Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook Akşener Pandemi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE

Kurtulmuş : Öyle Anlaşılıyor ki Suriyelilerin Uzun Süre Ülkemizde Misafir Edilmesi Kaçınılmazdır

Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında bakanlar kurulu bugün Şanlıurfa'da yapıldı. Bakanlar Kurulu sonrası Başbakan Yardımcısı  ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurulmuş, "2 milyon 749 bin 140 tam rakamını vermek gerekirse Suriyeliler, bunların bir kısmı 26 kampta barınıyor 269 bini yaklaşık. Bundan sonraki, süreçte öyle anlaşılıyor ki Suriyelilerin daha uzun bir süre buralarda bu bölgede, ülkemizde kalması, misafir edilmesi kaçınılmazdır" dedi.

AK Partili Kurulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında ilk olarak GAP projesinin ele alındığını kaydederek, "Sayın kalkınma bakanımız Cevdet Yılmaz'ın GAP ile ilgili gelinen son noktayı uzun uzun brifing olarak Bakanlar Kurulu'nda vermesi ve ilgili Bakan arkadaşlarımızın katkılarıyla GAP'ta gelinen son noktanın gözden geçirilmesini gerçekleştirdi. Geldiğimiz nokta itibariyle GAP belki ilk tasarlandığı şekliyle bitecektir ama Güneydoğu Anadolu'muzun kalkınması asla durmadan, duraksamadan devam edecektir" diye konuştu.

"ÖYLE ANLAŞILIYOR Kİ SURİYELİLERİN DAHA UZUN BİR SÜRE MİSAFİR EDİLMESİ KAÇINILMAZDIR"

Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Suriyeli sığınmacılar ile ilgili sunumların Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapıldığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Suriyeli mülteciler noktasında geldiğimiz son durum gözden geçirilmiştir. 2 milyon 749 bin 140 tam rakamını vermek gerekirse Suriyeliler, bunların bir kısmı 26 kampta barınıyor 269 bini yaklaşık. Bundan sonraki, süreçte öyle anlaşılıyor ki Suriyelilerin daha uzun bir süre buralarda bu bölgede, ülkemizde kalması, misafir edilmesi kaçınılmazdır. Bu çerçevede AFAD vasıtasıyla bir mülteciler strateji planının hazırlıkları yapılmıştır. Bu hazırlıkların gözden geçirilmesini bugünkü Bakanlar Kurulu toplantımızda yaptık. bu anlamda eğitim, istihdam, barınma gibi insan hayatını ilgilendiren genel konulardaki yaklaşımların dışında Suriyelilerin sosyal entegrasyonu ile ilgili konular üzerinde de durulmuş, ayrıca Avrupa Birliği Mülteciler Anlaşması kapsamında Suriyeli mültecilere yapılacak olan bir takım projelerin Avrupa Birliği Fonları kapsamında fonlanmasıyla ilgili de çalışmalara detaylı bir şekilde başlanılmıştır."

"KENDİSİNE YENİ GÖREVİNDE BAŞARILAR DİLİYORUZ"

Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nun içeriğini son olarak şöyle özetledi:

"Kişisel verilerin korunması ile ilgili son zamanlarda yapılan spekülasyonlar da göz önünde bulundurularak bu anlamda nüfus ve göç idaresi başkanlığı, vatandaşlık hizmetleri birimimizin ilgilileri tarafından bilgiler verilmiş ve kişisel verilerin korunmasıyla ilgili olarak gerekli çalışmalar gözden geçirilmiştir.

Merkez Bankası Başkanlığı'na Sayın Murat Çetinkaya Bakanlar Kurulu'muzda açılan imzayla atanmıştır. Kendisine yeni görevinde başarılar diliyoruz. İnşallah Merkez Bankası'nın Türkiye'nin 2023 hedefleriyle uyumlu ir şekilde Türkiye'de ekonomiyi bütün yönleriyle el alarak kendi sorumluluklarını yerine getireceğini ve bu anlamda başarılı bir dönem geçireceğini ümit ediyoruz."

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

FIRAT'IN BATISI

Kurtulmuş, PYD'nin Fırat'ın batısına geçmesi konusunda Türkiye ile Amerika'nın anlaştığı iddialarının hatırlatılması üzerine şunlar söyledi:

"Türkiye sınırının öte tarafındaki siyasi gelişmelere çok uzaktaki bir ülkeymiş gibi kayıtsız kalamaz. Biz bu anlamda özellikle Türkiye'nin içerisinde terörle bu kadar büyük bir mücadele  verilip bu kadar ağır bir fatura ödediğimiz bir dönemde Suriye'nin kuzeyinde terör örgütlerine destek anlamına gelebilecek herhangi bir siyasi gelişmeyi Türkiye'nin kabul etmesi mümkün değildir.

