Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk türk telekom Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) Avrupa Robotik Topluluğu Audi FAW NEV Company Audi Ve Alibaba

Feyzioğlu: "Bizim İçin Vatan Söz Konusu İse, Gerisi Teferruattır"

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, 2019-2020 Adli Yıl açılış törenine katılması nedeniyle “ekseni kaydı” eleştirilerine Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini okuyarak yanıt verdi. Yargı Reformu Strateji Belgesi’ni doğru bulduğunu, belgenin kalıcı çözümlere odaklandığını ve en çoğulcu katılımcı anlayışla hazırlandığını kaydeden Feyzioğlu, ilk paketin Meclis açılır açılmaz kanunlaşması gerektiğini ifade etti. Sürpriz bir talepte de bulunan Feyzioğlu, TBB Genel Kurulu’nun da Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na üye seçmesini istedi. Feyzioğlu, tutuklama tedbirinin peşin ceza gibi uygulanmasına sebebiyet veren CMK’nın 100/3. maddesindeki katalog suçların da kanundan çıkarılmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılan 2019-2020 Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılan Feyzioğlu, yeni adli yılın tartışmaların değil, barış ve huzurun müjdecisi olmasını diledi. Feyzioğlu, “Umut ederim adli yıl; ülkemize, milletimize, avukat, hâkim, savcı tüm meslektaşlarımıza ve adliye çalışanlarına adalet ve mutluluk getirir” dedi. Mesleğini icra ederken şehit olan meslektaşlarına, vatan mücadelesinde şehit olan tüm güvenlik güçlerine, terör eylemlerinde kaybedilen vatandaşlara Allah’tan rahmet dileyen Feyzioğlu, “Ruhları Şad olsun” dedi. 

"ELEŞTİRİLERE YANIT GENÇLİĞE HİTABE’Yİ OKUDU"

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, kurtuluşa ve kuruluşa kanıyla, canıyla, mücadelesiyle ortak olmuş herkese saygı ve şükranlarımızı bir kez daha ifade ediyorum. Hepsinin ruhları şad olsun” diyen Feyzioğlu, adli yıl açılışına katılması nedeniyle kendisini eleştirenlere şu sözlerle yanıt verdi:

“O günlerden bugünlere uzanan bir ses duyuyorum. Diyor ki; ‘Ey Türk Gençliği! Birinci vazifen, Türk istiklalini, Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir. Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel senin en kıymetli hazinendir.’ İşte bizlere görevimizi hatırlatan bu ses, bizim her daim yüreğimizdedir. Bizim için vatan söz konusu ise, gerisi teferruattır.”

"BURADAYIZ ÇÜNKÜ VATANDAŞIN, AVUKATLARIN BEKLENTİLERİ VAR"

Feyzioğlu, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Adli Yıl açılış törenine neden katıldığını da şu sözlerle açıkladı:

“Bugün buradayız. Çünkü. Vatandaşlarımızın yargıya ilişkin sorunları ve bizlerden beklentileri vardır. Avukatların yargıya ilişkin sorunları ve bizlerden beklentileri vardır. Bu sorun ve beklentiler birbirinden farklı ve bağımsız değildir. Avukatın sorunu, vatandaşın sorunudur. Çözümler de ortaktır.”

"TBB KİMSENİN MUHALİFİ VEYA DESTEKÇİSİ DEĞİLDİR"

Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde önemli bir kısım sorunların çözümüne yer verildiğini kaydeden Feyzioğlu, şöyle devam etti:

“Ancak bundan önce şu hususları vurgulamakta fayda görüyorum. Türkiye Barolar Birliği hiçbir siyasi partinin muhalifi veya destekçisi değildir. Yargı Erk’inin üç eşit kurucu unsurundan savunmayı temsil eder.  Yargı Reformu Strateji Belgesi, Türkiye Barolar Birliği’nin etkin katılımıyla hazırlanmıştır. Reform paketleri süratle çıkarılmalı ve hızla uygulamaya geçirilmelidir.” dedi. 

