7 Soruda Kızlık Zarı…

Halk arasından kızlık zarı olarak bilinen Hymen, her dönemin en çok merak edilen konuları arasında yer almaktadır. Pekiyi kızlık zarı nedir? Ne işe yarar? Kanama hangi durumlarda gerçekleşir? Kanama olmazsa bu ne anlama gelir? Konu ile ilgili en çok sorulan 7 soruyu Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âzer Aras Uluğ cevapladı.

Kızlık zarının henüz anne rahmindeyken oluşan ve enfeksiyonlara karşı bir bariyer görevi gördüğünü ifade eden Op. Dr. Âzer Aras Uluğ, “Kızlık zarı (hymen) embriyolojik bir doku katlantısıdır. Kız çocuklarında anne karnında oluşur ve vajina girişini kapatarak; karın içindeki organları, rahmi, yumurtalıkları ve kadın iç genital sistemini enfeksiyonlara karşı korumak için bir bariyer görevi görür. Ergenlik dönemine girilmesi ile beraber kızlık zarı incelir ve kısalarak vajinanın girişinde 0.5 cm yüksekliğinde ve 1.5cm içeride incecik bir halka ve doku artığı olarak kalır.” dedi. 

İLK GECE KANAMASININ NEDENİ KIZLIK ZARI DEĞİLDİR.

İlk gece kanaması nedir?

İlk gece kanaması kadınlarda namusla bağdaştırılır, ancak bilimsel anlamda bu kanama,

vajinanın ilişkiye hazır olmadığının göstergesidir. Kadının cinsel siklusu tamamlanmadan, yeterli ön sevişme yapılmadan ve kadının hazırlanmasına zaman tanınmadan cinsel ilişkinin gerçekleştiğini gösterir. Kadın, ya aşırı kanama olursa, acırsa ya da kanamazsam kaygı ve korkularıyla yeterli ıslanma gerçekleşmeden ve cinselliğe henüz hazır olmadan penisi içine aldıysa, o zaman kızlık zarı değil, vajina sürtünme etkisiyle zarar görür ve kanar. Kadın kendini hazır hissederek ıslanarak penisi içine aldığında çoğunlukla kanama olmayacaktır. Olsa da belli belirsiz bir pembelik ve lekelenme olacaktır. Maalesef, toplumdaki erkeklerin birçoğu performans kaygısı ile sabırsız ve aceleci davranmaktadır. Bu yüzden kanama miktarı çok olmaktadır. Kanama gerçekleştiğinde cinsel ilişki sonrası ilk 3 dakika içinde kanama olur ve biter. Unutulmamalıdır ki, kadın ve erkek genital organları, hormonlar gereği ve evrimsel olarak aynı hızda ilişkiye hazırlanamaz.

KIZLIK ZARI BOZULURKEN ACIMAZ. 

Himen yırtılırken acır mı?

Kızlık zarı bozulurken acımaz. Acıyacak sinirsel bir yapıya sahip değildir. Bu sebeple ilk cinsel ilişki ağrılı değildir. Eğer ağrı varsa ya vajina hazır değildir ya da cinsel mitler, yanlış düşünceler sebebiyle oluşan kaygı sebebiyle kana salınan adrenalin ve kortizol hormonları vajina kaslarının kasılmasına neden olur. Ayrıca, kadın cinsel siklus içerisinde çok kanayacak mıyım korkusuyla veya tam tersi ya da bunun dışında vajina içine parmak veya yabancı cisim sokulmasıyla kızlık zarı - hymen bütünlüğü bozulabilir. Birden fazla yerden, vajinaya kadar uzanan yırtıklar meydana gelebilir. Kızlık zarının anatomik yapısı, kalınlığı, damar içerip içermemesi, elastikiyeti ve ilk cinsel birlikteliğin hoyratça olması bu kanamanın miktarını etkiler. Himen, cinsel siklusa uygun sevişilmiş ise kadın ön sevişmesi sırasında iyice uyarılmış ise vajinal kanal ıslanır ve çoğunlukla da ilk cinsel birleşmede kanama olmaz.

Kızlık zarı (Himen) dışarıdan bakıldığında görülür mü?

