EPGİS: "Akaryakıtta ÖTV İndirimine Gidilsin, Benzin, Motorin Ucuzlasın, Piyasa Canlansın"

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıtta vergi kaçağının sürdüğünü, çeşitli yöntemlerle devletin yılda yaklaşık 5 milyar dolar gelir kaybına uğratıldığını belirterek, akaryakıtta ÖTV indirimine gidilmesinin piyasayı canlandırmanın en hızlı ve en garantili yolu olduğunu söyledi. 

EPGİS Başkanı Aktaş, akaryakıttan alınan ÖTV’nin indiriminin tüketiciye benzinde 42 kuruş, motorinde 32 kuruş fiyat düşüşü olarak yansıyacağını söyledi. 
Adana'da ekonomi basınıyla bir sohbet toplantısı düzenleyen EPGİS Başkanı Fesih Aktaş sektöre yönelik üç
somut öneride bulunarak  "Acilen e-irsaliyeye geçilmeli, KDV kaçakçılığının cazibesini azaltmak için bu verginin yüzde 17'lik bölümü ÖTV'ye eklenmeli ve ÖTV'de en az 5 ila 7 puan arasında indirime gidilmeli" dedi.  Aktaş, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem’in sözleriyle gündeme gelen akaryakıtta ÖTV indirimi için, "Şu anda piyasayı canlandırmanın ve enflasyonu düşürmenin en hızlı ve en garantili yolu budur" diye konuştu.
"E-İRSALİYEYE GEÇİŞ KAÇAKÇILIĞI ÖNLER"
Fesih Aktaş,  akaryakıt piyasasında vergisel kaynaklı kaçakçılığın önlenmesi adına alınması gereken önlemleri dile getirirken, e-irsaliyeye geçiş konusunda şunları söyledi:
"Fiziki irsaliyeler ile faturasız ürünlerin birden fazla yere sevki yapılmaktadır. Faturasız ürünlerin engellenmesi için aciliyetle e-irsaliyeye geçilmesi gerekmektedir. Üzerinde soğuk mühürlerin seri numaralarının da yer aldığı e-irsaliyeler manipüle edilemeyeceğinden kaçakçılığın önüne geçilmesinde ciddi bir katkı sağlayacaktır". 
" KDV'NİN  YÜZDE 17'LİK KISMI ÖTV'YE EKLENMELİ"
EPGİS Başkanı Aktaş, akaryakıtta KDV indirimi konusunda radikal bir öneride bulunarak şu değerlendirmeleri yaptı: "Devletimizin en büyük vergi kaybına neden olan satışların önüne geçilmesinin yegane yolu akaryakıt ürünlerinde yüzde18 KDV’nin  yüzde 17’lik kısmının ÖTV’ye eklenmesi, KDV’nin yüzde 1’e indirilmesidir. Bu işlem ile birçok netice elde edilecek.Ticareti yapılacak bir KDV miktarı kalmayacağından fatura satışlarının önüne geçilecek ve devletimizin vergi kaybı önlenmiş olacak. ÖTV ile aradaki fark yerinde ve anında kesileceği için verginin ödenmemesi gibi bir durum ortadan kalkacak. Ayrıca vergi anında tahsil edilmiş olacağından devletimiz ortalama 45 günlük erken tahsil valörü elde edecek. İstasyonlarda ÖKC (ödeme kayıt cihazı) silme diye tabir edilen yazarkasa hafızasının silinmesinin önüne geçilecek. Böylece tüketicinin eline gerçek değeri olan fiş – fatura geçeceği ve fatura satışının kaynağı yok edileceği için  istasyonlarda fazladan fiş yada fatura talep eden sektörler (maden-hafriyat-nakliyeci-inşaat v.b) firmaların kanunsuz talepleri engellenecek".
"AKARYAKITTA  MİNİMUM YÜZDE  5 İLE 7,5 PUAN ARASINDA ÖTV İNDİRİMİ ÖNERİYORUZ"
Fesih Aktaş, akaryakıtta ÖTV indiriminin yüzde 5 ile yüzde 7.5 arasında olmasını talep ettiklerini belirterek bu konuda
"Öncelikle ÖTV’nin düşürülmesi demek, tüketicinin bir miktar daha ucuz akaryakıt alması demektir.Fiyatların düşmesi demek, ülkenin GSYH’sının daha fazla büyümesine yol açacak. Düşük akaryakıt fiyatları harcama ve yatırım yapanların ellerinin rahatlamasını sağlayacağından ekonominin bir miktar daha büyümesine neden olacak.ÖTV’nin düşürülmesi enflasyonu da düşürür.KDV ile ÖTV’nin oransal değişimleri ile birlikte ÖTV’nin de düşürülmesi, kaçakçılığı cazip olmaktan çıkaracak"diye konuştu. 
-"BENZİN DE MOTORİN DE UCUZLAYACAK"-
EPGİS Başkanı Aktaş, ÖTV'de yüzde  15 indirim olması durumunda benzinin 0,36 TL, motorinin 0,27 TL ucuzlayacağını söyledi. EPGİS'in yaptığı hesaba göre bu durumda devletin vergi kaybı 7.3 milyar TL oluyor. ÖTV'de yüzde 12 indirim olması durumunda ise  benzin 0,29 TL, motorin 0,22 TL ucuzlarken, devletin vergi kaybı 5.8 milyar TL düzeyinde kalacak. 
Devletin benzinde ÖTV geliri şu anda 5 milyar 475 milyon TL; motorinde ise 43 milyar 315 milyon TL olarak hesaplanıyor.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.