Öne Çıkanlar bugünün gündemi cumhurbaşkanı erdoğan abd gündem özeti AİLE ırak gündem başlıkları Pandemi galatasaray pkk CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin MSB

CHP’li Bülbül’den Gıda Krizi İçin Komisyon Çağrısı

CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu CHP Grup sözcüsü Süleyman Bülbül, milyonlarca vatandaşın sağlıklı ve yeterli gıdaya erişemediğini ve bundan en çok etkilenen çocukların olduğunu belirterek yaşanılan gıda krizi için Meclis’te komisyon kurulmasını talep etti. 


Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin beslenme sorunu yeniden gündeme geldi. Gıda ürünlerinde yaşanan fahiş fiyat artışı vatandaşların mutfaklarını boşaltırken bu durum özellikle çocuklarda dengesiz ve yetersiz beslenme sorununa yol açıyor. 

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Aydın Milletvekili ve Adalet Komisyonu CHP Grup sözcüsü Süleyman Bülbül, araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. 
Önergesinde temel gıdalardaki artışı sıralayan Bülbül, şunları ifade etti: 

“Bazı temel gıda maddelerinden içme sütünün fiyatı %71, beyaz peynirin %210, taze kaşar peynirinin %235, orta boy yumurtanın %44, bebek mamasının %100, yoğurdun %71, kıyma etin %250, sucuğun %400, kuru fasulyenin %106, nohutun %107, kırmızı mercimeğin %15, yeşil mercimeğin %81, pirincin %250, unun %60 oranında artmıştır. Bu artışların yanında açlık sınırının altında kalan asgari ücret de göz önüne alındığında, aslında Türkiye’de milyonlarca insanın yeterli ve sağlıklı gıdaya sürekli ve kolayca erişemediği ortadadır. Yoksulluk ve yeterli gıdaya erişim zorluğu tüm halkı etkisi altına almıştır.”

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA 
“Bu durumdan en çok etkilenenler kuşkusuz çocuklardır.  Yeterli ve sağlıklı beslenme açısından risk altındaki çocukların, diğer akranlarına kıyasla sağlık durumlarının orta veya kötü olduğu, fiziksel ve zihinsel büyüme-gelişme süreçlerinde gerileme gözlendiği, enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere çeşitli hastalıklara daha sık ve kolay yakalandıkları ve tedavi hizmetlerine daha sık başvurdukları akademik literatürde sıklıkla dile getirilen sorunlardır. Bir toplumun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi, çocukların gelişimi, eğitilmesi ve korunması konularında duyarlı bir tavır içerisinde olmayı gerektirmektedir.”

CHP’li Bülbül, tüm bu gerekçelerin sonunda uluslararası sözleşmeler kapsamında yasal bir alt yapı oluşturulması ve devlet kurumlarınca gerçekleştirilmesi gereken politikaların oluşturulması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini belirtti. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.