Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken facebook akbank Akşener Pandemi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE

"Rakka Meselesi Bizim Meselemiz Değil"

Başbakan Binali Yıldırım, “Rakka meselesi bizim meselemiz değil. Biz memleketimizde vatandaşımızın güvenliğini, huzurunu sağlamak için var gücümüzle, polisimiz, jandarmamız, korucumuz elbirliği ile çalışıyor. Rakka olayı DEAŞ’la olan mücadeledir” dedi.

Başbakan Yıldırım, Cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Resmi Gazete’de yayımlanarak protokol sıralamasında değişiklik yapılmasına ilişkin konuşan Yıldırım, şu açıklamada bulundu:

“Jandarma İçişleri’ne bağlandıktan sonra illerde protokolde değişiklik meydana geldi. O değişiklik doğrultusunda uygulamaya açıklık getirildi. Şöyle olacak, sadece jandarmanın, yani alay komutanlıklarının bulundukları illerde çelenk koyma işi illerde valiler ve belediye başkanı, ilçede kaymakam ve belediye başkanı şeklinde olacak. Eğer ilde ve ilçede silahlı kuvvetlerin de bir yeri, komutanı varsa, o zaman o komutan da çelenk koyabilecek. Jandarma İçişleri’ne bağlandığı için emniyet müdürü gibi bir pozisyona geliyor, artık onun çelenk koymasına gerek yok, vali yahut kaymakamın koyduğu çelenk onun yerine geçecek.  Genelde en büyük mülki idare amiri validir, kaymakamdır ancak silahlı kuvvetler de kendi adına orda birimi varsa o da çelen koyabilecek.”
-“BUNUN BELGELERİNİ BİZE VERSİN DE BİZ GEREĞİNİ YAPALIM”-
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun AK Parti’nin ByLock kullananları temizlemek için erken seçime gideceği iddiaları sorulan Yıldırım, şöyle konuştu:
“Kılıçdaroğlu çok önemli bir ihbarda ve iddiada bulunuyor, kendisinden beklenen böyle bir iddia varsa bunun belgelerini bize versin de biz gereğini yapalım. Bizim görevimiz suçluları, suçlu zanlılarını ayıklamak değil, hepsini derleyip toparlayıp adalete teslim etmek. Eğer böyle bir şeyi biliyor da, bizi bilgilendirmiyorsa, görevini yapmıyor demektir. Kemal Bey’den beklenen bütün bildiklerini gelip bizle paylaşması. Biz de yanlış varsa düzeltelim.  Biz bu konularla kendisiyle görüşüyoruz, bize bazı talepleri oluyor, tespitleri oluyor, onları da araştırıyoruz gereğini yapıyoruz. Burada da aynı yolu izleyebiliriz.
Bu akla ziyan bir iftiradır. Suçluları temizlemek için erken seçim mi yapılır? Onları tutup adalete teslim etmektir doğru olan. Seçim oyuncak değil ki, seçim demek bir yılın kaybı demektir, öyle zırt pırt seçim, milletin işi gücü yok da bizle mi uğraşacak? Etrafımız ateş çemberi, her gün terör örgütleri ile mücadelemiz var, şehitlerimiz oluyor, vatanın birliği bütünlüğü için topyekun gayret içerisindeyiz.  Bütün bunlar ortadayken seçim nereden çıktı? Hele hele, FETO’cuları temizlemek için seçim, akla ziyan iş. Yani söylenen bir lafın yakışığı olması lazım.”
Başbakan Yıldırım, 15 Temmuz öncesinde FETÖ’cü askerlerle NATO üyesi ülkelerden katılımlarla toplantı yapıldığı iddialarına ilişkin soruya, “Böyle bir iddia varsa araştırılır. Orada bazı toplantıların yapıldığı haberleri daha önce de basında yer aldı. Bu konuda savcılar gerekli takibatı yapıyor ama son durum hakkında bir şey söyleyemem” yanıtını verdi.
-“RAKKA MESELESİ BİZİM MESELEMİZ DEĞİL”-
Erdoğan-Obama görüşmesinin ardından Rakka’ya girileceğinin belirtildiği anımsatılan Yıldırım, konuyla ilgili bir tarihin olup olmamasına ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
“Rakka meselesi bizim meselemiz değil. Biz memleketimizde vatandaşımızın güvenliğini, huzurunu sağlamak için var gücümüzle, polisimiz, jandarmamız, korucumuz elbirliği ile çalışıyor. Rakka olayı DEAŞ’la olan mücadeledir. ABD ve diğer koalisyon güçleri, Türkiye de dahil DEAŞ’la mücadele söz konusudur. Bizim Fırat Kalkanının amacı da budur. Amerika DEAŞ’la mücadelede Mümbiç’ten sonra ikinci odak noktası olarak Rakka’yı görüyor. Bu konuda da mücadele için bizimle savunma bakanları görüşüyor. Bizim orada açık ve net bir duruşumuz var, Rakka operasyonunda DEAŞ’a karşı sizinle birlikte olabiliriz, ancak bizim için terörist olarak tanımladığımız PYD/YPG gibi unsurlar bu operasyonun içinde yer alırsa biz orada yokuz. Çünkü bir terör örgütü ile başka bir terör örgütüne karşı mücadele hukuk devletine yakışmaz. Hele hele Türkiye’ye karşı PKK terörüyle omuz omuza bu terör gruplarıyla asla bir arada olamayız. Bunun dışında başka formülünüz varsa, buyurun gelin beraber yapalım. O bölgede Araplar var, başka unsurlar var, Kürt unsurlar var teröre bulaşmamış, bunlarla bu operasyonlar pekala yapılabilir. Bu görüşümüz onlara aktarıyoruz, ama bundan sonra karar onların.”
-“GÖZALTI SÜRECİ SONA ERMEDEN BİR ATAMA YAPMAK SÖZ KONUSU DEĞİL”-
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak’ın gözaltına alınmasından sonra belediye faaliyetlerinin aksadığı hatırlatılan Yıldırım, yeni bir başkan atamanın söz konusu olup olamayacağına ilişkin şöyle konuştu:
“Gözaltı süreci sona ermeden bir atama yapmak söz konusu değil. Savcılık ya bırakacak ya da mahkemeye sevk edecek. O süreç tamamlandıktan sonra ona göre hareket etmek lazım. Türkiye bir hukuk devleti, dolayısıyla hukukun gereği neyse o yapılır. Geçiş süreci içerisinde Valilik şehrin acil ihtiyaçlarının karşılanması için oradaki memurları herkesi devreye sokabilir, böyle bir sıkıntı yaşanmaz.”
 

Anahtar Kelimeler:
BaşbakanBinali Yıldırım
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.