Bu çerçevede de Türkiye'nin dostlarıyla bu görüşünü her platformda paylaştığını bütün kamuoyu biliyor. Bu anlamda ortak bir noktaya gelene kadar dostlarımızın da bizim bu konudaki hassasiyetimize saygı göstermelerini bu hassasiyetlerimizi dikkate almalarını bir kere daha ifade ediyoruz."

"HİÇ KİMSE SURİYE HALKININ KABUL ETMEYECEĞİ BİR SİYASİ ÇÖZÜMÜ DAYATMAYA KALKMASIN"

"Suriye satrancında bir çok oyunun oynandığını hep beraber görüyoruz" diyen Kurtulmuş, Suriye için yapılan barış ve siyasi çözüm görüşmelerini şöyle değerlendirdi:

"Suriye'de nasıl bir çözümün olacağını birinci derecede muhatabı Suriye halkının bizatihi kendisidir. Suriye halkının istemediği hiçbir çözüm Suriye halkına zorla hiçbir masada dayatılamaz. Uluslararası camia samimi olarak Suriye'de bir barış elde etmek istiyorsa Suriye halkının bütün kesimleriyle bütün farklı siyasi kanatlarıyla herkesin işin içerisinde olduğu herkesin temsil edildiği bir demokratik sürecin önünü açsın. Hiç kimse nasılsa 'Masada eli zayıftır' diyerek Suriye halkının istemediği bir görüşü, kabul etmeyeceği bir siyasi çözümü Suriye halkına dayatmaya kalkmasın."

"SIZMALARIN KESİNLİKLE RESMİ KAYNAKLARDAN OLMADIĞI ANLAŞILIYOR"

Suriyeli mülteciler konusunda çok fazla spekülasyon yapıldığını vurgulayan Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş, Suriyelilerin yerli halk sayılmasının söz konusu olmadığını belirtti. Kurtulmuş,Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının nüfus bilgilerinin sızdırılmasına ilişkini "Son sızmaların kesinlikle resmi kaynaklardan olmadığı İçişleri Bakanlığı verilerinden olmadığı, bu sızmaların başka bir şekilde otaya çıktığı anlaşılıyor. Onunla ilgili de gerekli ilave tedbirler alındığı gibi bunda sonraki, bu süreçle ilgili soruşturmalar da yürütülüyor" şeklinde konuştu.

"KİMİN HATASI VARSA BU MUTLAKA ORTAYA ÇIKARILACAKTIR"

Özgecan'ın katillerinin cezaevinde vurulması ve Suphi Altındöken'ın ölmesi ile ilgili konunun Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu belirten AK Partili Kurtulmuş, "Cezaevinde kim olursa olsun cezaevinde birisinin, bir mahkumun ya da bir tutuklunun öldürülmüş olması asla kabul edilemez. Burada kimin ne şekilde, nasıl ihmali, kusuru, hatası varsa bu mutlaka ortaya çıkarılacaktır" dedi.

PYD VE KUZEY SURİYE

Başbakan Yardımcıs Kurtulmuş, "Eğer PYD yerine Suriye KDP'sinin de içinde bulunduğu Kürt örgütleri tarafından ortak bir yönetim oluşturulursa -PYD'nin de içinde yer alacağı- nasıl bakarsınız?" sorusuna şu cevabı verdi:

"Bizim Kuzey Suriye'deki Kürt kardeşlerimizle en ufak bir problemimiz yok. Nasıl Kuzey Irak'taki Kürt kardeşlerimizin varlığından ve orada kendileri bir şekilde Kuzey Suriye yönetimini oluşturmuş olan kardeşlerimizin varlığından nasıl rahatsızlık duymuyorsak, Kuzey Suriye'deki Kürtlerle nasıl iyi ilişkiler içerisindeysek isteriz ki Suriye'deki Kürt kardeşlerimize iyi ilişkiler içerisinde olalım. PYD'nin bir örgütsel grup olarak Türkiye'nin içerisindeki terör gruplarıyla iş birliği yapmasını da herhalde tasvip edeceğimiz bunu da onaylayacağımız zannedilmesin."

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.