Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bağımsız Filistin Devleti Talebinden Geri Adım Atmayacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kudüs sorununa ilişkin, “Biz teşkilat olarak 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden asla geri adım atmayacağız. İşgal bitene kadar mücadelemizi hukuk, demokrasi ve meşruiyet çizgisinde kararlılıkla yürüteceğiz. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin davasına ve Kudüs’e sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Olağanüstü Zirvesi sonrası açıklama yaptı.İslam İşbirliği Teşkilatı’nın varlık gayesinin Kudüs’ün kutsiyetinin ve tarihi statüsünün muhafazası olduğunu bildiren Erdoğan, “Bugün de İslam İşbirliği Teşkilatı’nın tarihi misyonuna, gayesine yakışır anlamlı, kritik bir zirve toplantısı gerçekleştirdik. Bu tarihi zirveyle bir kez daha Kudüs’ün sahipsiz olmadığını, karar sahipleri başta olmak üzere tüm dünyaya gösterdiğimize inanıyorum” diye konuştu.

Erdoğan, ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasının gayri meşru ve kabul edilemez olduğunu, barış çabalarını sekteye uğratacağını belirterek, “Bundan böyle taraf olan Amerika’nın artık İsrail-Filistin arasında arabuluculuk yapması diye bir şey söz konusu olamaz. Süreç, artık bitmiştir. Burada arabuluculuk konusu artık İslam İşbirliği Teşkilatı’nın tüm yetkilerinin aramızda görüşmek suretiyle kim olabilir, bunun üzerinde durmak lazım ve gerekirse Birleşmiş Milletler’de bu konunun değerlendirilmesi lazım. Çünkü taraf olanla değil, tarafsız olanla böyle bir süreç devam edebilir” ifadelerini kullandı.

-“SULTAN ABDÜLHAMİT’E YAPTIRAMADIKLARINI ŞİMDİ YAPMANIN GAYRETİ İÇERİSİNDELER”-

Filistin topraklarının sınırlarını kronolojik olarak haritayla gösteren Erdoğan, “Bu toprakların gerçek sahibi Filistin’dir. Bakın 47’de İsrail ne ise, şu anda Filistin de o hale getiriliyor. Şimdi ise İsrail, neredeyse tamamına yerleşmiş durumda, bununla da doymuyor, tamamını almanın hesabı, gayreti içerisinde. Şu anda Trump efendi bunun gayreti içerisinde. Evangelist ve Siyonist bir mantığın ürünüdür şu andaki tablo. Bu Siyonist mantık, Sultan Abdülhamit’e yaptıramadıklarını şimdi yapmanın gayreti içerisindeler” dedi.

-“TRUMP KENDİ ÇALAR, KENDİ OYNAR”-

Erdoğan, Kudüs’ün kendileri için kırmızı çizgi olduğunu ifade ederek, “Amerikan yönetimi tüm itirazlara, ikazlara rağmen Kudüs’le ilgili, hukuk dışı, mantık dışı, ahlak dışı açıklamasını yaptı. Bu kararın gerek vicdan, gerek hukuk, gerek tarih önünde hükümsüz olduğunu ilk günden itibaren belirtiyoruz. Yani Trump’ın ilan ettiği bu kararın bizim indimizde kıymet-i harbiyesi yoktur. Kendi çalar, kendi oynar” diye konuştu.

-“TEK BAŞINA BÖYLE BİR KARARI NASIL ALIYORSUN?”-

ABD’nin kararının Müslümanlarla beraber Hristiyanların da Kudüs üzerindeki haklarını gasp ettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:

“İslam İşbirliği Teşkilatı’nın bugünkü zirvesi, Amerikan yönetiminin attığı provokatif adımın vehametini göstermesi açısından tarihi bir mesajdır. Hatada ısrar etmenin kimseye faydası yoktur. Amerikan makamlarının bu yanlış kararlarından bir an önce dönmelerini bekliyoruz. Teşkilat üyesi ülkelerin tamamı, Kudüs’te dayanışma içinde olmaya, Kudüs’ün kutsiyetini ve tarihi statüsünü müdafaa etmeye kararlıdır. Zirvenin Kudüs’le dayanışma için ‘Birlikte hareket’ temasıyla yapılmış olması, bu kararlılığın ispatıdır. İstanbul Deklarasyonu’nda Filistin ve Kudüs hakkında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş olan kararları, özellikle 1980 tarihli ve 478 sayılı Güvenlik Konseyi kararının hatırlattık. 478 sayılı kararın altında Amerika Birleşik Devletleri’nin de imzası var. Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin itibarsız hale getirildiği bir sisteme diğer ülkelerin güvenmesini kimse beklememelidir. Sayın Başkan, altında Amerika’nın da imzası olan böyle bir karar metinin nasıl yok sayar? Tek başına sen böyle bir karar nasıl alıyorsun?”

