Öne Çıkanlar türkiye fenerbahçe diyarbakır terörist Hudut bbp boyner mühimmat TOGG Kuşadası Belediyesi abd Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı

ABD Basını Türkiye’yi Konuşmaya Devam Ediyor

Tüm dünyada büyük yankı bulan Türkiye’deki gelişmeler ve Ankara ile Washington arasındaki kriz ABD’nin önde gelen gazetelerinde haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor.

Washington Post gazetesi, “Türkiye’nin finansal krizinin dünya piyasaları üzerinde kartopu etkisi olabilir mi?” sorusuna yanıt aradığı geniş haberine, “Yatırımcılar, Türkiye’deki de finansal krizi izlerken ‘Beni nasıl etkileyebilir?’ diye merak edebilir” sözleriyle giriyor.

“Uzmanlar, Türkiye’den dışarıya ve başka piyasalar üzerinden yayılan bir ekonomik virüsün pek olası olmadığını söylüyorlar ama olabilir” diyen gazete, “Türk kamu ve özel sektörlerine borç veren Avrupa bankalarının, Türkiye’nin kredi ödemelerini gerçekleştirmemesi durumunda bir kredi sıkışıklığı ile karşı karşıya kalabileceği” yönündeki senaryoya dikkat çekiyor.

“İYİ HABER TÜRKİYE NE İTALYA NE İSPANYA’DIR”

Ancak gazete “İyi haber ise yükselen bir piyasa olarak görülen Türkiye, ne İtalya ne de İspanya’dır” dedikten sonra bu iki ülkenin kamu ve özel kuruluşlarının bilançolarındaki ağır borçlarının bulunduğunun altını çiziyor. Bunun ardından da bu iki ülkenin herhangi birinde bir “ekonomik enfeksiyonun hızlıca kıta çapında dalgalanmaları tetikleyebileceği” savunuyor.

Türkiye’nin ekonomisinin de söz konusu iki ülkenin ekonomilerinden daha küçük ve Avrupa ile daha az entegre olması nedeniyle batı ve kuzeyindeki daha gelişmiş komşularına daha az tehdit oluşturduğu düşünülüyor.

Washington Post, Türkiye’deki gelişmelerin piyasalar üzerindeki etkilerini irdelediği haberde, yatırımcıların Brezilya, Hindistan, Çin ve Rusya gibi diğer başlıca yükselen piyasalarda da sıkıntıların yaşanmasından korktukları için dünya piyasalarında geçen hafta düşüşlerin yaşandığını belirtiyor.

LPL Araştırma şirketinden John Lynch ise “Türkiye’deki duruma rağmen yükselen piyasaların ekonomik büyüme, elverişli demografik verileri ve çekici değerlemeler dahil genel olarak sağlam temellere sahip” diyor ve yükselen piyasalarda riske bir miktar açık olmaya devam eden yatırımcıların böyle yaptıkları için memnuniyet duyacaklarını düşünüyor.

TRUMP’A TÜRKİYE ELEŞTİRİSİ

WPost, haberinde ABD Yönetiminin Türkiye’ye yönelik tavrına da değiniyor. Bu bağlamda, “Başkan Trump, bu ay Türkiye’nin ABD’ye ihraç ettiği çelik ve alüminyum tarifelerini iki katına çıkaracağını söyleyerek NATO müttefikinin mevcut krizini derinleştirmeye yardımcı oldu. Tarifeler, Türkiye’nin ABD’ye daha fazla çelik ve alüminyum satma yoluyla liradaki hızlı düşüşten yararlanmasını zorlaştırıyor” diyor.

Batılı demokrasilerin çoğunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ‘pek sevmediği’ iddiasına da yer veriliyor ve ABD’nin Türkiye’deki 2016 yılındaki darbe girişimden sonra ABD’li pastör Andrew Brunson’un terör suçlamalarıyla son iki yılda tutuklu olduğu için özellikle küskün olduğu belirtiliyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.