Öne Çıkanlar anka gündemi Çelebi Havacılık Çelebi Hava Servisi Genel Müdürü Osman Yılmaz Şubat 2024 Hizmet Üretici Fiyat Endeksi Avon Global CMOsu Özlem Çitçi oldu Özlem Çitçi kimdir Özlem Çitçi Garanti BBVAnın 2023 Yılı Net Kârı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısı Eda Özel Hacer Muhterem Coşan merhum ilahiyatçı Mahmud Esad Coşan

CHP'li Böke Cari Açığı Değerlendirdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, “AKP hükümeti ithalata bağımlı ve katma değer üretmeyen bir ihracat yapısını bu topluma dayatmış, cari açığın sürdürülebilir finansmanını sağlayabilecek yolları da tıkamıştır” dedi.

Böke, 2016 Ocak ayı ödemeler dengesine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisini kırılgan kılan en önemli sorunlardan biri olan cari açık sorununun devam ettiğini belirtti. Cari açıktaki düşüşün ilk bakışta olumlu bir gelişme olarak gözüktüğünü ifade eden Böke, ancak söz konusu düşüşün nedenleri analiz edildiğinde cari açık problemini yaratan yapısal sorunların güçlenerek devam ettiğinin açık bir şekilde görüldüğünü belirtti. Cari açıktaki söz konusu düşüşün cari açığın yapısal sorunlarına çözüm üreten iktisadi politikalardan değil konjonktürel nedenlerden kaynaklandığını söyleyen Böke, “13 yıllık iktidarı boyunca Türkiye’yi orta gelir tuzağına ve vasatlığa mahkûm etmiş, yukarıdaki tablonun yaratıcısı olan AKP hükümeti, Türkiye’nin en temel problemlerinden biri olan cari açık sorununu çözecek bütüncül politikaları üretmekten de aciz durumdadır. AKP hükümeti ithalata bağımlı ve katma değer üretmeyen bir ihracat yapısını bu topluma dayatmış, cari açığın sürdürülebilir finansmanını sağlayabilecek yolları da tıkamıştır” dedi.

Bu durumdan çıkışın tek yolunun, Türkiye’nin rotasını yüksek katma değerli üretime çevirecek, kapsamlı ve bütüncül bir kalkınma projesinin derhal uygulamaya konulması olduğunu savunan Böke, şöyle devam etti:

“Böyle bir projenin uygulanabilmesinin ön şartları ise inandırıcı ve güven veren bir ekonomi yönetiminin yanı sıra, hukukun üstünlüğünü mümkün kılacak, özgürlükleri ve demokrasiyi tehdit olarak görmeyen bir siyaset anlayışıdır. Bu yapısal dönüşümün yanı sıra, Türkiye’yi dünyanın önemli bir lojistik üssü ve yüksek katma değerli üretimin merkezi yapacak Merkez Türkiye projesi uygulamaya konmalıdır Ekonomimizin üzerindeki en büyük yük ve cari açığın temel nedenlerinden biri olan giderek artan enerji ithalatını kademeli olarak azaltmak için tedbirler alınmalıdır. Az sayıda ülkeye çok yüksek oranda bağımlı olduğumuz mevcut yapı, kaynaklarımız çeşitlendirilerek hızla değiştirilmelidir. Dışa bağımlı fosil yakıtların, enerji tüketiminde ve elektrik üretimindeki payı düşürülmeli, doğal gaz ve ithal kömüre dayalı santrallere kısıtlamalar getirerek, bu kaynakların elektrik üretimindeki payı kademeli olarak azaltılmalıdır.”

Anahtar Kelimeler:
Selin Sayek Böke
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.