Öne Çıkanlar rusya abd terörist MSB bugünün gündem başlıkları AİLE mardin hizmet trt ekonomik güven endeksi Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Kuşadası Belediyesi

Başbakan Yıldırım: En Az 30 Bin Siber Güvenlik Uzmanına İhtiyacımız Var

Başbakan Binali Yıldırım, “Gelecek 5 yıl içinde dünyada 1,5 milyon siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olacak. Bu hesabı Türkiye’ye uyarladığımızda en az 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var” dedi.

Başbakan Yıldırım, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nda ISCTURKEY 2017 10. Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansına katıldı. Konferansta konuşan Yıldırım, siber güvenlik, bilgi güvenliği ve iletişim alanlarında oluşturulacak bilince, farkındalığa dikkat çekerek, “Kurumlardaki karar alıcılardan en küçük yaş grubundaki yavrularımıza kadar çok yönlü bilinçlendirme ve farkındalık faaliyetini sürdürmeliyiz. Bunu yaparken de bir yandan uzmanların yetişmesi lazım. Siber güvenlik uzmanı eksikliği kurumsal güvenliği de yakından ilgilendiriyor. Gelecek 5 yıl içinde dünyada 1,5 milyon siber güvenlik uzmanı ihtiyacı olacak. Bu hesabı Türkiye’ye uyarladığımızda en az 30 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyacımız var” dedi.

“İŞİN AKLI SİZDE DEĞİLSE KÜNHÜNE SAHİP DEĞİLSENİZ O İŞ SİZİN DEĞİLDİR”

Milli yazılım, milli donanımın önemine değinen Yıldırım, “Eğer işin aklı sizde değilse, künhüne sahip değilseniz, o iş sizin değildir. Beyninin başkasına ait olduğu bir araç, cihaz, makina size sadakat ve hizmet etmeyebilir. Sahipleri onu kafasını karıştırarak size zarar vermesini sağlayabilir. O bakımdan milli ve yerli yazılım. Bu konuda şu an istediğimiz yerde değiliz, çok mesafe almamız lazım” dedi.

“EN TEMEL HEDEFİMİZ SİBER GÜVENLİĞİ MİLLİ GÜVENLİĞE ENTEGRE ETMEK”

“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde en temel hedefimiz, siber güvenliği milli güvenliğe entegre etmek” diyen Yıldırım, bunun yolunun tehdit unsurlarını saldırı yapılmadan önce karşılamak ve bertaraf etmek olduğunu ve bu yönde adımların atıldığını belirtti.

“BAŞKASININ AKLINA BEL BAĞLAMAK İLERİDE BİZİ YALNIZ, ÇARESİZ BIRAKABİLİR”

Yıldırım, siber güvenliği en etkin şekilde sağlamak ve dışa bağımlılığı en aza indirmek için milli ürünlerin sayısının arttırılması gerektiğini ifade ederek, “Başkasının aklıyla yapılmış ürünlere bel bağlamak ileride bizi yalnız, çaresiz bırakabilir. O halde kendi aklımızın içinde olduğu ürünlere daha çok zaman ve para ayırmamız lazım” dedi.

“İÇERİDE TARLAYI SÜRECEK ADAM LAZIM AMA TARLA DA BİZİM OLMALI”

Öte yandan Başbakan Yıldırım, iyi kod yazan mühendislerin olduğunu ancak yerli yazılım geliştirme platformları üzerinde yazılan yazılımlara da ihtiyaç olduğuna vurgu yaparak, “Yani içeride tarlayı sürecek adam lazım ama tarlanın da bizim olması lazım. Tarlaya sahip olmazsak günün birinde çeker altımızdan alır, ondan sonra yine ortada kalırız” diye konuştu. Yıldırım, siber güvenliğin diğer unsurlarından birinin de Ulusal Kamu Veri Entegre Merkezi'ni kurup, kamu verilerini yüksek güvenlikli bir ortamda muhafaza etmek olduğunu belirterek, siber güvenlik konusunda uzman yetiştirmek üzere de YÖK ve üniversitelerle birlikte çalışmaların devam ettiğini ifade etti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.