Öne Çıkanlar sinema Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çukurova belediye başkanı soner çetin AİLE ırak suriye türk telekom

Mahalle Bakkalları Tek Tek Kapanıyor

Polatlı Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Davut Yaşar, büyük firmaların bulduğu her köşe başına market açtığını belirterek, "Şimdilerde mahallelerde her köşe başında, her apartmanın altında zincir marketlerin şubeleri açıldı. Bu zincir marketler nedeniyle mahalle bakkalları tek tek kapanıyor." dedi.

Polatlı Bakkallar Ve Bayiler Esnaf Odası Başkanı Davut Yaşar, her köşe başına market açıldığını belirterek, açılan marketlerden dolayı mahalle bakkallarının tek tek kapatıldığına dair yazılı bir açıklama yayımladı.

Oda Başkanı Yaşar yaptığı yazılı açıklamada, "Zincir marketler mantar gibi açılmaya devam ediyor. Zincir marketlerle ilgili bakkalı koruyacak hiçbir önlem alınmadı. Ticaretin de bir kuralı olmalı. Küçük esnafı koruyacak ve destekleyecek, yeni yasa ve kriterler ortaya konmalı. 20-30 sene önce mahallelerde her sokakta, köşe başında yan yana,  karşı karşıya halinden memnun hizmet veren bakkaldan geçilmezdi. Bugün ise zincir ve hiper marketlerin çoğalması ile sayıları iyice azaldı. 2000'li yıllarda oda üye sayımız 2 bin 600'lerde iken günümüzde 500 civarında olması bizlere esnafımızın gün geçtikçe kan kaybettiğini gösteriyor. Günlük hayatımızın bir parçası olan bakkallığın hemen herkesin yaşamında bir anısı vardır. Dünyanın en eski mesleklerinden biri olan ve çok özveri ve çalışma gerektiren bakkallarımızın kepenkleri kapanmamalı." ifadelerini kullandı.



'MARKETLER BİRBİRLERİNE DE ZARAR VERMEYE BAŞLADI'
Oda Başkanı Yaşar, "Ulusal ve zincir marketlerin hemen her cadde ve sokakta kısa mesafelerde bulunması esnafımızı zor duruma düşürmekte, haksız rekabete neden olmaktadır. Bu marketlerde aranılan her şeyi mümkün kılmaya çalışıyorlar. Bu marketlerin şehir dışına taşınması  ve haftada bir gün de zorunlu kapatılması en azından bakkalımıza bir nefes aldıracaktır. Aynı zamanda, bölgede açılacak market ve sayıları, bölgenin nüfus yoğunluğuna ve ihtiyaca göre belirlenmeli. Nerede ihtiyaç varsa, şubeler oralara açılmalı. Vatandaşımızın hizmet alacağı bu noktaların sayısı da bu anlayışa göre ayarlanmalı. Marketler, artık bırakın bakkalları birbirlerine de zarar vermeye başladı.  Bazı markalara ait marketler hızla açılırken, bu süreç bazı semt marketlerinin de kapanmasına neden oluyor. Hepimiz aynı gemideyiz. Aslında hep kendimize zarar verdiğimizi unutmadan, mutlaka ve mutlaka geniş çaplı bir müşteri araştırması yapılarak, denetimli ve kontrollü bir şekilde açılmalı marketler." diye konuştu.

'KERMESLER ESNAFA BÜYÜK ZARAR VERİYOR'
Denetimsiz şekilde satış yapılan kermeslerin esnafa büyük zarar verdiğini dile getiren Oda Başkanı Yaşar, bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istedi. Kermeslerin giyimden gıdaya kadar satışa sunduğu ürün çeşitliliği ile esnafı mağdur ettiğini belirten Oda Başkanı Yaşar şöyle devam etti: "Hemen hemen her yerde, artık çok uzun soluklu açıldığını gördüğümüz kermesler yüzünden artık ciddi bir problem ile karşı karşıyayız. Haksız rekabete yol açan kermesleri düzenleyenler tarafından hiçbir yasal yükümlülük üstlenilmediği için kayıtdışılıkta ciddi bir artış görülmektedir.  Bundan esnafımızın yanı sıra devletimiz de büyük zarar görüyor. Kayıtdışılığın zararını hepimiz çekiyoruz. Boş dükkanlara kurulan kermesler yasal olmayan kar elde edici satışlar yaparak zaten çok düşük kar marjları ile faaliyetini sürdürmeye çalışan mahalle esnafını olumsuz etkiliyor. Bu şartlarda esnaf gerek vergi, Bağ-Kur borcu, gerek TAPDK yenileme ücreti ve Odaya olan yasal yükümlülüklerini aksatmadan yerine getirmeye çalışıyor.  Bu haksız rekabete yol açan durum artık bir kontrol altına alınmalı. Vergisini veren, istihdama katkı sağlayan bakkal esnafına sahip çıkılmalı."
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.