Öne Çıkanlar sinema abd Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Paribu Cineverse Cuma günü vizyona girecek yeni filmler vizyona girecek yeni filmler Pandemi Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çukurova belediye başkanı soner çetin AİLE ırak

TİM Başkanı Büyükekşi Büyüme Verilerini Değerlendirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜİK tarafından açıklanan 2016 yılı birinci çeyrek büyüme verisini değerlendirdi. Büyükekşi, “Yakalanan bu başarılı performansla birlikte diyebiliriz ki, Türkiye artık fabrika ayarlarına geri döndü” dedi.

TİM Başkanı Büyükekşi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada geçtiğimiz senenin başında büyümede oluşan karamsar tablonun, 2015’in son çeyreğinde dağıldığını ifade ederek, “Şimdi ise görüyoruz ki, son iki çeyrekte Türkiye daha güçlü bir büyüme dönemine girmiştir. Bugün gördüğümüz %4,8’lik büyüme oranı Türkiye ekonomisinin dinamizmini ve potansiyelini koruduğunu bizlere gösteriyor. Yakalanan bu başarılı performansla birlikte diyebiliriz ki, Türkiye artık fabrika ayarlarına geri döndü” diye konuştu.

“DÜNYA ÜLKELERİ İÇİNDE BEŞİNCİ SIRADAYIZ”

“Bizleri sevindiren diğer bir gelişme ise, verisi açıklanan bütün Avrupa Birliği ülkelerinden daha hızlı büyümüş olmamız” diyen Büyükekşi, ilk çeyrek büyüme verisi açıklanan tüm dünya ülkeleri içerisinde Türkiye’nin beşinci sırada olduğunu söyledi. Büyükekşi, şöyle devam etti:
“Diğer taraftan, ilk çeyrekte net ihracatın büyümeye 1,54 puan negatif katkı yaptığını görüyoruz. Bunun sebebi ise; ithalattaki reel büyümenin ihracattaki reel büyümeden daha fazla gerçekleşmiş olmasıdır. İlk çeyrekte ihracatımızın reel olarak %2,4 büyüme göstermiş olmasına rağmen, ithalatımızın %7,5 büyüdüğünü görüyoruz. İthalattaki bu büyümenin temel sebebi ise, petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanmaktadır. Örneğin, ilk çeyrekte ham petrol ithalatı miktar bazında %7,4 artış gösterdi. Ancak fiyat düşüşlerinden kaynaklı bu etkinin, önümüzdeki dönemde azalarak ortadan kalkmasını bekliyoruz. İşte o zaman net ihracatımız büyümeyi istediğimiz seviyelerde destekleyecek.”

“NET İHRACATIN BÜYÜMEYE SÜREKLİ POZİTİF KATKI VERMESİNİ İSTİYORUZ”

İhracatçılar olarak net ihracatın büyümeye sürekli pozitif katkı vermesini istediklerini belirten Büyükekşi, bunun için de ihracatın reel olarak ithalattan daha fazla büyümesi gerektiğini ifade etti. İhracat ayağında, ihracatçılar olarak ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını kaydeden Büyükekşi, küresel ekonomideki durgunluk ve çevre ülkelerde yaşanan sıkıntıların ihracata olumsuz etkilerini bertaraf etmek için yeni pazarlara girdiklerini söyledi.

-“TİM OLARAK HÜKÜMETİMİZE EKONOMİ YOL HARİTASI SUNDUK”-

Büyükekşi, sözlerini şöyle sonlandırdı:
“TİM olarak; 2016 başından bu yana 11 ülkeye ticaret heyeti gerçekleştirdik. Biz bir yandan ihracatımızı artırma adına var gücümüzle çalışırken, diğer taraftan da ihracatımızı daha fazla artırmak adına yeni destekler bekliyoruz. Ayrıca, büyümemizi daha yukarılara taşımak adına TİM olarak Hükümetimize “Ekonomi Yol Haritası” önerilerimizi sunduk. Önerilerimizde, yatırımlardaki düşük seyri canlandırmak adına yeni atılımların yapılması gerektiğini ve faizlerin düşürülerek firmalarımızın finansmana erişimlerini kolaylaştırılmasını belirttik. Umuyoruz ki, önümüzdeki dönemde bu beklentilerimizin hayata geçirilmesi ile birlikte büyümemizdeki yüksek performans kalıcı ve sürdürülebilir hale gelir.” 
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.