Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan abd bugünün gündemi gündem özeti AİLE ırak Pandemi gündem başlıkları galatasaray suriye İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener terörist

Çinli Araştırmacılar Açıkladı, 2024 Daha Sıcak Olabilir

Çinli araştırmacılar, geliştirdikleri bir veri kümesinin analizine dayanarak 2023’ün kayıtlara geçen en sıcak yıl olabileceğini, 2024’ün ise daha da sıcak olabileceğini öngörüyor. Advances in Atmospheric Sciences dergisinde yayınlanan çalışma, Çin’in Guangzhou kentindeki Sun Yat-sen Üniversitesi Atmosfer Bilimleri Okulu’ndan araştırmacılar tarafından yürütüldü.



Ekip, Çin Küresel Birleştirilmiş Yüzey Sıcaklığı veri seti 2.0’ı (CMST 2.0) analiz ederek, 2023’ün kayıtların başlamasından bu yana en sıcak üçüncü ilk yarı yılı yaşadığını keşfetti. Küresel ortalama deniz yüzeyi sıcaklıkları (SST) nisan ayında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşırken, küresel ortalama kara hava sıcaklıkları da haziran ayında ikinci en yüksek aylık seviyesine ulaşarak bunu takip etti. Bu kombinasyon, araştırmaya göre mayıs ayının küresel ortalama yüzey sıcaklıkları açısından şimdiye kadar kaydedilen en sıcak ay olarak taçlandırılmasıyla sonuçlandı.

Çalışma ayrıca, El Nino ve yaygın orman yangınları gibi faktörlerin etkisiyle küresel sıcaklıkların 2023’ün ikinci yarısında da artmaya devam ettiğini ortaya koyuyor. Hem küresel ortalama SST’ler hem de küresel ortalama kara sıcaklıkları temmuz ayında benzeri görülmemiş yükseklere ulaştı.

Araştırmacılar daha sonra, El Nino’nun mevcut yörüngesi ve kısa vadeli tahmin sonuçlarına ve son derece olumlu olan El Nino aşamasına dayanarak 2023’ün kaydedilen en sıcak yıl olma yolunda ilerlediğini, 2024’ün ise daha da yüksek küresel yüzey sıcaklıklarına tanık olabileceği öngörüsünde bulundu. Araştırmada, küresel ısınma hızlandıkça aşırı hava olayları ve felaket olasılığının arttığına dikkat çekilerek acil eylem çağrısında bulunuldu.

Makalenin yazarlarından Sun Yat-sen Üniversitesi akademisyeni Prof. Dr. Li Qingxiang, “Küresel sıcaklıklar rekor kırmaya devam ederken, iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerini azaltmak için acil ve sürekli çabalara ihtiyaç olduğu açık” yorumunu yaptı. Li’nin ekibi tarafından geliştirilen CMST 2.0 veri seti, yüzyılı aşkın küresel kara-hava sıcaklığı verilerini birleştirerek iklim bilimcileri ve politika yapıcılar için paha biçilmez bir kaynak sağlıyor. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.