“Verme, Dünyaları Alsan da Bu Cennet Vatanı”

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, İstiklal Marşı’nın 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Geylan, "İstiklal Marşımızı anlamak demek; Mustafa Kemal Atatürk’ün vatan sevgisini, bu millete olan inancı, ümidini anlamaktır." dedi. 

 

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, İstiklal Marşımızın kabulünün 103. yıl dönümü dolayısıyla bir açıklama yaptı. Geylan; “Şanlı istiklal mücadelemizin başyapıtı İstiklal Marşımız vazgeçilmezimizdir. Her kim ki kırmızı çizgimize dokunur, işte o zaman karşısında ecdadından aldığı mirası ebediyete taşımak gibi ulvi bir sorumluluğu yüklenen yüce Türk milletini bulur.” dedi.

Genel Başkan açıklamasında şunları kaydetti: “Kurtuluş Savaşı’nın en zorlu günlerinde yazılan İstiklal Marşımız; ay yıldızlı al bayrağımız ve ordumuza ithaf edilmiştir. Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nı yazarken Kurtuluş Savaşı'nın tüm zorluklarını ve çetin mücadelelerini göz önünde bulundurmuştur. Bu eser, milletin moralini yükseltmek, savaşın zorluklarına göğüs germek ve bağımsızlık ülküsünü canlı tutmak için yazılmıştır. 12 Mart 1921 yılında milli iradenin tecelligahı Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesi ile birlikte milli marşımız olmuştur.”

 

Akif’in, kendisinin ve ailesinin yaşadığı maddi sıkıntılara rağmen İstiklal Marşı ödülünü Dar’ül Mesai isimli bir hayır kurumuna bağışlaması, Akif’in millet aşkı ile yoğrulduğunun, vatan için çarpan bir yüreğe, bayrağımızın inmemesi, ezanımızın dinmemesi için mücadele eden, onurlu, dik duruşlu bir kişiliğe sahip olduğunun kanıtıdır.

 

Akif Kurtuluş savaşı yıllarında “Halkın bizim tarafımızdan, aydınlatılmaya ihtiyacı varmış, kalkın gidiyoruz, burada durmak zamanı değil.” sözleriyle Anadolu’daki milli mücadeleye ortak olmuş ve paha biçilemez bir rol üstlenmiştir.

 

İstiklal Marşımızı anlamak demek, Atatürk’ün Türk milletine olan inancını anlamak demektir.

İstiklal Marşı, sadece bir şiir değil, bir milletin varoluş mücadelesinin, bağımsızlık tutkusunun ve özgürlük arzusunun destanıdır. Her mısrası, vatan sevgisi ve fedakârlık duygularıyla yüklü olan bu eser, Türk milletinin yüksek ruhunu en güzel şekilde yansıtır.

 

İstiklal Marşımızı anlamak demek;

Mustafa Kemal Atatürk’ün vatan sevgisini, bu millete olan inancı, ümidini anlamaktır.

 

Dumlupınar’da, Çanakkale’de, İnönü’de, Sakarya’da vatanı savunmak için düşmana karşı hiç düşünmeden verilen mücadeleyi özümsemek, hissetmek ve bugüne yansıtmak demektir.

 

Bilinmelidir ki; bayrağımız, vatanımızın bölünmez bütünlüğü, milletimizin birlik, beraberliği, huzuru her şeyin çok üzerindedir. Bu topraklar için bir an bile düşünmeden canını veren şehitlerimiz bizlere eşi benzeri olmayan bir vatan bırakmıştır. Bu mirası ebediyete kadar korumak hepimizin milli meselesidir.

 

Mehmet Akif gibi edebiyat, fikir ve ilim insanlarımızın vatan, millet, bayrak konusundaki bilgilendirici metinleri Türk gençliğinin yol haritası olmaya devam etmelidir. Bu düşüncelerle Türk milletine İstiklâl Marşımızı hediye eden Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, minnet ve Fatiha’larla anıyoruz. 

 

Akif’in de dediği gibi “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” Bu, Türk milletinin en büyük ödevi ve sorumluluğudur. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.