Öne Çıkanlar tbmm chp çin gündem palandöken facebook Entübe Sayısı Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk milliyetçi hareket partisi Kuşadası Belediyesi aylin nazlıaka kemal kılıçdaroğlu

CHP’li Erdem: İktidar ‘Kaçak Sağlık Hizmeti’ Sunuyor

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, “Sağlık alanında yapılan projelerle övünen siyasi iktidarın yarattığı ‘kaçak sağlık hizmeti’ denetlenemediği için ilgili kuruluşların bu hizmeti verebilecek asgari standartları taşıyıp taşımadığı da ne yazık ki bilinmemektedir”  ifadelerini kullandı.

CHP’li Erdem, Türkiye’de sağlık kuruluşlarının önemli bir bölümünün “kaçak” veya “geçici ruhsatla” faaliyet gösterdiğini belirterek, bu durumun acilen araştırılması ve bu hastanelerin denetiminin yapılması amacıyla TBMM Başkanlığı'na araştırma komisyonu kurulması talebinde bulundu.

2015 yılına ait Sağlık Bakanlığı'na ilişkin Sayıştay Raporu’nda yer alan bilgiler dikkate alındığında, Türkiye'de 6 bin 284 sağlık kurumunun “ruhsatsız” olarak çalıştığını ve 2 bin 231 sağlık kurumunun da “geçici” ruhsatla faaliyet gösterdiğini belirten Erdem, “Sağlık alanında yapılan projelerle övünen siyasi iktidarın yarattığı ‘kaçak sağlık hizmeti’ denetlenemediği için ilgili kuruluşların bu hizmeti verebilecek asgari standartları taşıyıp taşımadığı da ne yazık ki bilinmemektedir” dedi.

Sayıştay Raporu’na yansıyan bilgileri paylaşan Erdem, Türkiye'de 51 devlet üniversitesi hastanesi, 20 vakıf üniversitesi hastanesi, 27 devlet üniversitesi diş hekimliği fakültesi hastanesi, 10 vakıf üniversitesi diş hekimliği fakültesi hastanesi, 859 Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık tesisi, bin 262 Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna bağlı sağlık tesisi ve 2 belediye hastanesi olmak üzere toplam 2 bin 231 sağlık tesisi.Yine raporda yer alan bilgiler nezdinde ruhsatsız faaliyet gösteren hastane ve tesis sayısı da sağlık hizmetinin neredeyse kaçak yürütüldüğünün göstergesi olduğunu belirtti.

"İktidarın Sağlık Hizmeti Verirken Neyi Gözettiği Gözler Önünde"

Erdem, "Sağlık hizmeti nedeniyle ciddi oranda vergi alınmasına ve bir de muayene ücreti gibi tarifelerle parasının kesilmesine rağmen yurttaşların ruhsatsız hastanelerde tedaviye maruz bırakılması, iktidarın sağlık hizmeti verirken neyi gözettiğini de gözler önüne sermektedir. Özel sağlık sektörüyle rekabet edeceği düşüncesiyle açılan sağlık kuruluşlarının ruhsatının dahi olmaması ve dolayısıyla denetlenememesi, ne yazık ki özel sağlık sektörüne talebin daha da artmasına neden olacaktır" ifadelerini kullandı.

Sağlık sektörünü ticari işletme olarak gören zihniyetin sağlık hizmetini ruhsatlandırmadan ve denetlemeden yerine getirmesi gerek sosyal devlet gerekse hizmetten yararlanmak isteyen yurttaş açısından ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, "Bu hastane ve sağlık tesislerinin bir an önce faaliyetlerinin mevzuata uygunluğu denetlenmeli ruhsatlandırılmalıdır. Yanı sıra sağlık hizmeti veren kamu kuruluşlarının özel sektörlerle rekabetini artıracak yasal düzenlemeler ve somut çalışmalar yapılmalıdır" dedi.

CHP’li Erdem, bu anlamda kaçak veya geçici ruhsatla faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarının iyileştirilmesi ve sağlık sisteminin yurttaş lehinde yeniden yapılandırılmasının yollarının araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci maddesi ve TBMM içtüzüğünün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince bir araştırma komisyonu kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını arz etti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.