımları atmak suretiyle, paralarımızın üzerindeki kur baskılarını ortadan kaldırırız.”

“DÜŞÜK FAİZLE İSTİHDAM, ÜRETİM VE REKABET ARTACAK”
Faiz noktasında da açıklama yapan Erdoğan, “Faiz lobisine benim halkım, milletim artık pirim vermemeli” dedi ve şöyle devam etti:
“Çünkü faiz lobisi bir şeyin yarışı içerisinde. Kendi öz kaynaklarıyla değil, halkının parası üzerinden, halkının mevduatını kendisi ranta dönüştürüyor, onunla da övünüyor. Bakıyorsunuz birçoğu 3, 4, 5, 6, 7 trilyonlardan, katrilyonlardan bahsediyorlar. Ben geçenlerde açıkça söyledim. Geçen yıl ne kazandınız, bu yıl en kazandınız? Sadece aradaki farkı yatırımcılara düşük faizle kredi olarak verseniz, onlar da bunu yatırıma dönüştürse, bu yatırım neticesinde ne doğacak? Yatırım genişleyecek veya sıfırdan bir yatırım olacak. İstihdam, üretim, rekabet, bütün bu güçler artacak. O sürümden kazanacağı gibi ülke kazanacak. Ama ne yazık ki rahat para kazanmanın yolları üzerinde duruluyor. Onun için de faiz noktasında bundan sonraki süreçte hükümetimiz, merkez bankası çok daha hassas davranacağı gibi devlet bankalarının da bu noktada ön alması lazım. Bu adımın atılmasıyla birlikte de Türkiye yeni bir yatırım seferberliğine girecektir diye düşünüyorum.”

“ÜÇ AŞAMALI YÜCE DİVAN: ÖNERGENİN VERİLMESİ, ÖNERGENİN KABULÜ VE YÜCE DİVANA SEVKİ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni anayasa çalışmalarındaki ‘Üç Aşamalı Yüce Divan’ formülünü ise şöyle değerlendirdi:
“Aslında üç aşama değil. Önergenin verilmesi, önergenin kabulü ve bir de tabii Yüce Divana sevki. Aşama dediğimiz olay bu. Şu anda Sayın Başkanlar kendi aralarında da bu konularda mutabık kaldılar. Bundan sonraki süreç Komisyon ve Genel Kurul sürecidir. Oradan zannediyorum 20 madde kadar bir paket, incelemeler yapıldıktan sonra bize gelecektir. Biz de bu konuda değerlendirmemizi geciktirmeden yapıp, bu işin nihai noktası, ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir’ deyip, millete bunu götürmektir.”

“MECLİS DARBE KOMİSYONU GÖREVİNİ TAMAMLARSA İSABETLİ OLUR”
Erdoğan, Meclis Darbe Komisyonu’na ilişkin, “Bu konuyla ilgili fazla konuşmak istemiyorum. Darbe komisyonu yapacağı çalışmalarını yaptı. Şöyle süratle son adımlarını da atıp, raporunu hazırlayıp göndermek suretiyle görevini tamamlarsa isabetli olur” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.