“Arzum, Net Kârını 52,9 Milyon TL’ye, Esas Faaliyet Kârını 332,5 Milyon TL’ye Yükseltti”

Arzum 2023 yılında satış gelirini geçen yıla göre yüzde 26,1 oranında artırarak 3,7 milyar TL’ye taşıdı. Esas faaliyet karını 332,4 Milyon TL olacak şekilde tekrar pozitife döndürdü.

 

2023 yılı finansal sonuçlarını açıklayan Arzum, net kârını 52,9 milyon TL’ye, esas faaliyet kârını 332,5 milyon TL’ye yükseltti. Arzum’un FAVÖK (faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı) sonucu ise 398 milyon TL’yi buldu. Arzum’un 31 Aralık 2023 itibarıyla öz kaynakları yaklaşık 470 milyon TL’ye ulaştı.

“2023 yılında tüm kriz ve riskleri başarılı bir şekilde yönettik” 

Finansallarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Arzum Mali ve Kurumsal İşlerden Sorumlu Genel Müdür Arda Altınok, “2023 yılı, globalde ve ülkemizde aynı anda birden çok gündemin yönetilmesi gerektiği bir yıl oldu. Ülkemizde seçim gündemiyle başlayan yılın ilk aylarında yaşanan 6 Şubat depremleriyle bir anda öncelikler değişti. Ekonomi tarafında ise artan enflasyon rakamları, yükselen döviz kurları ve tüm bunlara bağlı yükselen enerji ve ham madde gibi üretim girdilerini yönetmek şirketlerin öncelikleri arasında ilk sıralara yükseldi. Son olarak, Türkiye ekonomisinde uygulanan sıkı para politikası ile birlikte finansal kaynak konusu, öncelikli yönetilmesi ve temkinli davranılması gereken bir alana dönüştü. Ülkemizde tüm bunlar yaşanırken globalde devam eden Rusya-Ukrayna savaşı, 2023 yılında da etkilerini hissettirdi. Yılın sonlarına doğru başlayan İsrail-Hamas savaşı ile küresel gündem yeniden değişti. Ülkemiz ve globalde, küresel ticareti ve hane halkı alım kararlarını etkileyen böylesi bir yılda Arzum olarak satışlarımızı istikrarlı bir şekilde sürdürdük. 2023 yılında tüm kriz ve riskleri başarılı bir şekilde yönettik. Olabilecek olumsuzlukları öngörerek gerekli tedbirleri öncesinde aldık ve bu da rakamlarımıza olumlu bir biçimde yansıdı. 2022 yılından itibaren enflasyonun getirdiği zorluklarla baş etmek için kararlı bir şekilde hareket ettik. Stoklarımızı ve giderlerimizi akıllıca yöneterek güçlü bir mali temel oluşturduk. Bu stratejik aksiyonlar ile yaşanılan olumsuz tabloyu geç olmadan tersine döndürdük. Stok optimizasyonu ve gider yönetimiyle elde ettiğimiz bu başarı, şirketimizin direncini ve yeniliklere adapte olma yeteneğini bir kez daha kanıtladı. İnovasyon, yeni ürün yatırımlarımızı sürdürdük. Yeni pazarlara açılmayı başardık. Çoklu kanal stratejimizin, ürün çeşitliliğimizin ve farklı yurt dışı pazarlarımızın da etkileri ile 2023 yılında hasılatımızı yaklaşık 3,7 milyar TL’ye ulaştırdık. Bağımsız bir araştırma şirketinin raporuna göre, 2023 yılında beyaz eşya ve küçük ev aletleri de dahil olmak üzere, tüketici elektroniği pazar büyüklüğü 540 milyar TL’ye ulaştı. 

 

Yurt dışına 300.000’den fazla ürün sattık 

2023 yılında da yurt dışı odaklarını sürdürdüklerini kaydeden Arda Altınok, “Online ve fiziki olmak üzere 55’ten fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz yurt dışı satışlarımızda oldukça başarılı rakamlara ulaştık. 2023 yılında yurt dışı satışlarımız önceki yıla kıyasla yüzde 6 oranında artış gösterdi. Bu dönemde yurt dışına 300.000’den fazla ürün sattık. Yurt dışı satışlardan en büyük payı OKKA Türk Kahvesi Makinesi ürünümüzle gerçekleştirirken, en yüksek satış gerçekleştirdiğimiz pazar yüzde 13,6 ile Mısır oldu. 2023 yılında Baltık ülkelerinde satışa başladık. Yurt dışı satışlarımızın online ve fiziki oranı sırasıyla yüzde 8 ve yüzde 92 oranında gerçekleşti. 2023 yılı e-ticaret tarafında da büyüme istikrarımızı koruduk. Geçtiğimiz yıla kıyasla e-ticaret satışlarımızı yüzde 34,2 oranında artırdık. En önemli hedef pazarlarımızdan Avrupa Birliği ülkelerine gerçekleştirdiğimiz e-ticaret satışlarında gözle görülür artış kaydettik” şeklinde konuştu. 

