Öne Çıkanlar Koronavirüs euro KPSS20212 Merkezi Yerleştirmeleri için tercihler Başladı mı Huzurevleri ve Bakımevlerinde kalanlar aşılanmaya başlandı mı Youtuber Aslı Şen Yapi Kredinin 500 Milyon Dolarlik İhraci Yapı Kredi Portföyden Gümüş Fonu İstanbulda vaka sayıları düştü mü Ankarada vaka sayıları düştü mü Çinde 40 Derecede Çalışan Yüksek Hızlı Tren Seferlerine Başladı Mı SMA kampanyası Gazete

Başbakan Yardımcısı Şimşek: Büyüme İç Talep Kaynaklı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “2017 yılında büyüme iç talep kaynaklı gerçekleşirken, net dış talep de büyümeye sınırlı pozitif katkı sağladı” dedi. Şimşek, Avrupa ekonomisindeki kuvvetli görünüm, petrol ihracatçısı ticaret ortaklarının güçlenen talebi ve turizmdeki toparlanmanın devamıyla önümüzdeki dönemde dış talebin de büyümeye olumlu katkı vermesini beklediklerini ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Şimşek, yaptığı yazılı açıklamayla 2017 büyüme rakamlarını değerlendirdi. Şimşek, 7.4’lük büyüme rakamı ile Türkiye ekonomisinin OECD, Avrupa Birliği ve G20 ülkeleri arasında en güçlü büyüme performansı gösteren ülkeler içinde yer aldığını belirterek, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata yönelik teşvikler ve Hazine Destekli Kredi Garanti Sistemi yoluyla reel sektörün finansmana erişiminin kolaylaştırılmasının, yüksek büyüme performansında belirleyici olduğunu kaydetti.

Şimşek, “2017 yılında büyüme iç talep kaynaklı gerçekleşirken, net dış talep de büyümeye sınırlı pozitif katkı sağlamıştır. Makine teçhizat yatırımlarının yılın ikinci yarısında reel olarak yıllık yüzde 11.7 oranında artması önümüzdeki dönem büyüme görünümünü desteklemektedir” dedi.

“İŞSİZLİK ORANINI DAHA DÜŞÜK SEVİYEDE BEKLİYORUZ”

2017 yılında ulaşılan büyüme performansı ile birlikte ‘güçlü istihdam artışı’ hedefine de ulaşıldığını belirten Şimşek, mevsimsel düzeltilmiş verilerle 2017 yılı Aralık itibarıyla 1 milyon 635 bin kişiye ilave istihdam sağlandığını ifade etti. Şimşek, yılbaşından beri işsizlik oranının 2.1 puan düşerek Aralık ayında mevsimsel düzeltilmiş olarak tek haneye gerilediği ifade etti. Başbakan Yardımcısı Şimşek, iş gücüne katılımdaki artışın da sürdüğünü kaydederek, önümüzdeki dönemde işsizlik oranında daha düşük seviyeleri beklediklerini kaydetti.

“DIŞ TALEBİMİZİN BÜYÜMEYE OLUMLU KATKI VERMESİNİ BEKLİYORUZ"

Şimşek, yatırımların ve istihdamın “güçlü seyrinin” 2018 yılında iç talep yoluyla büyümeyi desteklemeye devam edeceğini ifade ederek, “Avrupa ekonomisindeki kuvvetli görünüm, petrol fiyatlarındaki artış kaynaklı petrol ihracatçısı ticaret ortaklarımızın güçlenen talebi ve turizmdeki toparlanmanın devamı ile önümüzdeki dönemde de dış talebimizin büyümeye olumlu katkı vermesini bekliyoruz. 2018 yılı ilk çeyreğine yönelik açıklanan öncü göstergeler büyümenin hedeflerimizle uyumlu devam ettiğini gösteriyor” dedi.

“AR-GE, İNOVASYON, EĞİTİM REFORMLARINA ÖNCELİK VERİYORUZ”

Türkiye ekonomisinin son 15 yılda uygulanan reformlar sayesinde önemli mesafeler aldığını belirten Şimşek, “Güçlü kamu maliyemiz ve sağlıklı bankacılık sektörümüz ile geçtiğimiz dönemde yaşadığımız birçok iç ve dış şoka karşı ekonomimiz direncini ispat etti” dedi.

Şimşek, önümüzdeki dönemde rekabet gücünü artıracak, kırılganlıkları azaltacak, katma değer zincirinde yükselmeyi sağlayacak ve dışa bağımlılığı azaltacak adımlar atmaya devam edeceklerini açıklayarak, “Bu çerçevede, özellikle Ar-Ge, inovasyon ve girişimcilik ekosisteminin güçlendirilmesi, yatırım ortamının iyileştirilmesi ve eğitim alanlarındaki reformlarımıza öncelik veriyoruz. Nihai hedefimiz bu reformlar ile birlikte daha dengeli ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak ve halkımızın refah düzeyini artırmaktır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.