Öne Çıkanlar sinema Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türk telekom Kutsal Damacana 4 Ayı Kardeşler: Dünyaya Dönüş (Boonie Bears: Back to Earth Avatar: Suyun Yolu (Avatar: The Way of Water) Avrupa Robotik Topluluğu Audi FAW NEV Company

Nöbetçi Noterlik Uygulaması Başlıyor

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, noterlerin, hukuk alanında "koruyucu hekimlik" vazifesi gördüğünü belirterek, nöbetçi noterlik uygulamasındaki amacın vatandaşın işini kolaylaştırmak olduğunu söyledi.

“Nöbetçi Noterlik ve Konsolosluklarımızda Yapılan Noterlik İşlemlerinden Ülkemizde Örnek Alınması Tanıtım Toplantısı” Ankara Hakimevi’nde düzenlendi.

Nöbetçi noterlik uygulaması başlangıçta İstanbul’da ikisi Anadolu, ikisi Avrupa yakasında olmak üzere dört, Ankara ve İzmir’de ikişer diğer il merkezlerinde birer noterlik, nöbetçi olarak faaliyetlerine başlayacak. İlçelerde ise nöbetçi noterlik olmayacak. Uygulamaya 6 Nisan 2019’da geçilecek.

Vatandaş işinden mesaisinden olmasın

“İstiyoruz ki, vatandaş işinden mesaisinden olmasın. Tatil-hafta sonu demeden ekonominin çarkı dönsün, ticaret aksamasın” diyen Adalet Bakanı Gül şunları söyledi:

“İstedik ki pratik düşünelim. Hızlı ve çözüm odaklı hareket edelim. Mesai mefhumu gözetmeden bu ülke için çalışan, üreten, istihdam oluşturan iş adamına mesai mefhumu gözetmeden hizmet edelim. Aynı zamanda, vatandaşlarımızın hukuki güvenlik ihtiyaçlarına da en yüksek derecede cevap verelim. Suistimalleri, gecikmeleri, mağduriyetleri önleyelim. İşte bütün bu düşüncelerle nöbetçi noter uygulamasına hayat verdik. Vatandaş, hafta sonu ikinci el araç alıyor-satıyor. Hatta bunun için bazen bir şehirden diğerine seyahat ediyor. Ama muamelesini yapmak için haftanın ve mesainin başlamasını bekliyor. Bu gecikmenin sadece bir zaman maliyeti yok.

Kapora aldığı halde satıştan cayma, hileli-dolanlı işler sebebiyle malen zarara uğrayanlar da oluyor. Nöbetçi noter uygulamasıyla bu olumsuzluklar artık yaşanmayacak. İşçi-memur, yaklaşık 25 milyon çalışanımız var.” dedi. 

Konsolosluklarda yapılan işlemlerden anında örnek

“Konsolosluklarımızda Yapılan Noterlik İşlemlerinden Ülkemizde Örnek Alınması” uygulamasını da anlatan Adalet Bakanı Gül şöyle devam etti:

“Ülkemizin yurt dışı temsilciliklerinde de belirli noterlik işlemleri yapılabiliyor.

Ancak yurt dışında çıkarılan bir vekaletname veya azilnamenin normal posta yoluyla Türkiye'ye ulaşması, hukuki sonuç doğuracak şekilde kullanılabilmesi bir hafta, on-onbeş gün gibi bir zaman alıyor. Bu posta süresini de by-pass ederek bu belgelerin örneklerini yurt içindeki noterliklerden çıkarabilme imkanı getiriyoruz. Yabancı ülkelerde bulunan yaklaşık on milyon ve dört nesil Türk vatandaşının vatan toprağıyla bağı ve ilişkileri güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu vatandaşlarımız işlerini bulundukları ülkeden takip etmek durumundadır. Uygulamada bir haftalık, on günlük gecikmeler ise bazen yasal olarak tanınmış sürelerin geçirilmesine, hak kayıplarına neden olabilmektedir. Artık bu işlemler de hız kazanıyor. Pratik ve güvenli bir şekilde gerçekleştiriliyor.” dedi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.