Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi gündem özeti galatasaray abd çin chp pkk Koronavirüs terörist suriye tesk genel başkanı bendevi palandöken

Memur Maaş Zamlarının İmzası Atıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, en düşük memur maaşının 2018 ikinci yarısında 2 bin 929TL’ye, 2019 yılının ikinci yarısında ise 3 bin 198 TL’ye yükseleceğini açıkladı.

Hükümet ile sendikalar arasındaki 4. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. Sağlanan anlaşmaya ilişkin imza töreninde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “2018’in ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ayı için yüzde 3.5, 2019’un ilk 6 ayı için yüzde 4, ikinci 6 ay içinse yüzde 5 olarak zam konusunda mutabakata varmış durumdayız” dedi.

Yapılan zamla en düşük memur maaşının aile yardımı dahil 2018 yılının ikinci yarısında 2 bin 929 TL’ye yükseleceğini belirten Bakan Sarıeroğlu, 2019 yılının ikinci yarısında ise bu rakamın 3 bin 198 TL’ye çıkacağını ifade etti. Sarıeroğlu, “Kamu çalışanlarımızın ve kamu emeklilerimizin maaşlarında 2018 yılında kümülatif olarak 7.6 oranında, 2019 yılında ise 9.2 oranında bir artış gerçekleşmiştir. 2018-2019 yıllarında ise kümülatif toplam ise yüzde 17.54 oranında zam yapmış durumdayız” dedi.

En Düşük Memur Emeklisinin Maaşı 2018’de Bin 945 Tl’ye Yükselecek

En düşük devlet memur emeklisinin maaşı 2018’in ilk yarısında bin 945 TL’ye yükseleceğini ifade eden Sarıeroğlu, yapılan zamla 2019 yılının ilk altı ayında memur emeklisinin 2 bin 93 TL alacağını açıkladı. Sarıeroğlu, görüşmelerin bir taraftan kamu çalışanlarını memnun etmeye yönelikken, diğer taraftan da kamu mali dengesini gözetmeyi temel alan bir anlayışla gerçekleştirildiğini vurguladı.

Müzakereleri yürütürken birçok parametreyi göz önünde bulundurduklarını ifade eden Bakan Sarıeroğlu, “Tabi ki kamu görevlilerimizin ihtiyaçları birinci önceliğimizdi. Ülkemizin içinden geçtiği süreç, ekonomik dengelerimiz ve istikrarımız bizim için önemliydi. 80 milyon vatandaşımızın menfaatini gözettik. Enflasyonunu orta vadede düşüş trendine girdiği bir ortamda hükümetimiz mali imkanlarını bu toplu sözleşme sürecinde sonuna kadar kullanarak kamu çalışanlarımızın refah payındaki artışını güçlü şekilde gerçekleştirmiştir” diye konuştu.

“Hac Görevi İçin Ücretsiz İzin Hakkı”

Bu artış oranının piyasalarda da çok olumlu etki yaptığını ifade eden Sarıeroğlu, imzalanan toplu sözleşme metninin kamu çalışanları için birçok iyileştirmeyi barındırdığına dikkat çekti. 776 maddeden oluşan teklif paketindeki 258 madde üzerinde uzlaşma sağlandığını belirten Sarıeroğlu, birçok hizmet koluna ilişkin olumlu etki edecek yeni düzenlemeler yaptıklarını ekleyerek, şöyle devam etti:

“Öğretim yılına hazırlık ödeneklerinde artış sağladık, yeni kurulan üniversitelerde geliştirme ödeneklerini ileri bir boyuta taşıdık. Devlet hava meydanları işletmelerinde, meteorolojide, sivil havacılık genel müdürlüğünde çalışanlara ilave havacılık tazminatı verilmesini sağladık. Birçok kamu kurum ve kuruluşunda gerçekleştirilen fazla çalışmalara katılan emekçilerin fazla çalışma ücretlerini artırdık. 4-C’li kardeşlerimize yapılan ek ödeme miktarlarında yükseltmeler gerçekleştirdik. Engelli kamu görevlileri bizim için öncelikli oldu, onlar için mesleki uyum eğitimleri koyduk. Engelli çocuğu bulunan kamu çalışanlarımıza çocuk yardımında artış gerçekleştirdik. Hela gıda sertifikalı ürünlerimizin kamu kurum ve kuruluşlarındaki yemekhanelerinde özendirilmesi konusunda bir madde söz konusu. Herkesin hayatında belki bir defa karşı karşıya gelebileceği önemli bir konu olan hac görevi ile ilgili olarak da bu çalışma döneminde önemli bir hüküm koyduk. İzni kalmayan veya mazeret iznini kullanmış olan kamu görevlilerimizin kuradan çıkması halinde hakkının yanmaması için 20 günlük bir ücretsiz izin hakkına sahip olması bağıtlanan hükümlerden birisi.”

21 Günlük Süreç Uzlaşı İle Sonuçlandı

Memur-Sen Genel Başkanı Al Yalçın ise, 1 Ağustos’ta başlayan 21 günlük yorucu geçen sürecin uzlaşı ile sonuçlandığını ifade etti. Yalçın, “Geç saatlere kadar süren ve geç saatlerde gelen çözüm ile süreç bağıtlanmıştır. Kamu görevlilerimize hayırlı olsun” dedi.
Bakan Sarıeroğlu’na da teşekkür eden Yalçın, Sarıeroğlu’nun sendika kökenli olmasının görüşmelere “derinlik ve zenginlik kattığını” söyledi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.