"İLK TOKATTAN İTİBAREN KADININ YANINDA AVUKAT BULUNMALIDIR"

Avukatların da hedef olduğu toplumsal şiddet ve kadına, çocuğa karşı şiddetle hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizen Feyzioğlu, “Amacımız o ilk tokat, o ilk şiddet eyleminden itibaren mağdurun yanında onu sarıp sarmalayacak bir avukatın bulunmasının sağlanmasıdır. Bu konu partiler üstüdür. Milli bir meseledir. Hiç kimse ve hiçbir kurum kendi başına yeterli değildir. Herkes ve her kurum üzerine düşeni yaparsa çözüm olacaktır” dedi.

"MESLEKİ YETERLİLİK SINAVI BİR AN ÖNCE GETİRİLMELİDİR"

Hukuk alanındaki mesleklere giriş sınavının bir an önce getirilmesini isteyen Feyzioğlu, sınavın bilgiyi ölçen, zor bir sınav olmasını istedi. Feyzioğlu, böylece hukuk fakültelerinin eğitim öğretim seviyelerini çağın gereklerine uygun hale getirmelerinin sağlanacağını kaydetti. Arzu edilen seviyeye gelinceye kadar yeni hukuk fakültesi açılmasına son verilmesini isteyen Feyzioğlu, şunları talep etti:

KATALOG SUÇLAR KANUNDAN ÇIKARILMALI

•          Hâkim ve savcı yardımcılığı müessesesi getirilmelidir. 

•          Hâkim ve savcı adayları dâhil olmak üzere kamuya personel alımlarında mülakat uygulamasına bir disiplin getirilmelidir. Kadroya alınacak kişi sayısının yüzde on veya on beş fazlası, yazılı puanlarına göre mülakata davet edilmelidir. Mülakatlar kamera kaydına alınmalıdır. İlgili kamu kurumunun web sitesinde isim isim yayınlanarak şeffaflık sağlanmalıdır. Böylece yargı denetimi fiilen mümkün kılınmalıdır.

•          İstinaf mahkemelerinin kararlarının daha büyük bir yüzdesi Yargıtay denetimine açılmalıdır. Düşünce özgürlüğünü ilgilendiren her suç tipi mutlaka Yargıtay’ın denetiminden geçmelidir.

•          Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin ve Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvurulardaki ilke kararlarına uygun kararlar vermek, hâkimlerin yükselmelerinde en önemli ölçüt haline getirilmelidir.

•          Tutuklama tedbirinin peşin ceza gibi uygulanmasına sebebiyet veren katalog suçlar kanundan çıkarılmalıdır.

•          Vatandaşlarımızın üzerindeki avukatlık hizmetinden kaynaklanan KDV yükü azaltılmalıdır. 

•          Kamuda çalışan avukatların özlük hakları sorunu ve bu çerçevede ek gösterge sorunu artık çözülmelidir.

•          Stajyer avukatlara, avukat yanında ücretli ve sigortalı çalışma imkânı getirilmelidir. 

•          Uyuşmazlıkların doğmadan önlenmesini hedefleyen koruyucu avukatlık uygulamaları geliştirilmelidir. 

•          İş uyuşmazlıklarında dava şartı olan arabuluculukta işçinin yanında avukatı olmadan müzakereye katılmaması sağlanmalı. 

"YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ DOĞRU BİR BELGEDİR"

Feyzioğlu, “Yargı Reformu Strateji belgesi, doğru bir belgedir. Kalıcı çözümlere odaklanmıştır. Adalet Bakanlığı’nın çatısı altında mümkün olan en çoğulcu katılımcı anlayışla hazırlanmıştır. Paketler halinde kanunlaşacaktır” dedi. 

