Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan abd bugünün gündemi gündem özeti AİLE gündem başlıkları ırak Pandemi galatasaray suriye vakıfbank İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener

Çin’de Çay Hasadını Güneş Panelleriyle Çalışan Robotlar Yapıyor

Çin’in doğusunda bulunan Zhejiang eyaletinde çay hasadını, güneş panelleriyle çalışan robotlar yapıyor. Ülkede yetişen ve kalitesiyle bilinen Longjing çayını toplayan robotlar, köylüler için tam bir kurtarıcı oldu. Batı Gölü Ejder Kuyusu çayı diye de bilinen Longjing çayı bir yeşil çay türü. Çin’in en ünlü 10 çayından biri olan bu çay, rengi, aroması, yumuşak tadı biçimiyle tanınan bu çayı toplamak da diğer çaylara oranla daha zor.



Çay toplama robotunu geliştiren ekipte yer alan Zhejiang Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Jia Jiangming, “Tek yapraklı bir tomurcuğun ya da iki yapraklı bir tomurcuğun güzel biçimleri genellikle belirli bir üne sahip kaliteli çay olarak kabul ediliyor. Bu tür yaprakların toplanma işlemi, makineler tarafından yapılması son derece zor olduğu için, büyük oranda el emeği gerekiyor” diyor. Ancak bölgede çay toplamakta çalışacak genç nüfus bulmak oldukça zor. Bu nedenle çay toplama robotu üreticiler için büyük önem taşıyor.

Binoküler stereo görüş yardımıyla çalışan robot, hedef tomurcuk ve yaprağı belirleyip hassas şekilde kesiyor, negatif basınçlı pipetiyle yaprakları emerek sepetine dolduruyor. Bu yıl beşinci nesli geliştirilen robotun tomurcuk ve yaprak tanımlama doğruluğu yüzde 86’ya ve toplama verimliliği çay yaprağı başına 1,5 saniyeye çıktı. “Yeni nesil çay toplayıcı robot, insanlar kadar iyi performans sergileyebiliyor” diyen ekibin üyelerinden Chen Jianneng ise hâlen deneme aşamasında olmasına karşın robotun pratikliğini geliştirmeyi planladıklarını, böylelikle çay sektörünün, gelecekte modern mekanizasyonun getirdiği somut sonuçlardan faydalanabileceğini sözlerine ekledi. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.