Öne Çıkanlar palandöken gündem tbmm chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi çin kemal kılıçdaroğlu Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer Entübe Sayısı Kuşadası Belediyesi Türkiye Büyük Millet Meclisi

Volkan Bozkır: Referandum Olursa İlişkileri Devam Ettirmemiz Zor Olacak

AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır, “Ekonomik ilişkilerimizi sürdürdüğümüz Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile son günlerde kritik bir noktadayız. Bu referandum yapılırsa Irak Anayasası’na aykırı bir hareket etmiş olacak. Eğer bu referandum olursa eskiden kurduğumuz ilişkileri devam ettirmemiz zor olacaktır” dedi.

TBMM Genel Kurulu, Türkiye’nin güney sınırlarına mücavir alanlarda oluşabilecek risklere karşı Türk Silahlı Kuvvetleri’nin sınır ötesinde operasyon yapabilmesinin önünü açan Başbakanlık tezkeresini görüşmek üzere Meclis Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında olağanüstü toplandı. Genel Kurul’da AK Parti Grubu adına söz alan İstanbul milletvekili Volkan Bozkır, CHP Grubu adına konuşan Öztürk Yılmaz’ın sözlerini eleştirdi.

Bozkır, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne çağrı yaparak, “Referandumdan vazgeçin. Irak’ta kritik bir noktadayız. Bugün geldiğimiz nokta bizlere üzüntü vermektedir. Özellikle Irak’ın kuzeyinde gayet dost ilişkilerimiz vardı. Ancak bundan sonra bu ilişkileri sürdürmek zor olacak” dedi.

Bozkır, şöyle devam etti:

“Irak Kürt Bölgesel Yönetimi ile başka bir ilişki içeresine geçmemek için, bu ikazları yapmak amacıyla bugün Meclis’te bu toplantıyı yapıyoruz. Bu referandum yapılırsa Irak Anayasası’na aykırı bir iş yapılmış olacak. Türkiye sorunun başından itibaren yapılan açıklamalarla her aşamada tutumunu net ve kesin bir şekilde ortaya koymuştur. Türkiye, tüm iyi niyetiyle ve bugüne kadar gerek Irak gerek IKBY ile kurduğu iyi ilişkiler çerçevesinde diyalogu sürdürerek bölgesel yönetimin aldığı kararın yanlışlığını ve doğuracağı vahim sonuçları anlatma çabalarına devam etmişse de şimdiye kadar olumlu bir karşılık bulamamıştır. Hükümetimizin, ilgili kurumlarımızın ve uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen IKBY liderliği referandum ısrarını sürdürmektedir. Bu durum karşısında durumun vahametini ifade etmek amacıyla dün Milli Güvenlik Kurulu toplantısı yapılmıştır ve tarihi öne alınarak yapılmıştır ve MGK'da da IKBY'nin aldığı bu referandum kararı değerlendirilmiştir, gelişmeler tüm boyutlarıyla ele alınmıştır, her türlü tedbir masaya yatırılmıştır. Milli Güvenlik Kurulu ayrıca Bakanlar Kurulu’na da çeşitli tavsiyelerde bulunmuştur. Bu toplantının hemen sonrasında dün gece gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu’nda da MGK'daki tavsiyeler gözetilmek suretiyle durum bütün yönleriyle ele alınmıştır. Referandumun olması halinde Türkiye'nin ne tür tedbirler alacağı, bu tedbirlerin ne zaman uygulamaya konulacağı bütün boyutlarıyla değerlendirilmiştir.”

“Türkiye referanduma karşıdır”

Türkiye’nin referanduma karşı olduğunu bir kez daha vurgulayan Volkan Bozkır şöyle dedi:

“Doğru olan, referandumun tamamen iptal edilmesidir. Türkiye'nin gerek Lozan gerek Ankara Anlaşmaları gerek 1946 Türkiye-Irak Dostluk Anlaşması, 1983 Türkiye-Irak Sınır Güvenliği ve İşbirliği Anlaşmalarının koruması altında olan uluslararası hakları bu kararla zarar görecektir. Türkiye'nin buna müsaade etmesi mümkün değildir, söz konusu olmayacaktır. MGK bildirisinin sonunda da vurgulandığı çerçevede, referandumun düzenlenmesi halinde ülkemiz ikili anlaşmalar ve uluslararası hukukun tanıdığı haklar çerçevesinde gerekli gördüğü her türlü tedbiri alacaktır. Suriye'deki gelişmelerin yansımalarının en fazla hissedildiği ülkelerin başında 911 kilometre uzunluğundaki kara sınırını paylaşan Türkiye olduğunu söylemek doğru olacaktır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.