"MİLLİ BİRLİK VE BERABERLİĞİN FORMÜLÜ GÜVENİLİR BİR YARGIDIR"

82 milyonun güven veren ve erişebilir bir yargı istediğini kaydeden Feyzioğlu, “Milli birlik ve beraberlik, sadece ve sadece güvenilir bir yargı varsa mümkün olabilir. Her vatandaşımızın kendini Türk Milleti’nin asli ferdi olarak bilmesi, hissetmesi ve bu hissi evlatlarına geçirmesi, güvenilir bir adalet hizmetiyle mümkün olacaktır. Bir anne ve baba, ülkesinin yargısına güven duyarsa, evlatlarının geleceğine güven duyar. Bu güven duygusu, millet olma bilincinin en etkili unsurudur” diye konuştu. 

"YATIRIMCILARI DA RAHATLATIR"

Güven veren bir adalet sisteminin yerli ve yabancı yatırımcıyı da rahatlatacağını kaydeden Feyzioğlu, “Böyle bir adalet sistemi, daha çok fabrika, daha çok turizm yatırımı, daha çok iş ve istihdam, daha bol refah ve refahın adil dağılımı demektir” dedi.

"YARGI REFORMU’NUN KANUNLAŞMASI HERKESİN BEKLENTİSİ"

Türkiye’ye yönelik çeşitli algı operasyonlarına karşı en etkili çarenin hukuk devletinin taşıyıcı kurumlarını güçlendirmek olduğunu belirten Feyzioğlu, “Yargı Reformu Strateji Belgesi bu sebeple de önemlidir. Hayata geçirilmelidir. Eksiklikleri de süreç içerisinde giderilmelidir. Meclisimiz açılır açılmaz bir an önce ilk paketi kanunlaştırmalıdır. Pek çoğu bulundukları yerde kanaat önderi olan, müvekkil çevrelerini dikkate aldığımızda milyonlarca vatandaşımızla etkileşim içinde bulunan 125.000 avukat meslektaşımızın beklentisi budur. Vatandaşlarımızın beklentisi budur” diye konuştu.

HSK ÖNERİSİ: "TBB’DE HSK’YA ÜYE SEÇSİN"

15 Temmuz darbe girişiminin milletçe tek yumruk olarak önlendiğini hatırlatan Feyzioğlu, “Türkiye’nin normalleşme sürecinde Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun yapısının kuvvetler ayrılığını tam olarak sağlayacak şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde uzlaşma ile yeniden düzenlenmesini öneriyoruz” dedi. Feyzioğlu, “Tartışmaya açmak istediğimiz önerimiz şudur: Hâkimler ve Savcılar Kurulu üyelerinin yarısını TBMM’nin örneğin 3/5 gibi nitelikli bir oyla, dolayısıyla yüksek bir uzlaşmayla belirlemesi. Bu durumda uzlaşma kaçınılmaz olarak liyakat temelli olacaktır. Kalan üyelerin de Yargıtay ve Danıştay genel kurullarında yine nitelikli oyla belirlenmesi. Ayrıca Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu’na da aynı şekilde belli sayıda üye seçme yetkisi verilmesi. Elbette önerimizi tüm yönleriyle tartışmaya
hazırız. Çünkü Türkiye’nin ortak akla konuşarak ve tartışarak ulaşabileceğini biliyoruz.”

"ÇIKIŞ YOLUMUZ CUMHURİYETE BAĞLILIKTIR"

Feyzioğlu, konuşmasını şu sözlerle tamamladı:
“Sorunların her birinin çözümü vardır. İstek olursa, çözüm bulunur. Kararlılık olursa, sorunlar çözülür. Çıkış yolumuz, Anayasamızın 2. maddesinde tanımlanan Cumhuriyetin kuruluş felsefesine sımsıkı sarılmaktır. Türkiye’nin hukuk devletini ve demokrasiyi eksiksiz inşa edeceğine dair inancımız sonsuzdur.” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.