Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook Akşener Pandemi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE

Avrupa Merkez Bankası Dijital Avro'ya Geçiyor

Avrupa Merkez Bankası 2 yıl sürecek bir hazırlık aşamasının ardından dijital avro çıkaracağını açıkladı.



Avrupa Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, avro sistemi içinde "dijital avro" projesinin başlatıldığı bildirildi. Dijital avro projesinin inceleme aşaması 24 ay sürecek. Önce kullanıcıların tercihlerine ve iş alemi ve aracılar tarafından yapılacak teknik tavsiyelere dayalı bir tasarım yapılacak.

AMB bankanın dijital para çıkarmasının önünde herhangi bir engel bulunmadığını bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi bugün dijital bir Euro projesinin inceleme aşamasını başlatmaya karar verdi. Kararın ardından, Eurogroup Başkanı Paschal Donohoe Konsey toplantısına katıldı, Yönetim Konseyini tebrik etti ve projeye tam destek verdiğini
açıkladı.

Donohoe "Dijital euro hakkındaki raporumuzu yayınladığımızdan bu yana dokuz ay geçti. Bu süre içinde, daha fazla analiz yaptık, vatandaşlardan ve profesyonellerden katkı aradık ve cesaret verici sonuçlar veren bazı deneyler yaptık" dedi.

AMB Başkanı Christine Lagarde ise "Yapılan tüm bu çalışmalar bizi vites yükseltmeye ve dijital euro projesini başlatmaya karar vermeye yöneltti. Çalışmamız, dijital çağda vatandaşların ve firmaların en güvenli para biçimine, merkez bankası parasına erişmeye devam etmesini sağlamayı amaçlıyor" şeklinde konuştu.

Dijital avro, Avrupalıların bu yöndeki ihtiyaçlarını karşılarken aynı zamanda yasa dışı faaliyetlerin önlenmesine yardımcı olacak ve finansal istikrar ve para politikası üzerinde istenmeyen etkilerin önlenmesine katkıda bulunacak. Dijital avro ile sahte paranın tarihe
karışması bekleniyor.

AMB dijital avronun nakit paranın yerini almayacağı, onu tamamlayacağını savunuyor.

AMB Yönetim Kurulu Üyesi, Dijital Avro Çalışma Grubu Başkanı Fabio Panetta ise açıklamasında “Avrupa Parlamentosu ve diğer Avrupalı ​​karar vericilerle ilişki kuracağız ve onları bulgularımız hakkında düzenli olarak bilgilendireceğiz. Buna vatandaşlar, tüccarlar ve ödeme sektörü de sürece dahil olacak” dedi.

Dijital avro hakkında şu ana kadar dört alanda deney yapıldı. Dijital avro defteri üzerine çalışıldı. Mahremiyet ve kara para aklamanın önlenmesi konusunda yapılacaklar belirlendi. Dijital avronun dolaşım limitleri üzerinde çalışma yapıldı. Son olarak da internete bağlı
değilken son kullanıcı erişimi ve cihazlarla dijital avroya nasıl erişilebileceği ele alındı. Deneylerde AMB'nin dijital avroya geçmesi konusunda herhangi bir engel görülmediği belirtildi.

AMB dijital avronun çevre dostu olacağını belirtti. Açıklamada "Dijital avro üretmek için kullanılacak güç, bitcoin gibi kripto varlıkların enerji tüketimi ile karşılaştırıldığında önemsizdir. Bu pratik bulgular, araştırma aşaması için faydalı girdiler sağlayacaktır denildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.