Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan abd bugünün gündemi gündem özeti AİLE gündem başlıkları ırak Pandemi galatasaray suriye çukurova belediye başkanı soner çetin vakıfbank

ABD, İranlı Siber Terör Zanlıları İçin 10 Milyon Dolar Ödül Koydu

ANKARA(ANKA) - ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi (OFAC), "ABD Seçimlerinde Yabancı Müdahale Halinde Belirli Yaptırımlar Uygulanması" başlıklı 13848 sayılı Kararnameye (EO) uygun olarak altı İranlı'yı ve bir İranlı kuruluşu 2020 ABD başkanlık seçimlerini etkilemeye çalışmaktan sorumlu tuttu. ABD iki İranlı'nın yakalanmasına yardımcı olacaklara 10 milyon dolar ödül koydu.



ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre güvenlik birimleri, aralarında seçim sonuçları üzerinde anlaşmazlık çıkarmaya ve seçmenlerin ABD seçim sürecine olan güvenini baltalamaya çalışan İranlı aktörler de dahil olmak üzere bazı devlet destekli aktörler tarafından yapılan siber destekli izinsiz giriş teşebbüsler tespit edildi.

Siber teröristler sosyal medyada dezenformasyon yayma ve tehdit e-postaları yanında sahte videolar yayan şahıslardan oluştu. Sahte videolar, bireylerin hileli oy kullanabileceklerini ima ederek seçime olan inancı baltalamak amacıyla yapıldı.

Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, “Hazine, seçim sistemlerimizin bütünlüğünü baltalamaya yönelik çabalara karşı koymaya devam edecek. Bugünkü faaliyetimiz, ABD hükümetinin, seçim sürecine ve ABD kurumlarına halkın güvenini sarsmaya çalışmaktan devlet destekli aktörleri sorumlu tutma taahhüdünü vurguluyor" dedi.

FBI bulgularına göre Ağustos 2020 ile Kasım 2020 arasında, devlet destekli İranlı siber aktörler, 2020 ABD başkanlık seçimleriyle bağlantılı olarak Amerikalı seçmenleri korkutmak ve etkilemek ve seçmen güvenini baltalamak ve anlaşmazlık çıkarmak için çevrimiçi bir operasyon gerçekleştirdi.

Bu İranlı aktörler, ABD eyalet seçim web sitelerinden ABD seçmen bilgilerini elde ettiler veya elde etmeye çalıştılar. Seçmenleri korkutmak için tehdit e-postaları gönderdiler ve seçim ve seçim güvenliğine ilişkin dezenformasyon hazırlayıp yaydılar. Ayrıca, İranlılar birkaç çevrimiçi ABD medya kuruluşunun içerik yönetimi hesaplarına yasadışı bir şekilde eriştiler ve bu da onların sahte içerik düzenleme ve oluşturmasına yolaçtılar. Ancak, aktörlerin bu yetkisiz erişimden yararlanma imkanı sonunda Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından engellendi.

Bu seçim müdahalesi sürecine İranlı bir siber şirket Emennet Pasargad'ın önderlik ettiği iddia edildi. Emennet, daha önce E.O. Şubat 2019'da 13606, İslam Devrim Muhafızları Kolordusu-Elektronik Savaş ve Siber Savunma Örgütü'ne (IRGC-EWCD) maddi yardımda bulunduğu, sponsorluk yaptığı veya finansal, maddi veya teknolojik destek veya mal veya hizmet sağladığı ve ABD içinde faaliyetlerde bulunduğu için ABD tarafından yaptırıma uğratılmıştı. Şirket, ABD yaptırımlarından kaçınmak ve ABD'ye karşı yıkıcı siber operasyonlarını sürdürmek için adını değiştirdi.

-ELEBAŞI MOHAMMAD BAKIR-

Emennet firmasının elebaşının Mohammad Bakır adlı bir kişi olduğu belirtildi. Haklarında suçlamada bulunulan diğer çalışanlar ise Seyit Kazemi, Sajjad Kashian, Mostafa Sarmadi, Seyit Medi Haşemi, Hosayın Akbari olarak sıralandı.

Bu arada ABD Adalet Bakanlığı Seyit Kazemi ve Sajjad Kashian'a karşı beş maddelik bir iddianame yayınladı. Ayrıca, Adalet İçin Ödül Programı uyarınca, Dışişleri Bakanlığı bu iki kişinin faaliyetleri hakkında bilgi verenlere 10 milyon dolara kadar ödül vaad etti.

ABD bu kişilerin malvarlıklarının bloke edileceğini bildirdi ve ABD'li kişilerin siber terör zanlılarıyla işlem yapılmasını yasakladı. Bu kişilerle belirli işlem veya faaliyetlerde bulunan diğer kişiler yaptırımlarla karşılaşabilecek. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.