Öne Çıkanlar Hakkari AİLE Hadise deprem terör palandöken bugünün gündemi cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan abd başbakan binali yıldırım milli savunma bakanlığı Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk

Bayraktar: Tarımda Yıllık Üretici Enflasyonu Yüzde 3'ün Altında

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarım ve gıdada enflasyonun yıllık bazda genel tüketici enflasyonunun altında kaldığını bildirerek, “genel tüketici enflasyonunun yüzde 7,16 olduğu bir ortamda tarımda üretici enflasyonu yüzde 3’ün altında kaldı. Tarımda üretici fiyatları, Ekim ayında yüzde 0,63 geriledi; yıllık enflasyon yüzde 4,39’dan yüzde 2,86’ya indi” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Ekim ayı itibarıyla genel tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) aylıkta yüzde 1,44, yıllıkta yüzde 7,16 arttığını, Ekim’de aylık bazdayüzde 1,76 artan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki fiyatların, yıllıkta yüzde 4,16’dan yüzde 5,20’ye çıktığını hatırlattı.

Buna göre, Ekim ayında da hem tarımda üretici hem de tüketici enflasyonunun genel tüketici enflasyonunun altında gerçekleştiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “Tarımda üretici fiyatları, tarla üretiminin en üst noktalara ulaştığı yaz aylarının yaşandığı bir döneme girildiğinden dolayı düşmüştü. Eylül ayıyla birlikte yüzde 1,01’lik bir artış yaşanmıştı. Ekim ayında yüzde 0,63’lük bir gerileme daha görüldü. Aylık bazdaki gerileme yıllığa da yansıdı ve tarım üretici fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 3’ün bile altına indi. Ekim ayı itibarıyla yıllık enflasyon yüzde 4,39’dan yüzde 2,86’ya geriledi. Bu rakam, 2015 yılı Ekim ayında yüzde 10,57 düzeyindeydi. Fiyat artışında üçte iki oranında bir düşüş oldu.

Buna göre, tarımda üretici enflasyonu, genel tüketicienflasyonunun yıllıkta 4,3 puan, gıda ve alkolsüz içeceklerdeise 1,96 puan altında kaldı.
Tarımda üretici fiyatındaki artışın, gıda ve alkolsüz içeceklerdekitüketici enflasyonunun 2,34 puan altında kalması üretici marketfiyatları arasındaki makasın açıldığını göstermektedir. Enflasyonda suçlunun çiftçi olmadığı ortadadır. Artık üretici market arasındaki makas kapatılmalı, hem çiftçi hem de tüketicimağdur olmaktan kurtarılmalıdır.” dedi.
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.