-“EGEMEN VE BAĞIMSIZ FİLİSTİN DEVLETİ TALEBİNDEN ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”-

Kudüs’ün kaderinin çocukları, sivilleri öldürerek sınırlarını genişleten bir ülkenin ellerine bırakılamayacağını bildiren Erdoğan, “Ey Trump, sen bu İsrail’in mi arkasında duruyorsun? Burada işgal var, burada işkence var, burada terör var, burayı mı savunuyorsun? Ama artık ben normal karşılamaya başladım, savunur” dedi.

Erdoğan, Kudüs’ün Peygamberler şehri olduğunu ifade ederek şunları kaydetti:

“Kudüs, tüm insanlığın ortak mirasıdır. Biz tüm uluslararası ortaklarımızla birlikte Amerikan yönetimi yanlış kararından dönene ve İsrail işgali bitene kadar hukuk ve meşruiyet temelinde Kudüs mücadelemizi sürdüreceğiz. Diğer yandan İsrail’in işgal ve saldırılarının sadece Kudüs’le sınırlı olmadığını da görüyoruz. İsrail, aleyhinde alınan onca karara rağmen, Filistin’deki yasadışı yerleşim faaliyetlerini sürdürüyor. Tıpkı zehirli bir sarmaşık gibi 1947’den beri Filistin topraklarını gasp etti, gasp ediyor. Toplantımızda İsrail’in kamulaştırmalardan ev yıkımlarına, Gazze ablukasından aşırı güç kullanımına kadar pek çok eylemini kınadık. Son gelişmeden sonra İsrail’in faaliyetlerine hız vereceği açıktır. Uluslararası toplumu, bu tür girişimlere karşı uyanık olmaya davet ettik. Filistinli mültecilerin haklı mücadelesine desteğimizi bir kez daha beyan ettik. Kudüs’ün tarihi karakterinin muhafazasının tüm insanlık için önemini vurguladık. Kudüs’e sahip çıkmanın gerek bölgemizde, gerek dünyada vicdanın, adaletin mihenk taşı olduğunun özellikle altını çizdik. Bölgede barışın ancak Kudüs, Batı Şeria ve Gazze’deki işgali sona erip, Filistinliler kendi yurtlarında özgürce yaşayabildiğinde mümkün olacağını da hatırlattım.

Buradan altını çizerek şu noktayı tekrar ifade ediyorum; biz teşkilat olarak 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan egemen ve bağımsız Filistin Devleti talebinden asla geri adım atmayacağız. İşgal bitene kadar mücadelemizi hukuk, demokrasi ve meşruiyet çizgisinde kararlılıkla yürüteceğiz. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere tüm uluslararası platformlarda Filistin davasına ve Kudüs’e sahip çıkmaya devam edeceğiz.

-“ARTIK BİZİM NAZARIMIZDA FİLİSTİN DEVLETİ’NİN BAŞKENTİ KUDÜS’TÜR”-

Bir kez daha şu tarihi açıklamayı yapmak istiyorum, Filistin Devleti'ni henüz tanımamış tüm ülkelere derhal Filistin Devleti’ni tanımaları çağırısında bulunuyorum. Biz bugün Kudüs’ü Filistin’in başkenti olarak tanıdığımızı ilan ettik. Artık bizim nazarımızda Filistin Devleti’nin başkenti Kudüs’tür ve öyle kalacak. Diğer ülkeleri de Kudüs’ü, Filistin Devleti’nin işgal altındaki başkenti olarak tanımaya davet ediyoruz. Adalet ve barış isteyen herkesin bu önemli adımı bir an önce atacağına inanıyorum. Buradan Filistinli kardeşlerimizin birlik, beraberlik çabalarına desteğimizi bir kez daha tekrarlıyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.