Öne Çıkanlar çin tbmm chp gündem palandöken akbank facebook akp İdlib Pandemi Kuşadası Belediyesi Akşener

IMF: "Türkiye Fiyat Baskısını Azaltmak İçin Normalleşmeye Başladı"

IMF Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporunu güncelledi. Başlık olarak "Küresel Toparlanmada Fay Hatları Büyüyor" ifadesini seçen IMF Türkiye için "Brezilya, Macaristan, Meksika, Rusya ve Türkiye de dahil olmak üzere bazıları, yukarı yönlü fiyat baskılarını gidermek için para politikasını normalleştirmeye başladı" saptamasını yaptı.


Konuya ilişkin güncelleme raporu yayınlandı. Güncelleme raporunda Türkiye ile ilgili sadece dünyada pandemiye karşı politika desteğinden sözedilirken "ABD'deki büyük mali desteğin ve diğer gelişmiş ekonomilerdeki yeni önlemlerin devam eden etkisi, farklılığı daha da körükleyen bir unsur. Birçok yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomi ise mali tamponları yeniden inşa etmek istiyor. Brezilya, Macaristan, Meksika, Rusya ve Türkiye de dahil olmak üzere bazıları, yukarı yönlü fiyat baskılarını gidermek için para politikasını normalleştirmeye başladı" denildi.

Raporda "ekonomik beklentilerin Nisan 2021 Dünya Ekonomik Görünüm tahmin raporundan bu yana sapma gösterdiği belirtildi. Küresel toparlanma iki bloğa ayrılırken aşıya erişimin temel fay hattı olarak ortaya çıktığını belirten IMF, iki bloku, "Yıl sonuna doğru daha fazla normalizasyon görebilen gelişmiş ekonomiler ve hala yeniden ortaya çıkan salgın ve artan Covidli hasta sayılarına sahip ülkeler" olarak saydı. IMF toparlanmanın virüs her yere yayılırken şu anda düşük görüldüğü ülkelerde bile garanti edilemeyeceği uyarısını yaptı.

IMF dünya ekonomisinin 2021'de yüzde 6, 2022'de ise yüzde 4.9 olmasını öngörüyor. 2021 tahmini Nisan ayına göre değişmedi. 2022 tahmini ise yüzde 0.5 yükseltildi.

Gelişmiş ekonomiler 2021'de yüzde 5.6, 2022'de yüzde 4.4 büyüyecek. IMF burada Nisan ayına göre 2021 için yüzde 0.5, 2022 için yüzde 0.8 yukarı yönlü revizyona gitti.

IMF gelişmekte olan ülkelerin bu yıl yüzde 6.3, 2022'de ise yüzde 5.2 büyüyeceğini tahmin etti. IMF Türkiye'nin de içinde bulunduğu bu grup hakkındaki büyüme tahminini, Nisan ayına göre; 2021 yılı için yüzde 0.4 düşürdü, 2022 için ise yüzde 0.2 artırmış oldu. yukarı yönlü fiyat baskılarından kurtulmak için "

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.