Öne Çıkanlar euro Koronavirüs KPSS20212 Merkezi Yerleştirmeleri için tercihler Başladı mı Huzurevleri ve Bakımevlerinde kalanlar aşılanmaya başlandı mı Youtuber Aslı Şen Yapi Kredinin 500 Milyon Dolarlik İhraci Yapı Kredi Portföyden Gümüş Fonu İstanbulda vaka sayıları düştü mü Ankarada vaka sayıları düştü mü Çinde 40 Derecede Çalışan Yüksek Hızlı Tren Seferlerine Başladı Mı SMA kampanyası Gazete

Şimşek’ten Cari Açık İtirafı

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin ekonomisinde tabii ki her şey  güllük gülistanlık değil. Sorun alanlarımızdan bir tanesi Türkiye’nin cari açığıdır. İhracattaki artışa rağmen iç talebin güçlü olması, petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi ve altın ithalatının çok güçlü olması nedeniyle cari açığımızda yukarı doğru bir trend söz konusudur” dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Meclis Genel Kurulu’nda dün akşam bütçe görüşmelerinde hükümet adına yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Türkiye'nin ekonomisinde  tabii ki her şey güllük gülistanlık değil, sorun alanlarımız da var. Sorun alanlarımızdan bir tanesi de cari açıktır. İhracattaki artışa rağmen iç talebin güçlü olması, petrol fiyatlarının yüksek seyretmesi ve altın ithalatının çok güçlü olması nedeniyle cari açığımızda yukarı doğru bir trend söz konusudur. Cari açık üçüncü çeyrek itibarıyla on iki aylık baktığınız zaman Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın yüzde 4.7’sine tekabül etmektedir. Aslında net altın ticareti hariç, cari açık yüzde 3.7 civarındadır yani cari açıktaki artışın tam 1 puanı net altın ithalatından kaynaklanmaktadır. Enerji ve altın hariç baktığınız zaman, Türkiye'de cari açık yok denecek düzeydedir. Ama biz cari açığı önemsiyoruz, önemli bir sorundur ve kalıcı bir şekilde aşağıya çekilmesi için de önümüzdeki dönemde, gerek enerjide gerek ham maddede dışa bağımlılığı azaltmak gerek Türkiye’nin tasarruflarını artırmak gerekse katma değer zincirinde yukarı çıkması için AR-GE, inovasyon, girişimcilik ekosistemini güçlendirme noktasında çabalarımıza devam edeceğiz.”

“TÜRKİYE'NİN BU BAĞLAMDA AŞIRI BORÇLU OLDUĞU SÖYLENEMEZ”

Türkiye’nin toplam borcunun yani hane halkı, devlet, finans sektörü ve reel sektörün toplam borcunun Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya oranı yaklaşık yüzde 144 oldunu, gelişmekte olan ülkeler ortalamasının yüzde 219 olduğunu ifade eden Şimşek, “Türkiye’nin bu bağlamda aşırı borçlu olduğu söylenemez. Reel sektörde bir kur riski söz konusudur ama bu kur riskini daha iyi yönetmeye yönelik şimdi biz bir makroihtiyati çerçeveyi, önemli bir reformu hayata geçiriyoruz. Türkiye’nin bütün bu borç üzerinden, özellikle dış borç üzerinden faiz ödemesinin milli gelire oranı yüzde 0.7'dir. Mesela bu rakam yaklaşık on beş yıl önce milli gelirin yüzde 1,9’u civarındaydı” dedi. 

“ENFLASYON, DİĞER ÖNEMLİ BİR SORUN ALANIMIZDIR”

Enflasyonun diğer önemli sorun alanlarından biri olduğunu belirten Şimşek, enflasyonun TL’nin değer kaybı petrol fiyatlarındaki artış ve gıda fiyatlarındaki katılıktan dolayı iki haneli rakamlara çıktığını kaydetti. Enfalasyon sorununu önemsediklerini ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, şunları kaydetti: 

“Enflasyonla mücadele, enflasyonu tekrar tek haneye indirmek için Hükümet olarak üzerimize düşeni yapacağız. Özellikle kamu fiyatlarını bu çerçevede daha makul düzeyde tutacağız, bunun altını bir çizmek istiyorum. Yargı sistemine ilişkin bilirkişi reformu, istinaf mahkemeleri, modern ara buluculuk gibi, ihtisas mahkemeleri gibi çok önemli adımlar attık. Önümüzdeki dönemde yine yatırım ortamını iyileştirmek için İcra ve İflas Kanunu'ndan, ihtisas mahkemesinin sayısının artırılmasına, elektronik tebligat sisteminin geliştirilmesine, vatandaşların idareyle uyuşmazlıklarının azaltılmasına kadar birçok konuda çok önemli adımlar atacağız. Kamu maliyesinde Meclis’te bekleyen gelir vergisi reformundan Vergi Usul Kanunu'na kadar, kamu harcama reformundan performans bazlı bütçelemeye geçene kadar birçok konuda önemli reformları hayata geçirmeyi umut ediyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.