“2023 yılında AR-GE’nin ciromuzdan aldığı pay %39,7 olarak gerçekleşti”

“Yurt dışı satış başarımızda çoklu kanal stratejimiz, 57 yıllık geçmişimiz ve AR-GE yatırımlarımız oldukça etkili oldu” diyen Arda Altınok, “AR-GE, Arzum için bölgesel ürün geliştirme gücünün yanı sıra hem iç hem dış pazarda inovasyon rekabetimizi artıran en büyük farkımız. Odaklandığımız en önemli yatırım alanlarımızın başında gelen ilk kalem. Bu anlamda 2023 yılında da AR-GE yatırımlarımız artarak devam etti. 2023 yılında AR-GE’nin ciromuzdan aldığı pay yüzde 39,7 olarak gerçekleşti.” 

“Yurt dışı yeni pazar yatırımlarımızı sürdürdük” 

Arda Altınok, “Kuruluşumuzdan bugüne en büyük hedeflerimiz arasında yer alan dünya markası olma amacımıza uygun olarak yurt dışında yeni pazarlara açılma ve mevcut pazarlardaki konumumuzu güçlendirme adına birçok fuar ve etkinliğe katıldık. IFA Berlin 2023 ve Ambiente Frankfurt 2023 Züccaciye Ev Gereçleri Fuarı bunlardan bazılarıydı. Bu fuarlarda ürünlerimizi tanıtırken bir yandan sektörümüzü temsil ettik, Arzum’un inovasyon ve ürün çeşitliliğinde geldiği noktayı dünyaya anlattık. Yurt dışı odağımız sadece fuar katılımlarıyla da sınırlı kalmadı. 

“Yeni isimlerle insan kaynağımızı güçlendirdik”

Arzum’un 2023 yılı insan kaynakları yatırımlarını da aktaran Arda Altınok“Türkiye’de ve globalde her geçen gün büyüyen Arzum, 2023 yılında insan kaynağı yatırımlarını da hızlandırdı. Bu dönemde Arzum İnsan Kaynakları Direktörlüğü görevine Bilge Çetin getirildi. Bir diğer atama da pazarlama birimimizde gerçekleşti. Simur Büyükkucak Arzum’un yeni Pazarlama Direktörü oldu. Bu dönemde ayrıca yeni dönem yönetim kurulu üyelerimiz de seçildi. Arzum’un yeni yönetim kurulu üyeleri, Talip Murat Kolbaşı (Yönetim Kurulu Başkanı), Yasemin Rezan Kolbaşı (Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Ali Osman Kolbaşı (Yönetim Kurulu Üyesi), Şecaettin Arda Altınok (İcra Kurulu Başkanı & Yönetim Kurulu Üyesi), Elif Ateş Özpak (Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi) ve Cenk Serdar (Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi) olarak onaylandı” dedi. 

“Sosyal sorumluluklarımıza devam ettik”  

Arda Altınok sözlerini şöyle tamamladı: “Arzum olarak Türk kahvesi kültürünü dünyaya tanıtma, kadınların toplumdaki yerini güçlendirmek gibi sosyal sorumluluklarımıza devam ettik. Bu anlamda 15 yıldır aralıksız bir şekilde sürdürdüğümüz Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyonası sponsorluğumuza bu yıl da gerçekleştirdik. Bu yılki sponsorluğumuzun geçtiğimiz yıllardan bir diğer farkı da Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlamalarına denk gelmesiydi. Böylesi önemli bir tarih dolayısıyla Arzum’a ve kadınlarımıza yakışır bir sponsorluğa imza attık. Arzum olarak, Kadınların Her Hamlesi, Cumhuriyetin Karesi mottosunda Cumhuriyetin 100. yılını Arzum Türkiye Kadınlar Satranç Şampiyona finali ile kutladık. Türk kahvesi kültürünü dünyaya yayma çalışmalarımız kapsamında oldukça yoğun bir yıldı. Kahveye olan tutkumuzu uluslararası arenada da yaşatmak adına kahvenin olduğu ve markamızla örtüşen; The London Coffee Festival, III. Uluslararası Turizm Gastronomisi, Yatırımları ve Ağırlama Zirvesi FSUMMIT, İstanbul, İzmir ve Ankara’daki kahve festivallerinin yanı sıra Kahve Zirvesi 2023 gibi etkinliklere katıldık. 2023 SCA Türkiye Ulusal Cezve/Ibrik Şampiyonası’nın ana sponsorluğunu ve şampiyona birincisi Kevser Atmaca’nın sponsorluğunu üstlendik. Yine Cezve/Ibrik Dünya Şampiyonası’nın diamond sponsoru olduk. UNESCO’nun Türk kahvesini, Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne dahil edişi ve 5 Aralık’ın "Dünya Türk Kahvesi Günü" olarak kutlanışının 10.yıılını CGI reklam filmlerimiz ile kutladık.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.