Kızlık zarı dışarıdan gözle bakıldığında görülmez. Çünkü vajinadan girişinden 1.5-2 cm içeridedir. Bacaklar iki yana ayrılmış şekilde, iç dudakları yanlara doğru açıp, kişi ıkındığında, kızlık zarı ortaya çıkabilir. Ama yine de kendi kendinize yaptığınız muayene ile zarınızın açılıp açılmadığını anlamanız mümkün olamayabilir. Bu alanda tecrübeli bir kadın doğum uzmanıyla görüşerek, bekaret muayenesi ile endişelerinizi gidermeniz açısından yararlı olabilir.

KIZLIK ZARI PATLAMAZ!

İlk cinsel ilişkide kızlık zarı patlar mı?

Halk arasında kadınlar ilk gecelerini anlatırken birbirlerine, “Kızlık zarım patladı” diye anlatırlar. Ama aslında kızlık zarı patlayacak bir yapı değildir. Sadece embriyolojik bir doku artığıdır. İlk cinsel ilişkide hymenin bütünlüğü bozulur, demek çok daha doğrudur. Bu tarz ifadeler kadınların bilinç dışında, yoğun korku, kaygı ve endişe duymasına sebep olabilir. Zamanla cinsellikle ilgili birçok sorunun, cinsel işlev bozukluklarının başlamasına neden olabilir.

Cinsel ilişki dışında kızlık zarı bozulur mu, bozulursa nasıl bozulur?

Cinsel ilişki haricinde, mastürbasyon sırasında, vajina içine parmak veya başka herhangi bir cisim sokulması hymenin kızlık zarının yapısının bozulmasına ve açılmasına neden olabilir. Bunun dışında sert bir zemine düşmek, çarpmayla vajina bölgesine içeriye doğru bir darbe almak kızlık zarının bütünlüğüne nadiren de olsa zarar verebilir. Cinsel ilişki sırasında sürtünme ile ya da mastürbasyon sırasında içeriye yumuşak bir parmak hareketi ile kızlık zarına zarar gelmesi pek olası değildir. Ancak yine de mastürbasyon sırasında içeriye doğru herhangi bir cismin veya parmağın sokulmasını tavsiye etmiyoruz. Böyle kuşkulu durumlarla karşı karşıya kalan kadınların hymen muayenesi ile ilgili kesin bilgi sahibi olmaları için hekimlerine başvurmaları onları rahatlatacaktır. Genital bölgeye olan herhangi bir travma kızlık zarının - hymenin bütünlüğüne zarar verebilir. Çok nadiren, uzak doğu sporları, jimnastik gibi perine bölgesinin zorlandığı sporlarda da bekaretin zarar görme ihtimali vardır.

Kızlık zarı dikilir mi? Bunu partnerim anlar mı?

Kızlık zarı dikilebilir. Dikildiğini de sadece kadın doğum uzmanları ya da bu alanda çalışan bir hekimler anlayabilir.

Kızlık zarı dikim yöntemleri nelerdir?
Geçici Kızlık Zarı Dikimi ve Kalıcı Kızlık Zarı dikimi ikiye ayrılır.

Geçici kızlık zarı dikimi düğüne birkaç gün kala vajinanın içindeki dairesel yapı birleştirilerek gözle görülmeyen ve birkaç gün içinde emilen iplerle dikilir. Cinsel birliktelik sırasında bu ipler koparak ilişkide kanama sağlarlar. Kalıcı kızlık zarı dikimi ise herkes için uygun olmayabilir. Eğer kızlık zarı birçok yerden açılmışsa o zaman onu tamir etmek pek mümkün değildir. Bu durumda ne yaparız? Kalıcı kızlık zarı dikiminde de iki yöntem var, biri mikro cerrahi, diğeri flep kaldırma yöntemidir. Mikro cerrahi yönteminde gözle görünmeyen dikişlerle parçalanan dokunun birleşmesini sağlanır ve dokular birleşir. Mikro cerrahiye uygun olmayanlara vajinanın içinden flep kaldırma tekniğini uygulanır. Yeni bir kızlık zarı dokusu oluşturuyoruz ve ikisinde her iki yöntemde de cinsel birliktelik sırasında kanama sağlanır. Biz hekimlerin çok arzu ettiği bir konu olmasa da, ne yazık ki genç kızların bize son yıllarda artan bir şekilde başvurdukları bir konudur. Bu toplumların kanayan yarasıdır. Keşke hiç yapmak zorunda kalmasak ve bunun için bize başvurmasalar ama bu noktada kadınlar ve genç kızlar yalnız olmadığınızı biliniz. Onarım için başvuracak genç kızların ise alanında uzman, kadın doğum hekimlerine başvurmaları gerekir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.