Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook Akşener Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE Entübe Sayısı milliyetçi hareket partisi

Özel Güvenlikçi Hiç Bir Sebeple Üst Arayamaz!

Bir kozmetik mağzasında yaşanan 'çıplak arama' skandalı hakkında hukukçular, güvenlik görevlilerinin hiçbir sebeple üst arayamayacağına dikkat çekti

Kozmetik ürünler satan bir mağazada yaşanan olayda, ruj çaldığı gerekçesiyle üzeri aranan genç kız, soyularak arandığını ileri sürerek özel güvenlik görevlilerinden ve mağaza yetkililerinden şikâyetçi oldu.

Özel güvenlik görevlilerinin üst arama yetkisinin olmadığını ve kişileri yalnızca detektörle arayabileceğini açıklayan Avukat Cevat Kazma, yapılanın kişilik haklarına tecavüz olduğunu söyledi.

İstanbul Eyüp’te bulunan bir alışveriş merkezinde, kozmetik ürünleri satan bir mağazada yaşanan olayda ruj çaldığı iddiasıyla suçlanan lise öğrencisi kız, üzerinin mağaza müdürü ve güvenlik görevlileri tarafından soyularak arandığını öne sürerek şikâyetçi oldu. Duyulmasının ardından büyük tepki çeken olaya ilişkin soruşturma sürerken, hukukçular güvenlik görevlilerin üst arama yetkisinin bulunmadığına dikkat çekti.

Yaşanan olayı değerlendiren Avukat Cevat Kazma, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun’un 7. maddesi gereğince, güvenlik görevlilerinin kişilerin üstlerini yalnızca detektörle arayabileceğini, eşyalarını ise sadece x-ray cihazlarından geçirebileceğini söyledi.

Yalnızca Yakalayabilir!

Özel güvenlik görevlilerin Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 90. maddesine göre yalnızca yakalama yetkisine sahip olduğunu belirten Cevat Kazma, “Bu durum da kişinin ancak suçüstü yakalanması halinde mümkün olabilir. Buradaki temel amaç, kişinin kaçma olasılığının ortadan kaldırılması, delillerin ve olay yerinin korunmasına yöneliktir. Böylece kolluk kuvvetleri olay yerine gelene dek kişi kontrol altında tutulmuş olur” şeklinde ifade etti.

Kişilik Haklarına Tecavüz!

 Yakalama ve aramanın farklı tedbirler olduğunun altını çizen Avukat Cevat Kazma, “İlgili olayda suçüstü yakalama olmadığı gibi kanıtlı bir eylem de yok. Buna rağmen arama yapmak zaten kanuna aykırı.” şeklinde konuştu. Şikâyette belirtildiği gibi üzeri soyularak bir aramanın ise temel hak ve özgürlüklere müdahale, kişilik haklarına tecavüz olduğunu sözlerine ekledi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.