Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan abd bugünün gündemi gündem özeti AİLE gündem başlıkları ırak Pandemi galatasaray suriye İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener vakıfbank

Samsung Ankara Üniversitesi'nde Yapay Zeka Laboratuvarı Kurdu

Samsung Türkiye, “Dünyaya ilham ver, geleceği tasarla” vizyonuyla “Samsung Akıllı Okul” projesi kapsamında, Ankara Üniversitesi’nde “Samsung Yapay Zeka Laboratuvarı” kurdu.

16 Mayıs Pazartesi günü gerçekleşen Yapay Zeka Laboratuvarı açılışına Samsung Electronics Türkiye Başkanı DaeHyun Kim, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yun Soo Cho, Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erkan İbiş, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin ve çok sayıda öğretim üyesi ile öğrenci katıldı.

 

-Ankara Üniversitesi Teknokent’te Beşinci Laboratuvar

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İman Askerbeyli, açılış konuşmasında Ankara Üniversitesi Teknokent bünyesinde robot, sanal gerçeklik, Android ve modelleme laboratuvarı bulunduğunu, beşinci laboratuvar olarak yapay zeka laboratuvarı kurulmasından çok memnun olduklarını belirtti.

 

-“Yapay Zeka Disiplinler Arası Bir Konu”

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aziz Tekin, yapay zekanın günümüzde çok popüler bir konu haline geldiğini belirterek, temel amacın insan davranışlarını ve yeteneklerini bilgisayar üzerinde modellenmesi olduğunu ifade etti. Yapay zekanın disiplinler arası bir konu haline geldiğini belirten Tekin, “Bugün sadece bilgisayar mühendislerinin değil; tıp ve savunma sanayii alanında çalışanların da kullandığı bir alan yapay zeka. Bu anlamda Samsung tarafından kurulan Yapay Zeka Laboratuvarı bizler için çok önemli. Öğrencilerimizin ve araştırma görevlilerimizin eğitimine çok katkı sağlayacak” şeklinde konuştu.

 

-“Dünya Büyük, Yapacak İş Çok”

Samsung Electronics Türkiye Başkanı Daehyun Kim, "geleceği şekillendir" vizyonu ile yenilikçi teknolojiler geliştirdiklerini belirterek,  Türkiye'nin parlak öğrencileriyle yapay zeka üzerine çalışmalar yürüteceklerini ifade etti. Kim, "Yapay zeka, hızla hayata dahil olacak bir teknoloji. Akıllanacak tüm cihazlar birbirlerine sadece internetle değil, yapay zekayla da bağlı olacak. Bu nedenle bu laboratuvarı kurmaya karar verdik. İnanıyoruz ki bu laboratuvar, hem akademisyenlerin hem de öğrencilerin Türkiye'deki yapay zeka çalışmalarına öncülük etmeleri için gerekli altyapıya sahip olmalarını sağlayacak" dedi.     

Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yunsoo Cho ise, Kore Savaşı’nda Türklerin kendilerine yardım ettiğini, bu sayede Kore’nin geliştiğini belirterek Türkiye’nin gelişmesi için uzman yetiştirmesinin önemli olduğunun altını çizdi.  Laboratuvarın açılmasıyla yapay zeka konusunda tohumların atıldığını, zamanla bu tohumların meyvelerini vereceğini söyleyen Cho,  laboratuvarın büyük uzmanların yetiştirilmesine katkıda bulunacağını ifade ederek, konuşmasının sonunda Türkçe olarak "Dünya büyük ve yapacak iş çok" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf  Tekin, üniversitelerin dünyaca ünlü şirket ve markalarla işbirliği yapmalarından çok mutlu olduklarını ifade etti. Tekin, iki ülke arasındaki ortaklıkların geliştirilmesi için ortaöğretim kurumlarında seçmeli ikinci yabancı dil olarak öğrencilere Korece dersinin okutulmaya başlanacağını ifade ederek, bu adımın iki ülke arasındaki ilişkilere katkı sağlamasını ümit ettiğini belirtti.

Üniversitelerinin yeni teknolojinin toplumun faydasına sunulması için büyük hedefleri olduğunu ifade eden Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, Samsung'la yapılan iş birliği ile açılan yapay zeka laboratuvarının bu hedeflerden biri olduğunu belirtti. İbiş, "Teknolojinin çok hızlı değişimi ile bugün insanoğlunun en önemli özelliklerini de algılama, analiz-sentez etme yeteneklerinin değişik mekanizmalarla bu düzeyde gelişmesi ve endüstriyel hale dönüşmesi hayal edilemezdi. Yapay zeka teknolojilerinin bilimin her alanı ile çok farklı disiplinlerle ilişki içinde olduğunu biliyoruz. Kullanım alanlarına baktığımızda; tıptan fene ve savunma sanayiine birçok alan, kullanım alanı olarak karşımıza çıkıyor. Felsefeden dil bilimine, yapay zekanın konusu olmayan hiçbir disiplin kalmayacak” şeklinde konuştu.

Türkiye ile Güney Kore'nin dostluğunun çok iyi bilindiğini ifade eden İbiş, "Kore halkı, Türk bayrağı gördükleri zaman bizim kadar heyecanlanır. Gelenekleriyle birbirine, birbirlerine benzeyen iki toplum bu dostluk ilişkilerini çok değişik platformlarda geliştirmelidir. Biz de üniversite olarak Kore ile olan ilişkilerimize çok önem veriyoruz" değerlendirmesini yaptı.    

Teknolojik değişimlerin, baş döndürücü bir hızla yaşandığını belirten İbiş, sözlerine şöyle devam etti:

“Teknolojik gelişim için ülke politikaları, kurum politikaları oluşturmak gerekiyor. Teknoloji insanlık için olmalı, insanlığın huzuru, refahı ve sağlığı için olmalı. Hedeflerimiz büyük olmalı. Daha çok çalışmak, üretmek, kararlı olmak önemli. Samsung ile ilişkilerimiz bugünkü Yapay Zeka laboratuvarı ile perçinlendi; daha önce de Android Laboratuvarı açılmıştı. Samsung'a teşekkür ediyoruz.” 

Açılış konuşmalarının ardından Rektör İbiş, Samsung Electronics Türkiye Başkanı Kim’e, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Tekin’e, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Cho’ya plaket takdim etti. Ardından Yapay Zeka Laboratuvarı’nın açılışında kırmızı kurdele kesildi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.