Öne Çıkanlar Covid19 ANTALYA Entübe Sayısı Kovid19 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Ağır hasta sayısı Entube hasta sayısı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca istanbul COVID19 aşısı Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk

CHP’li Erdoğdu: Büyüme Ne İşe Ne Aşa Yansıdı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, 2017’de yüzde 7.4 olan büyümenin vatandaşın ne aşına ne de işine yansıdığını ifade ederek, “Çift haneli enflasyon, çift haneli işsizlik aynen sürüyor. Dolar cinsinden baktığımızda ise büyüme bir yana yüzde 1,35’lik bir küçülme söz konusu” dedi.  

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, TÜİK tarafından açıklanan büyüme verilerini değerlendirdi. “Milletin aş ve işine yansımayan yüzde 7,4 büyüme ne pahasına sağlandı?” diye soran Erdoğdu, “Son bir yılda cari açık milli gelirin yüzde 5’in üzerine çıkarken, dış borç 23 milyar dolar arttı, enflasyon ve işsizlik çift hanelere çıktı. Asgari ücrete CHP’nin zorlamasıyla yapılan yüzde 23 oranındaki zam neredeyse sıfırlandı. 2016 ve 2017 yılının 3. çeyrekleri arasında, hane halkının yaşamsal ihtiyaçları için yapmak zorunda olduğu tüketim harcamalarında yüzde 6 artış varken, ücretlilere yapılan ödemeler reel olarak sadece yüzde 1,55 arttı. Bunun yansıması yurttaşlarımızın bankalara olan borcunun son 1 yıl içinde yüzde 16 artarak 503 milyar TL’ye yükselmesi oldu. Vatandaşlar en yaşamsal ihtiyaçlarını karşılamak için bile artık borçlanmak zorunda. Şirketlerin kar, rant ve faiz gelirleri ile kendi hesabına çalışanların geliri ise yüzde 11 arttı” dedi.

“DOLAR CİNSİNDEN EKONOMİDE KÜÇÜLME SÖZ KONUSU”

Erdoğdu, 2016’da 862,7 milyar dolar olan milli gelirin 2017’de 851 milyar dolara düştüğünü kaydederken, “2017’de Türkiye ekonomisi 11,7 milyar dolar küçülürken, dolar cinsinden ekonomideki küçülmenin oranı yüzde 1,35” değerlendirmesinde bulundu.

“İŞSİZLİK BİR MİLİM OYNAMADI”

2016 ve 2017 yılında işsizlik oranının yüzde 10,9 olduğunu hatırlatan Erdoğdu, “Yani, 2016’ya göre 2017’de yüzde 7,4 büyüdüğü iddia edilen Türkiye ekonomisi, işsizliği düşürmedi. İşsiz sayısı 2016’da 3 milyon 330 bin kişiyken, 2017’de 3 milyon 454 bin oldu. İddia edilen yüzde 7,4 büyüme, oransal olarak işsizliği bir milim oynatmadı. Türkiye ekonomisi büyürken yarattığı değer, Türkiye’deki istihdamı artırıp işsizliği düşürmek yerine, borçlanılan ve ithalat yapılan ülkelerdeki istihdamı artırarak oralardaki işsizliği düşürüyor” dedi.

İşsizlik oranını aynı düzeyde tutmak için işsizlik sigortası fonundan işverenlere 11 milyar TL aktarıldığını da kaydeden Erdoğdu,  gençler arasındaki istihdam artışının sadece 37 bin olduğunu, işsiz genç sayısındaki artışın ise 84 bini bulduğunu belirtti. Erdoğdu, “Yani istihdamdaki gençlerin sayısı sadece yüzde 0,92 artarken işsiz genç sayısı yüzde 8,53 arttı” dedi. 

CARİ AÇIK YÜZDE 163 ARTTI

Cari açıktaki artışa da dikkat çeken Erdoğdu, 2018 yılı Ocak ayı itibariyle cari açığın bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 163 artarak 7 milyar dolara yükseldiğine işaret etti. Erdoğdu, “Dış ticaret açığındaki yükseliş bir önceki yılın Ocak ayına göre yüzde 146,5 oldu ve dış ticaret açığı 9 milyar dolara çıktı. 12 aylık cari açık ise 51,5 milyar dolar olarak kaydedildi. Halihazırda cari açığın yüzde 53’ü sıcak para ile finanse edilmekte. Türkiye’nin net yatırım pozisyonu Ocak ayı sonunda 481 milyar dolar açık verdi. Türkiye’nin 12 ay içinde çevirmesi gereken dış borç miktarı 177 milyar dolara ulaştı. Buna 51 milyar cari açık da eklenirse önümüzdeki 12 ay içinde 226 milyar dolar bulunmak zorunda. Rakamlar ne kadar eğilip bükülse de artık minare çuvala sığmıyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.