Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook Akşener Pandemi Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi AİLE

AK'tan Türkiye'de Pahalılık Yorumu: Gıda, Enerji İle Döviz Artışı Üst Üste Geldi

-Avrupa Komisyonu, bu yıl için AB enflasyon tahminini sonbahara göre bir puandan fazla yükseltti, yüzde 2.5'tan yüzde 3.9'a çıkardı.

ANKARA (ANKA) - Avrupa Komisyonu (AK) Türkiye'deki hayat pahalılığın bu düzeye ulaşmasını değerlendirirken, "Türkiye'de gıda ve enerjideki fiyat artışlarıyla dövizdeki artış üst üste geldi" dedi. AK bu yıl AB genelindeki enflasyon tahminini yüzde 2.5'tan yüzde 3.9'a yükseltti.

Avrupa Komisyonu'nun "Kış 2022 Avrupa Ekonomik Tahmin Raporu" yayınlandı.

AK raporunda enflasyonun özellikle gelişmiş ekonomilerde 2021'in başından bu yana hızlı artış gösterdiği belirtilirken bazı ülkelerin ayrıca yüksek açık iş pozisyonu seviyeleri ve başta ABD, Kanada ve İngiltere olmak üzere hızla artan nominal ücret artışı belirtisi gösterdiğini bildirdi. Sıkı işgücü piyasası belirtilerine de rastlandığı kaydedildi.

Yükselen piyasalarda da enflasyonun yükseldiğini, ancak artışın daha az belirgin olduğunu kaydeden AK, Türkiye hakkında şu yorumu yaptı:

"Çin'de, üretici fiyat endeksi, artan enerji ve metal fiyatları nedeniyle 2021 boyunca hızlı arttı, ancak bunun tüketici fiyatlarına geçişi düşük ve enflasyon kontrol altında, Aralık'ta yıllık %1.2 olarak ölçüldü.

Rusya, Meksika, Brezilya ve Hindistan gibi diğer yükselen piyasa ekonomilerinde artan gıda ve enerji fiyatları daha yüksek enflasyona katkıda bulundu. Özellikle Türkiye olmak üzere bazı yükselen piyasa ekonomilerinde bu gelişmelere para birimlerinin değer kaybetmesi eşlik etti."

Avro'nun çoğu para birimine karşı değer kaybettiğini, ekim sonundan bu yana avronun Türk lirası ve Rus rublesi hariç, avro bölgesi ana ticaret ortaklarının çoğu para birimine karşı değer kaybettiğini anlatan AK, "Ancak nominal efektif açıdan Avro; Türk lirası  ve daha az ölçüde olmak üzere Rus rublesi karşısında güçlü değer kazanmasıyla, diğer para birimleri karşısındaki zayıflığı büyük ölçüde dengeledi, bu nedenle büyük ölçüde istikrarlı kaldı" dedi.

-AK'TAN 2022 ENFLASYON TAHMİNİNDE SIÇRAMA 

AK, AB büyüme tahminini sonbahardaki yüzde 4.3'ten yüzde 4'e indirdi.

2023 büyüme tahminini ise yukarı yönlü revize ederek yüzde 2.5'tan yüzde 2.8'e yükseltti.

Enflasyonda AK AB ortalaması tahminini sonbahara göre bir puandan fazla yükseltti. AB'de bu yıl yüzde 2.5 enflasyon yaşanacağı tahmin ediliyordu, rakam yüzde 3.9'a yükseltildi.

2023'deki enflasyon tahmini ise yüzde 1.6'dan yüzde 1.9'a çıkarıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.